Jump to content

[12 iulie] 1975 - independenţa São Tomé şi Príncipe


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru São Tomé and Príncipe flag

 

 

 

 

Republica Democratică São Tomé şi Príncipe sărbătoreşte Ziua naţională la 12 iulie, dată ce marchează declararea independenţei, în 1975.

 

Situată în Oceanul Atlantic/Golful Guineei, este cea mai mică ţară din Africa, având o suprafaţă de 1.001 kmp. Cele două insule principale, care dau şi numele ţării, fac parte dintr-un lanţ de vulcani stinşi. Relieful este accidentat, mai înalt în São Tomé (Pico de São Tomé, 2.024 m); în Príncipe, altitudinea nu depăşeşte 1.000 m. Celelalte insule, mai mici, sunt: Cabras, Gago Cutinho, Pedras Tinhosas, Rolas. 

 

Clima este ecuatorială, toridă şi umedă, cu temperaturi cuprinse între 22 şi 30 grade Celsius, cu un indice de umiditate de 95%. Sezonul ploios este în lunile februarie-mai şi octombrie-decembrie. Râurile sunt scurte (Agua Grande, Agua Abade), cu văi adânci şi debite bogate. Vegetaţia forestieră luxuriantă s-a redus semnificativ în favoarea terenurilor agricole. Fauna este tipică pădurilor tropicale umede (maimuţe, reptile, păsări viu colorate ş.a.), conform volumului ''Enciclopedia statelor lumii'', ediţia 2016.

 

Populaţia este alcătuită din mai multe grupuri etnice, cele mai cunoscute fiind: metişi, angolares (descendenţi din sclavi aduşi din Angola), forros (descendenţi din sclavi eliberaţi), servisais (lucrători cu contract veniţi din Angola, Mozambic şi Capul Verde), europeni (în special portughezi), precizează site-ul mae.ro. Limba oficială este portugheza.

 

Insula sudică São Tomé, care şi-a primit numele de la exploratori portughezi, care au ajuns aici în ziua Sfântului Toma, este situată chiar la nord de Ecuator. Capitala statului, un oraş pitoresc cu accente din arhitectura colonială portugheză, poartă acelaşi nume. 

 

Insula São Tomé a fost descoperită în 1470, iar insula Príncipe în 1471, de navigatorul portughez Pedro de Escobar. Nelocuite anterior, insulele au fost colonizate şi au devenit domenii ale Coroanei portugheze (São Tomé în 1522, iar Príncipe în 1558). Din secolul al XV-lea şi până în secolul al XVIII-lea, s-a trecut treptat de la producţia tradiţională de trestie de zahăr la cea de cafea şi cacao, bazată pe munca sclavilor aduşi din alte provincii portugheze (Angola, Mozambic), ai căror urmaşi alcătuiesc, în prezent, 90% din populaţie. 

 

Prin legea organică de la 11 iulie 1951, São Tomé şi Príncipe au fost proclamate ''provincie de peste mări'' a Portugaliei. Au obţinut autonomia internă în 1973. Deşi independenţa a fost obţinută în anul 1975, primele alegeri libere au fost organizate în anul 1991, se arată în volumul amintit. 

 

Capitala São Tomé este situată pe ţărmul răsăritean al insulei omonime (golful Ana Chaves) şi se distinge prin arhitectura tipic portugheză. Are o însemnată activitate portuară şi industrială (în special prelucrarea produselor agricole). Dintre principalele obiective amintim: Muzeul Naţional, Catedrala Nossa Senhora de Graça, Fortul Sao Sebastiao (1575), Palatul Prezidenţial.

 

Există un număr de roças (plantaţiile de cacao) de pe insulă, care merită să fie vizitate: Agostinho Neto, cea mai mare plantaţie din ţară, Agua Izé, în care vizitatorii fac turul plantaţiei cu trenul, Monte Café şi Ribeira Peixe.

 

Printre alte atracţii se numără: cascadele spectaculoase din São Tomé, Boca de Inferno (Gura Iadului) şi Cascada Sao Nicolau de lângă Pousada Boa Vista; oraşul antic de pescari Sao Joao dos Angolares şi fortăreaţa Sao Sebastiao, care adăposteşte şi un muzeu cu o colecţie de artă religioasă şi colonială; arhitectura colonială şi atmosfera veche din Santo Antonio, principalul oraş din Príncipe, aflat la 150 km de São Tomé; staţiunile turistice de pe insula Ilheu Bom Bom, situată în largul coastei de nord a insulei Príncipe. Cascade se mai află pe Insula Turturelelor (Ilheu da Rolas). 

 

Prima aşezare umană a fost întemeiată de Marinus din Dalmaţia (creştin refugiat în 301 d. Hr. pe Monte Titano din faţa persecuţiilor ordonate de împăratul Diocleţian). Prima menţiune documentară, sub numele de Castellum Sancti Marini, datează din 754, iar Mănăstirea San Marino este atestată în 885. În capitală, principalul centru economic şi cultural-ştiinţific al ţării, există o universitate, un muzeu, o galerie de artă, o bibliotecă naţională etc. 

 

Insula Príncipe, situată la aproximativ 145 km nord de insula São Tomé, acoperă o suprafaţă de circa 139 km pătraţi (cam o jumătate din Bucureşti), găzduind, printre altele, muntele Pico del Príncipe, cel mai înalt punct al insulei, cu o altitudine de 948 metri. Santo Antonio este cel mai mare şi mai interesant oraş al insulei, renumit pentru arhitectura sa colonială, bine păstrată. În vremurile de odinioară deţinând suprafeţe mari de plantaţii, părţile de nord şi de centru ale insulei sunt acum redate circuitului natural, fiind încet transformate în păduri.

 

Economia ţării a fost puternic dependentă de cultura de cacao (în anii '70, ocupa locul 1 pe glob la producţia de cacao/locuitor), precizează ''Enciclopedia statelor lumii''. Industria prelucrătoare este slab dezvoltată, fiind axată pe producţia de textile, săpun, bere, articole din lemn, ceramică, confecţii, prelucrarea peştelui şi asigurând o parte din consumul local. Agricultura şi pescuitul concentrează majoritatea populaţiei active şi are o puternică latură comercială. Se cultivă cafea, cacao, trestie de zahăr, porumb, legume.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.