Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[5 iulie] 1975 - independenţa Republicii Capului Verde


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru cape verde

 

 

 

 

Republica Capului Verde este un arhipelag format din 10 insule - Santo Antăo, Săo Vicente, Santa Luzia, Săo Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo, Brava, situat în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Senegalului, Gambiei şi Mauritaniei.


Cu o suprafaţă de 4.033 kmp şi o populaţie de 494.401 locuitori (2012), Republica Capului Verde sărbătoreşte la 5 iulie Ziua Naţională, marcând obţinerea Independenţei în 1975.


Insulele sunt de origine vulcanică, trei dintre ele sunt plate şi dispun de litoral nisipos şi vegetaţie rară, restul celor şapte insule sunt stâncoase şi cu vegetaţie mai bogată. Vulcanul Pico do Fogo, de pe insula Fogo, este activ şi în prezent.


Deşi Insulele Capului Verde se află aproape de Ecuator şi de Africa, clima de aici este mai blândă, decât în partea continentală a Africii, datorită Oceanului Atlantic. Cantitatea de precipitaţii este redusă pe insule.


În anul 1455, navigatorul veneţian Alvise da Ca'da Mosto, aflat în serviciul Portugaliei, a descoperit Insulele Capului Verde, anterior nelocuite. În 1460, portughezii au întemeiat în arhipelag una dintre primele colonii europene de dincolo de mări. Prin tradiţie, insulele au întreţinut legături strânse cu Guineea Portugheză (Guineea-Bissau contemporană) de pe ţărmul vestic al Africii. Până în 1879, ambele teritorii au fost administrate de la Săo Tiago.


Prin colonizare a cunoscut prosperitatea în secolul XVII, datorită comerţului cu sclavi şi la sfârşitul secolului al XIX-lea, odată cu deschiderea drumurilor transatlantice.


Şi-a obţinut independenţa în 1975 şi a evoluat până în 1990 sub un regim de tip socialist, cu partid unic: Partidul African pentru Independenţa Cabo Verde - PAICV.


Cabo Verde este o republică prezidenţială cu o democraţie stabilă. A înregistrat procese electorale libere şi corecte, care au permis, începând cu 1991, alternanţa la putere a principalelor două partide: Partidul African al Independenţei Cabo Verde - PAICV şi, respectiv, Mişcarea pentru Democraţie - MPD.


Preşedintele statului este Jorge Carlos Fonseca (din august 2011). 


Parlamentul este bicameral, format din Adunarea Naţională şi Camera Reprezentanţilor.


Economia ţării este bazată pe pescuit, exploatarea sării şi viticultură fiind consolidată de turism şi de investiţiile străine.


90% din populaţie sunt romano-catolici, ceilalţi protestanţi. Limba oficială este portugheza.


Capitala Praia (127.000 locuitori) este situată pe insula Santiago, cea mai mare din arhipelag.    


Oraşe importante: Mindelo, Santa Maria, Assomada, Săo Filipe, Pedra Badejo.


Cele mai bune plaje din Capul Verde se găsesc pe Insulele Sal şi Boa Vista, unde sunt porţiuni de litoral cu nisip alb şi apă puţin adâncă.


Datorită potenţialului natural, Insulele Capului Verde sunt locul excelent pentru practicarea surfingului, yachtingului şi a kitesurfingului. 


Pe Insulele Capului Verde se află cel de al treilea loc din lume ca mărime, unde ţestoasele (Caretta Caretta, Loggerhead Turtle) vin să-şi depună ouăle. Pe aceste ţestoase de mari dimensiuni le găsim pe insule între lunile iulie şi octombrie.


Una dintre cele mai frumoase insule ale arhipelagului este Insula Santo Antao.


Carnavalul Mindelo desfăşurat pe Insula Sao Vicente este cel mai renumit, la care iau parte mii de oameni.


Pe Insula Santiago se găseşte oraşul Cidade Velha, aflat sub protecţia UNESCO. Cidade Velha se află la 15 km de Praia. Aici se găsesc ruinele celei mai vechi biserici din lume, construite în 1495, în perioada colonizării, totodată aici se află şi ruinele fortăreţei Real de Săo Filipe.


"Cidade Velha" a fost înscris în 2009 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.


Gastronomia Capului Verde include ''cachupa'' (tocană), ''djagacida'' (carne de pui cu orez) şi ''gufong'' (pâine de mălai). Se foloseşte foarte des porumbul, orezul şi couscousul, precum şi carnea de porc şi de pui, dar şi peştele, în special tonul. De asemenea, există o varietate largă de fructe tropicale.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.