Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[1 iulie] 1962 - independenţa Burundiului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru burundi

 

 

 

 

Republica Burundi sărbătoreşte la 1 iulie ziua naţională, care reprezintă obţinerea independenţei în 1962.

 

Burundi are o lungă istorie de războaie tribale. Colonizarea teritoriului acestei ţări nu a schimbat raporturile de putere între cele două etnii principale: Hutu, deşi majoritară, a fost dominată politic şi cultural de cei din etnia minoritară, Tutsi. Burundi şi-a proclamat independenţa la data de 1 iulie 1962, fiind guvernat succesiv numai de reprezentanţii etniei Tutsi. 

 

În perioada 1966-1990, în Burundi au avut loc mai multe lovituri de stat. Primul preşedinte ales democratic, Melchior Ndadaze, a fost asasinat în 1993. După uciderea preşedintelui Ndadaze s-a declanşat un război civil între rebelii Hutu şi regimul de la Bujumbura dominat de reprezentanţii Tutsi, provocând moartea a circa 200 de mii de persoane şi refugierea a sute de mii în ţările vecine. 

 

În urma medierii comunităţii internaţionale, în 2001 a fost semnat un acord între guvern şi rebelii Hutu, în baza căruia a fost constituit un guvern de tranziţie. În iulie 2005, au avut loc alegeri generale, în baza noii constituţii a ţării, adoptată prin referendum naţional în februarie 2005. Războiul civil s-a încheiat oficial în septembrie 2006, când noul guvern, dominat de reprezentanţii populaţiei Hutu, a semnat un acord de pace cu ultima grupare rebelă. În prezent se acţionează pentru implementarea acordului şi pentru refacerea infrastructurii afectate de războiul civil, potrivit site-ului mae.ro.

 

Burundi este mărginită de Rwanda la nord, Tanzania la est şi sud, Republica Democrată Congo la vest. Deşi Burundi nu are ieşire la mare, o mare parte din graniţa de sud-vest este adiacentă lacului Tanganyika. Teritoriul divers este compus din munţi, păduri, lacuri uriaşe şi păduri tropicale. Capitala este Bujumbura iar principalele oraşe sunt Cibitoke, Muyinga, Ngozi, Bubanza, Gitega, Bururi.

 

Topografia ţării include flancul de est al văii Western Rift. Un lanţ muntos cu platouri înalte formate în perioada Precambriană ajunge la 2.760 de metri la muntele Heha, cel mai înalt punct al ţării. În nord-vest valea Imbo se întinde între Rwanda şi lacul Tanganyika, incluzând râul Rusizi, care separă Burundi de Congo.

 

Clima din Burundi este tropicală, cu cele mai scăzute temperaturi în jur de 21 grade Celsius ziua şi 15 grade Celsius noaptea. Sezonul umed durează din luna mai până în luna august.

 

Vegetaţia naturală de pădure aproape a dispărut din zonele joase, fiind prezentă doar pe crestele munţilor. Din acest motiv populaţia de elefanţi a dispărut, în păduri trăind babuini, antilope, mistreţi africani. 

 

Suprafaţa statului este de 27.834 kmp, împărţită în 17 provincii. Populaţia este alcătuită din mai multe etnii - Hutu (85%), Tutsi (14%), Twa (1%). Limbile oficiale sunt franceza şi kirundi, dar se utilizează şi swahili, precizează mae.ro.

 

Bujumbura, capitala statului Burundi, este un oraş situat în vestul tării, pe malul lacului Tanganyika. Aici, pe locul unui sat de pescari, germanii au ridicat în 1897 un post militar. După Primul Război Mondial, Bujumbura a devenit centrul administrativ al teritoriului Urundi (colonie belgiană), iar în 1962 capitala statului burundez independent. Oraşul concentrează, în mici întreprinderi, aproape întreaga activitate industrială a ţării (prelucrarea cafelei, a peştelui, textile, ciment, pielărie, bere, mobilă), potrivit Enciclopediei statelor lumii. 

 

Capitala este principalul centru comercial, cel mai important port al lacului navigabil Tanganyika, având o staţie de comunicare prin satelit încă din 1981, precum şi un aeroport internaţional, o universitate, patru colegii, reprezentând centrul civilizaţiei burundeze. Bujumbura are clădiri construite într-un stil art deco care datează din perioada colonială şi restaurante cu influenţe belgiene, asiatice şi burundeze se găsesc în zona centrală urbană.

 

Dintre atracţiile turistice amintim: peisajul câmpiilor centrale şi fostul oraş regal Gitega, din munţii lanţului Congo-Nil, Gitega având un farmec aparte, de la cascada Chutes de la Kagera până la Muzeul Naţional; arta şi meşteşugul burundienilor - sculpturi în piele, ceramică şi lemn în satul meşteşugarilor de la Giheta, sculpturile, mobilierul de răchită şi picturile de la Şcoala de Artă; frumuseţea lacului Tanganyika, ale cărui maluri sunt înconjurate de cafenele şi restaurante iar pasionaţii sporturilor de apă pot practica schi nautic sau pot pescui; zona Kirundo din nordul ţării, cu lacurile Cohoha, Rweru şi Rwihinda de unde se poate admira multitudinea de păsări. 

 

Principalele alimente în Burundi sunt cartofii, bananele şi fasolea. Cel mai des se prepară cartofi copţi şi cassava servite cu mai multe feluri de fasole, legume şi varză. Printre băuturile tradiţionale se numără berea din banane şi berea din sorg.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.