Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Kovesi, revocată de la șefia DNA: Cum se numește următorul procuror-șef


F4L John
 Share

Recommended Posts

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) este numit în funcție de către președintele României, în baza propunerii ministrului justiției și cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceasta este, în esență, procedura legală ce va fi urmată după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată azi de la șefia DNA.

 

Deoarece președintele României, Klaus Iohannis, a decis azi revocarea Laurei Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, a fost demarată procedura de numire a unui nou șef al Direcției Anticorupție.

 

Mai precis, ministrul justiției, Tudorel Toader, trebuie să propună o persoană pentru funcția de procuror-șef al DNA-ului, așa cum reiese din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Apoi se obține avizul CSM și urmează numirea prin decret de către președintele României.

 

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție,

adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (...)”, este explicat în actul normativ.

 

Persoana care va ajunge la șefia DNA trebuie să fie un procuror cu o vechime minimă de zece ani în funcția de judecător sau procuror. Mandatul șefului DNA este de trei ani, reînvestirea fiind posibilă o singură dată.

 

Președintele României poate refuza o persoană propusă pentru șefia DNA, se arată în lege. Totuși, refuzul trebuie să fie motivat și să fie prezentat public.

Conform unui anunț de azi al Ministerului Justiției, selecția pentru propunerea de șef al DNA-ului se face de azi și până spre finele lunii curente. Cei care vor să participe trebuie să depună cereri de înscriere până pe 23 iulie 2018.

 

Pe 24 iulie 2018 vor fi anunțați cei care îndeplinesc condițiile de participare la selecție, iar între 25 și 27 iulie 2018 aceștia vor fi intervievați de ministrul justiției. În fine, pe 30 iulie 2018 se va anunța persoana aleasă pentru a fi propusă președintelui și apoi va urma obținerea avizului CSM și numirea prin decret de către șeful statului.

 

Până se stabilește noul procuror-șef, funcția este ocupată temporar de Anca Jurma, procuror DNA, conform ordinului de delegare emis azi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr.

 

Laura Kovesi ocupa funcția de procuror-șef al DNA din anul 2013, fiind la al doilea mandat, după ce a fost reînvestită în 2016.

În februarie 2018, Tudorel Toader a cerut revocarea din funcție a Laurei Kovesi, pe motiv că aceasta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile manageriale în fruntea DNA.

 

Inițial, șeful statului a anunțat, la mijlocul lunii aprilie 2018, că a decis să respingă propunerea de revocare din funcție a șefei DNA. Însă Guvernul a făcut apoi o sesizare la Curtea Constituțională, ai cărei judecători au găsit că Iohannis trebuia să o revoce din start pe Kovesi, fără să facă o evaluare a evaluării ministrului justiției.

Prin urmare, Kovesi a fost revocată azi de Iohannis prin decret prezidențial.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.