Jump to content

[3 iulie] 1935 - moartea lui André Citroën


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru andre citroen

 

 

 

 

 

La 5 februarie 1878 s-a născut André Citroën, pionierul automobilului din Franţa şi unul dintre cei mai inventivi ingineri auto din Europa. Citroën a revoluţionat industria europeană a automobilelor, proiectând vehicule accesibile ca preţ clasei medii.

 

Înainte de a intra în industria auto, Citroën a studiat ingineria şi a lucrat la o companie care producea cutii de viteze. În timpul Primului Război Mondial, Citroën a deţinut o fabrică de muniţii unde a reuşit să implementeze producţia în serie.

 

După încheierea ostilităţilor, Citroën a transformat fabrica de muniţii într-o uzină de asamblare a componentelor auto, producând în serie primul model de Citroën, botezat „A”. Până în acel moment, doar cei mai bogaţi europeni îşi puteau permite un automobil. Citroën a fost şi cel care a introdus „test drive”-ul în Europa, permiţând clienţilor săi să încerce automobilele înainte de a le cumpăra.

 

Primul model era dotat cu 4 uşi, un motor care dezvolta 10 cai putere, o roată de rezervă dispusă pe partea din spate a caroseriei, autovehiculul putând dezvolta viteze de pâna la 40 de kilometri pe oră.

 

În 1934, Citroën a inventat şi implementat tracţiunea pe faţă. Automobilele sale au devenit extrem de populare în Europa, mai mult de 750.000 de unităţi fiind vândute în 23 de ani. Din păcate, datorită unor investiţii nechibzuite, uzina lui André Citroën a intrat în faliment, fiind cumpărată de unul dintre cei mai mari creditori ai săi, producătorul de anvelope Michelin. Forţat să iasă din afacere, André Citroën s-a îmbolnăvit, stingându-se din viaţă la 3 iulie 1935.

 

Marca Citroën a rămas parte a grupului Michelin până în anii 70, când a fost cumpărată de Peugeot. Astazi, grupul Peugeot Citroën este unul dintre cei mai mari producători de automobile din Europa.

 

 

SURSĂ: manager.ro.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.