Jump to content

[9 iulie] 1816 - independenţa Argentinei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru argentina

 

 

 

 

Joi, 9 iulie, Argentina marchează Ziua Independenţei – sărbătoare naţională. În martie 1816 reprezentanții diferitelor provincii s-au reunit la Tucuman, iar pe 9 iulie, în acelaşi an, ei au proclamat independența față de Spania și au declarat formarea Provinciilor Unite din America de Sud, sub conducerea generalului Jose de San Martin. Prin Constituţia din anul 1826, Provinciile Unite îşi vor lua numele de Republica Federativă Argentina. 

 

În anul 1516, navigatorul spaniol Juan Diaz de Solis descoperă estuarul fluviului Rio de la Plata (“Râul Argintului”), iar Fernando Magellan străbate, în anul 1520, strâmtoarea care de atunci îi poartă numele.

 

Spaniolii colonizează noile ţinuturi, în anul 1536 a fost întemeiat Santa Maria del Buen Aires (Buenos Aires), iar în 1573 Santa Fe. Apoi, Argentina devine parte a Viceregatului Peru, iar din anul 1776 a Viceregatului Rio de la Plata.

 

La 25 mai 1810 izbucneşte mişcarea de eliberare naţională – “Revoluţia din Mai” – , care a culminat, la 9 iulie 1816, cu proclamarea independenţei “Provinciilor Unite de la Rio de la Plata” care, prin Constituţia din 1826, au primit denumirea de Republica Federativă Argentina.

 

A urmat, la 1 mai 1853, Congresul Constituant de la Santa Fe, care promulgă Constituţia Argentinei.

 

În perioada 1860-1930 peste 6 milioane de imigranţi, mai ales din Spania şi Italia se stabilesc aici, fapt ce a determinat titulatura de cea mai “europenizată” ţară din America de Sud, pentru Argentina.

 

Perioada de după anul 1946, este caracterizată de preşedinţia lui Juan Peron, de două ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974. Militar de carieră, el a mai ocupat funcția de ministru al Muncii în cadrul guvernului militar din 1943 și funcția de vicepreședinte al Argentinei, iar primul său mandat ca președinte al Argentinei s-a încheiat dezastruos, fiind exilat în urma unei lovituri de stat. Se reîntoarce în Argentina în 1973, fiind reales ca președinte, însă mandatul său a durat mai puțin de 9 luni, murind în 1974. I-a succedat la conducerea ţării soția sa, Izabela Peron, care la rându-i este schimbată din funcţie de o lovitură de stat în anul 1976.

 

În anul 1983 ţara revine la un regim constituţional, democratic, în perioada 1998-2000 şomajul ajunge la cote alarmante iar măsurile de austeritate sunt din ce în ce mai restrictive, pentru ca în anii 2001-2002, ţara să treacă printr-o criză economică fără precedent, marcată de mişcări violente de protest şi inbstabilitate politică.

 

 

SURSĂ: Radio România Actualităţi.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.