Jump to content

Macedonia, invitată oficial să adere la NATO


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

MDAmaGFzaD0yNWEyOGQ0NWIxNjBmMjE2ZTMwZDlhMTk5MWM0YzM0Zg==.thumb.jpg

 

 

 

 

Liderii statelor din NATO, reuniţi la Bruxelles, i-au adresat miercuri Macedoniei invitaţia oficială de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, după ce autorităţile de la Skopje au soluţionat disputa cu Atena privind denumirea ţării, transmite agenţiile internaţionale de presă.

 

Luna trecută, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind ''Republica Macedonia de Nord''. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.

 

''Salutăm acordul istoric dintre Atena şi Skopje referitor la soluţia problemei denumirii. În conformitate cu politica noastră, am decis să invităm guvernul de la Skopje să înceapă tratativele de aderare pentru a se alătura alianţei noastre'', relevă declaraţia comună a liderilor statelor membre ale NATO.

 

Pentru ca Macedonia să adere la Alianţa Nord-Atlantică, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.

 

Acordul încheiat de Macedonia şi Grecia a întâmpinat opoziţia fermă a naţionaliştilor din ambele ţări.

 

Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.

 

 

SURSE: Digi24HotNewsziare.comRealitateaDC NewsAntena 1ProTVZiarul de IaşiRadio Europa LiberăBusiness24Comisarul de Prahovaprime.mdBizidayAdevărulJurnal Bihoreanconstanta.press.

Link to comment
Share on other sites

Multumim de informatii! Nu ma gandeam! ca se reunesc la Bruxelles!

Edited by KING Takizo Lunetistul ZEW
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.