Jump to content

[1 iulie] 1960 - independenţa Somaliei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru somalia

 

 

 

 

Republica Federală Somalia (Federal Republic of Somalia/ Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya) sărbătoreşte Ziua naţională la 1 iulie.

Ocupat de arabi în secolul al VII-lea, teritoriul actual al Somaliei a fost ulterior obiectul disputei dintre Portugalia, Anglia, Franţa şi Italia. În 1886, Anglia a instituit protectoratul asupra părţii de nord, iar în 1899 Italia a obţinut protectoratul asupra părţii de sud. La 1 iulie 1960, s-a creat Republica Somalia, prin unificarea teritoriilor somaleze aflate sub administraţie italiană şi britanică, potrivit www.mae.ro.

La 21 octombrie 1969, în urma unei lovituri de stat, puterea a fost preluată de generalul Mohamed Siad Barre, care a proclamat Republica Democratică Somalia. În 1977 a început un război civil, iniţiat de mişcările de opoziţie, formate din clanuri rivale.

Confruntările armate şi escaladarea violenţelor a determinat prăbuşirea regimului Barre, în ianuarie 1991. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a trimis forţe de menţinere a păcii (1993- 1995), fără a se reuşi obţinerea soluţionării conflictului.

În 2004, au fost create Instituţiile Federale de Tranziţie, cu un mandat de cinci ani, prelungit până în 2011 când au fost organizate alegeri parlamentare. 

Capitala şi principalele oraşe sunt: Mogadiscio, Beledweyne, Kismaayo, Baidoa, Merca, Hargeisa, Berbera. Limba oficială este Somali. De asemenea, sunt folosite limbile: arabă, italiană şi engleză.

Somalia se confruntă, din 1991, cu instabilitate politică şi criză de securitate cronică, cauzată de ofensiva grupării islamice al-Shabaab. Tendinţele separatiste din regiunea Somaliland, fenomenul pirateriei (regiunea Puntland), precum şi criza alimentară de proporţii afectează segmente importante ale populaţie, arată mae.ro.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a avertizat că mai mult de un milion de copii sunt ameninţaţi de malnutriţie acută în 2017 în Somalia, ţară în pragul foametei, şi există riscuri foarte mari ca aceştia să moară.

Malnutriţia acută severă este forma cea mai vizibilă şi extremă de lipsă de hrană. Ea este ilustrată printr-un 'copil fragil şi scheletic, care are nevoie de tratament de urgenţă pentru a supravieţui', potrivit UNICEF. Copiii care suferă de malnutriţie acută severă comportă riscuri de nouă ori mai mari de a muri decât copiii bine hrăniţi.

În 2011, cea mai recentă foamete din Somalia a ucis cel puţin 260.000 de oameni, dintre care jumătate copii mai mici de cinci ani, potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM).

Somalia este situată în estul Africii şi are vecini: Djibouti, Etiopia, Kenya, Oceanul Indian. Are o suprafaţă de 637.000 km˛ (locul 41) ţi 18 regiuni,potrivit Enciclopediei Statelor Lumii (2016).

Ţară de podişuri joase, cu depresiuni şi văi, ce trec în sud-estul ţării într-o largă câmpie litorală, iar în nord-est (spre graniţa cu Etiopia) într-o regiune înaltă, care are o altitudine maximă de 2.416 m şi este parte a Masivului Etiopian.

Ţărmul lung de 3.025 km este aproape rectiliniu, lipsit de golfuri şi însoţit de recifi coraligeni. Pe teritoriul ţării se află punctul extrem estic al Africii, capul (Ras) Hafun, situat la sud-est de capul Guardafui (mult mai cunoscut).

Clima Somaliei este tropical-uscată, cu precipitaţii ceva mai bogate în partea de sud (400-550 mm/an). Apele curgătoare sunt puţine, cu debite variabile, mai importante sunt Shabelle (2.000 km, 660 km pe teritoriul somalez) şi Juba (1.600 km), cu izvoarele în Masivul Etiopian.

Vegetaţia este predominant ierboasă de stepă (în principal) şi savană, pâlcurile de pădure ocupând 1/4 din teritoriu. În cele trei parcuri naţionale sunt ocrotite, între altele, zebra, dromaderul, hipopotamul, rinocerul negru şi leul.

Una dintre cele mai sărace ţări de pe glob, Somalia are o economie bazată pe creşterea nomadă a animalelor, ocupă totuşi primul loc în lume în ce priveşte creşterea cămilelor (o treime din şeptelul mondial).

Suprafaţa agricolă, cultivată în principal cu sorg, porumb, susan, bananieri, este redusă (2 % din teritoriu) şi concentrată în partea sudică a ţării. Agricultura concentrează circa 2/3 din populaţia activă şi asigură peste 60 % din PIB.

Subsolul adăposteşte resurse de uraniu, fier, cositor, bauxită, cupru, care nu sunt însă valorificate.

Somalia are un potenţial turistic remarcabil care nu poate fi exploatat decât într-un procent nesemnificativ, în condiţiile conflictului militar intern prelungit, în acest sens pot fi amintite plajele litorale protejate de recifi coraligeni, aflate printre cele mai lungi plaje din lume. 

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.