Jump to content

[5 iulie] 1911 - naşterea lui Georges Pompidou


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Georges Pompidou

 

 

Mult timp mâna dreaptă a lui Charles de Gaulle, Georges Pompidou s-a născut la 5 iulie 1911 în departamentul Cantal din centrul Franţei. La studiile medii a fost coleg cu Leopold Sedar Senghor, care va deveni preşedintele Senegalului (1960-1980). A fost angajat al fundaţiei Rothschild, apoi manager de bancă. După 1962 a fost angajat de Charles de Gaulle la Fundaţia Anne de Gaulle pentru Sindromul Down (fiica lui de Gaulle suferea de această maladie).

 

Intrând în politică, Georges Pompidou a fost preferat de Charles de Gaulle ca prim-ministru, după ce Michel Debré a demisionat. Pompidou are cea mai lungă perioadă ca premier, din 1962 până în 1968. Această numire a fost controversată pentru că nu era membru al Adunării Generale. După votul de neîncredere, de Gaulle a dizolvat Adunarea Generală. La alegeri gaulliştii au câştigat şi Pompidou a devenit prim-ministru al Republicii a Cincea.

 

Dizarmonia dintre Georges Pompidou şi preşedintele Charles de Gaulle a apărut când s-a ivit problema demonstraţiilor studenţeşti din 1968. Calmarea situaţiei explozive din Franţa, pe calea negocierilor, i se datorează lui Pompidou, căci generalul de Gaulle voia să apeleze la trupele armate staţionate în Germania federală.

 

După ce şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Frantei, la începutul lui 1969, Georges Pompidou a apărut ca urmaş natural al generalului. Dar au existat cercuri politice care nu-l voiau în fruntea statului. Astfel, soţia sa, Claude, a fost asociată unui scandal în legătură cu marele star de cinema Alain Delon. „Scandalul Markovic”, în care un gardian al lui Delon a fost găsit ucis. În scandalul în care se căuta asasinul, au apărut fotografii aşa-zis compromiţătoare cu o prostituată în mediul politic... După demisia lui de Gaulle, Pompidou a fost ales preşedinte împotriva lui Alain Poher.

 

A devenit un preşedinte mult mai pragmatic decât de Gaulle, avându-l alături ca prim-ministru pe Jacques Chaban Delmas. Legăturile cu Marea Britanie s-au armonizat, s-au dezvoltat proiecte mari precum cele aerospaţiale şi TGV.

 

A fost preocupat de modernizarea Parisului. Muzeul de Artă Moderna îi poartă numele. Georges Pompidou a murit în timpul mandatului, suferind de cancer sangvin, la 2 aprilie 1974. Slujba de adio s-a desfăşurat la Notre Dame. Au participat numeroşi şefi de stat, precum Richard Nixon, Willy Brandt, Hassan al II-lea al Marocului, Edward Heath (Marea Britanie) etc.

 

 

SURSĂ: Revista Magazin.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.