Jump to content

[6 iulie] 1975 - independenţa Comorelor


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru comoros

 

 

 

 

Ziua naţională a Uniunii Comorelor este sărbătorită la 6 iulie, marcând, astfel, data la care, în anul 1975, a fost declarată independenţa faţă de Franţa.

 

Uniunea Comorelor formează un arhipelag, în largul coastei estice a Africii, situat în vestul Oceanului Indian şi în nordul Canalului Mozambic. În apropierea sa se află insula şi statul Madagascar, la sud-est, iar pe continent - Mozambic şi Tanzania, potrivit volumului ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016). 

 

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, primii locuitori ai insulelor erau de etnie swahili, ajungând aici în urma marii migraţii bantu. Începând din secolul al VII-lea, populaţia Comorelor a fost islamizată, iar din 1506, a început cucerirea insulelor de către portughezi. În secolul al XVII-lea, în urma raidurilor malgaşe, Comore a devenit o sursă de sclavi pentru Madagascar, ajungându-se, în 1865, ca 40% din populaţie să se afle în sclavie. 

 

Începând din 1886, Comore a intrat treptat în sfera de dominaţie franceză, devenind, în 1912, în mod oficial colonie franceză, plasată, din 1914, sub autoritatea guvernatorului general francez din Madagascar. La 6 iulie 1975, Comore îşi proclamă independenţa faţă de Franţa. 

 

Având o suprafaţă de 2.236 km pătraţi şi o populaţie de 773.000 de locuitori (estimare oct. 2014), potrivit site-ului oficial al Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, Arhipelagul Comore este constituit din patru insule principale, toate rezultate în urma activităţii vulcanice. Trei dintre aceste insule, respectiv Grande Comore (Ngazidja), Moheli (Mwali) şi Anjouan (Nzwani), formează statul Comore, în timp ce cea de-a patra, Mayotte (Maore), face parte din Departamentele de Peste Mări ale Republicii Franceze. Cu toate că este administrată de Franţa, Mayotte este revendicată şi de Uniunea Comorelor, fiind, în prezent, un obiect de litigiu între cele două state, notează site-ul www.mae.ro. 

 

Insula Grande Comore, având denumirea oficială de Ngazidja, este cea mai mare din întregul arhipelag. Este situată în extremitatea vestică a acestuia şi este dominată de singurul vulcan rămas activ, Muntele Karthala, care atinge altitudinea maximă a ţării, de 2.360 de metri, potrivit volumului ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016). Capitala sa, Moroni, care a fost, de altfel, reşedinţă a ''teritoriului francez de peste mări'' Comore, din anul 1962 şi, ulterior, din 1975, capitala naţională a statului independent Comore, este situată pe coasta vestică a insulei. Moroni este un oraş foarte frumos, caracterizat prin străduţe înguste şi şerpuitoare în vechiul cartier arăbesc, notează site-ul www.globi.ro. Tot aici se află şi Aeroportul Internaţional Prinţul Said Ibrahim, dar şi un port care asigură legătura cu ţările de pe continentul african şi cu celelalte insule din apropiere. 

 

Insula Anjouan, cu denumirea oficială Nzwani, este cea mai populată insulă din arhipelag. Supranumită "perla Oceanului Indian", Anjouan este o insulă spectaculoasă, principalul producător de esenţe de parfumuri al ţării, incluzând iasomie şi ylang-ylang. 

 

Insula Moheli, care are denumirea oficială Mwali, este cea mai mică dintre cele patru insule principale ale arhipelagului. Cu toate că este foarte puţin populată, oferă peisaje de o frumuseţe deosebită, nealterate de mâna omului, cu păduri tropicale şi plaje izolate pitoreşti. 

 

Potrivit site-ului www.aoffrac.com, denumirea insulelor, Comore, provine de la cuvântul de origine arabă "qamar", care înseamnă "lună". Pe lângă "Insulele Lunii", Comore mai sunt cunoscute şi ca "Insulele parfumate", fiind principalul producător din lume al esenţei de ylang-ylang, unul dintre ingredientele esenţiale ale parfumurilor. 

 

Insulele au o climă tropical-oceanică, cu o floră şi o faună extraordinare şi se bucură de unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, cu un nisip de culoare albă. Ele reprezintă locul ideal de relaxare pentru cei care vor să evadeze din oraşele aglomerate, cei care vor să se bucure din plin de darurile pe care le poate oferi natura în forma ei cea mai pură, cu o vegetaţie abundentă, cascade uimitoare, oraşe pitoreşti şi recife de corali.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.