Jump to content

Guvernul a decis: Vom plăti, de la anul, o garanție pentru fiecare ambalaj reutilizabil


F4L John
 Share

Recommended Posts

Pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care le cumpărăm va trebui să achităm, de la anul, 0,5 lei drept garanție ce va fi recuperată ulterior, potrivit unui proiect de act normativ care a primit recent aprobarea Guvernului. Garanția de 0,5 lei se va plăti, din 2022, inclusiv pentru ambalaje din materiale care nu pot fi reutilizate, iar Guvernul a propus ca, până în 2025, ambalajele reutilizabile să aibă o pondere tot mai mare pe piață.


Pentru a crește rata de reciclare a deșeurilor, Guvernul a adoptat marți un proiect de ordonanță de urgență privind gestionarea deșeurilor provenind din ambalaje, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului. Proiectul, care va trebui publicat în Monitorul Oficial, cuprinde și ideea ca, începând din 31 martie 2019, să plătim o garanție de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care noi le cumpărăm.

 

Practic, cei 0,5 lei plătiți în plus la prețul produsului vor fi recuperați apoi, când vom aduce ambalajul înapoi. De exemplu, un ambalaj reutilizabil este cel din sticlă.

Lucrurile vor merge însă mai departe de atât, iar garanția pentru ambalaj în valoare de 0,5% o să figureze și în prețul produselor ale căror ambalaje nu sunt reutilizabile, dar abia din 31 martie 2022 și numai acolo unde volumul este cuprins între 0,1 litri și 3 litri.

 

Din comunicatul oficial mai aflăm și că, până în 2025, conform unui calendar stabilit, se vor înlocui ambalajele de unică folosință, mai ales cele din plastic, pentru băuturi de orice fel, cu ambalaje reutilizabile, care să permită mai multe folosiri. Ponderea ambalajelor reutilizabile pe piață va trebui să crească până în 2025, a decis Executivul.

De asemenea, același proiect de OUG adoptat marți prevede și aplicarea obligatorie, de la 1 ianuarie 2019, a sistemului "plătește pentru cât arunci", de către autoritățile publice locale. Practic, se va colecta separat deșeul uscat de cel umed, iar românii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru gunoiul menajer (adică deșeul umed), care va ajunge să fie eliminat la depozitul de deșeuri.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.