Jump to content
A n d r a

Fizicienii au arătat că este imposibil să ''maschezi'' informaţia cuantică în corelaţii

Recommended Posts

 

 Fizicienii au arătat că este imposibil să ''maschezi'' informaţia cuantică în corelaţii
 
De obicei, informaţia este stocată în sisteme fizice, precum dispozitive de memorie. Dar într-un nou studiu, fizicienii au investigat un mod alternativ de a stoca şi a ascunde informaţia, adică prin stocarea în corelaţiile cuantice dintre două sau mai multe sisteme. Acest concept, numit „mascare”, este un mod de a face informaţia inaccesibilă fără să o distrugă, ceea ce oricum ar fi imposibil în cazul informaţiei stocată în sisteme cuantice. Noul studiu a arătat că mascarea informaţiei cuantice pentru două sisteme este în general imposibilă, cu anumite excepţii. 
De asemenea, rezultatele scot la iveală o diferenţă importantă între informaţia clasică şi cea cuantică şi, datorită excepţiilor, se poate ajunge la anumite aplicaţii pentru a distribui în secret informaţia cuantică.
 
Fizicianii Kavan Modi, de la Universitatea Monash din Australia, împreună cu Arun Kumar Pati, Aditi Sen şi Ujjwal Sen, de la Institutul Harish-Chandra (din India), au publicat, în numărul recent al Physical Review Letters, o lucrare cu privire la imposibilitatea mascării informaţiei cuantice. În esenţă, fizicienii au demonstrat că este imposibilă „cartarea” informaţiei cuantice (sub forma de stări cuantice) de la un sistem fizic  A, la corelările cuantice dintre A şi un al doilea sistem fizic, B, într-un mod în care nici A, nici B să nu conţină acea informaţie. Altfel spus, nu este posibil să stochezi informaţia cuantică în corelări. Totuşi, în anumite situaţii, informaţia cuantică poate fi ascunsă. Spre exemplu, atunci când un al treilea sistem este inclus, fizicienii arată că mascarea poate fi posibilă pentru orice stare cuantică. Totuşi, cercetătorii notează că există moduri de a desecretiza informaţia. „O legătură secretă dintre oricare două sisteme poate scoate la iveală părţi din informaţia cuantică mascată prin utilizarea unei strategii numită coduri de corectare a erorilor, care abordează codificarea informatiei cuantice în stări pluripartite”.
 
 
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×