Jump to content

Performanțe în domeniul pieței interne și al aplicării legislației UE


F4L John
 Share

Recommended Posts

justitie_drept_european.jpg

 

România era vizată, în 2017, în 58 de cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru, un număr cvasi-similar cu cel înregistrat în 2016 (57). Dintre acestea, 29 erau noi cazuri deschise în decursul anului menționat, iar 34 se refereau la transpunerea tardivă a normelor europene în legislația națională. Totodată, România este unul dintre statele care înregistrează dificultăți serioase în monitorizarea transpunerii la timp a legislației europene. Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului privind punerea în aplicare a dreptului UE și ale Tabloului de bord privind piața unică, publicate de Comisia Europeană joi, 12 iulie.

 

Cele 29 de noi cazuri au în vedere următoarele domenii: mediu (7), mobilitate și transport (7), stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea piețelor de capital (4), ocuparea forței de muncă (2), rețele de comunicații (2) și altele (2). Dintre acestea, 19 se datorează întârzierilor în transpunerea la timp a normelor.

România înregistrează un deficit de transpunere a legislației UE de 43%, atunci când se iau în considerare cele 14 directive cu termen-limită în cea de a doua jumătate a anului 2017. Cu toate acestea, nu mai are de transpus directive restante cu o vechime mai mare de 2 ani, însă întârzierile, în medie de 9,1 luni, sunt în continuare peste media UE (8,7 luni). Unul dintre cele mai problematice sectoare este mediul, aici înregistrându-se aproape jumătate din procedurile în curs de încălcare a obligaților de stat membru UE.

 

La nivelul UE, raportul anual privind monitorizarea aplicării legislației UE arată o ușoară scădere (cu 5,91%) a cazurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor deschise, comparativ cu anul precedent. În ceea ce privește cazurile de transpunere cu întârziere, Belgia, Cipru și Portugalia au avut cel mai mare număr de cazuri deschise, în timp ce Italia, Danemarca și Ungaria au avut cele mai puține. Spania, Italia și Germania au înregistrat cel mai mare număr de cazuri în curs pentru transpunerea incorectă și/sau greșită a legislației UE, în timp ce Danemarca a avut cel mai scăzut număr total de cazuri deschise în 2017. Domeniile de politică în care au fost deschise cele mai multe proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor au fost: mobilitate și transporturi, mediu, stabilitatea și servicii financiare și Uniunea piețelor de capital.

 

Tabloul de bord al pieței unice oferă o privire de ansamblu detaliată și precisă a situației punerii în aplicare a normelor europene relevante. În funcție de performanțele lor în domeniu din 2017, Comisia a acordat statelor membre 152 de cartonașe verzi, 135 de cartonașe galbene și 49 de cartonașe roșii. Acestea indică domeniile în care statele membre au avut rezultate excelente (verde), medii (galben) sau sub medie (roșu). În general, țările cu cele mai bune performanțe au fost Finlanda, Danemarca și Slovacia, iar cele mai multe cartonașe roșii au fost primite de Cehia, Irlanda și Grecia.

În contextul în care cetățenii, companiile, ONG-urile și alte părți interesate își pot raporta suspiciunile referitoare la încălcarea normelor UE prin intermediul unei plângeri online, disponibilă în portalul Drepturile dumneavoastră europene, majoritatea plângerilor din 2017 au fost depuse în domeniul justiției și protecției consumatorilor, ocupării forței de muncă, pieței interne, industriei și IMM-urilor.

 

Sursa articol si imagine: ec.europa.eu

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.