Jump to content

[20 iulie] 356 î.e.n. - naşterea lui Alexandru cel Mare


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru alexander the great

 

 

 

 

La data de 20 iulie a anului 356 î.e.n. s-a născut Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare, unul dintre cei mai mari comandanți de oști ai lumii.

 

Fiu al regelui Filip al II-lea al Macedoniei, Alexandru cel Mare a construit un imperiu legendar înainte de moartea sa, la vârsta de 32 de ani. El s-a născut în luna iulie a anului 356 î.e.n. în orașul Pella, capitala Macedoniei, iar la numai 10 ani, Alexandru a dovedit tuturor că are calitățile necesare unui mare conducător. Se spune ca un negustor îi aduce lui Filip un cal ce nu putea fi îmblânzit de nimeni și numai tânărul va reuși să-l îmblânzească și îi va da numele de Bucipal, iar acest cal îl va însoți pe Alexandru în toate războaiele sale, până în îndepărtata Indie. Când Alexandru împlinește 13 ani, regele Filip începe să îi caute un tutore care să se ocupe de educația lui și îl găsește în persoana marelui filosof Aristotel, care își pune amprenta asupra educației lui Alexandru și îl învață medicina, filosofia, religia, logica și arta.

 

La vârsta de 20 de ani, Alexandru devine regele Macedoniei, după ce tatăl sau, Filip al II-lea este asasinat, iar din acel moment istoria lumii avea sa se schimbe, deoarece Alexandru va pleca într-o campaniei de cucerire ce avea să uimească pe toți contemporanii săi, ajungând unul dintre cei mai mari comandanți de oști din istorie.

 

Astfel, în anul 334 pleacă spre Asia Mică, pentru a cuceri Persia și a elibera cetățile grecești de pe coasta de est a Mediteranei. Sunt întâmpinați de o armată persană mult mai numeroasă în vecinătatea râului Granicos și în ciuda inferiorității numerice, Alexandru obține o strălucită victorie.

 

În anul 333 î.e.n., marele rege persan Darius al III-lea, îl întâmpină pe Alexandru, la Issos, în fruntea unei armate formată din 600.000 de oameni. În bătălia de la Issos, Alexandru avea să dovedească geniul său militar, învingând-ul pe Darius, care fuge de la locul bătăliei, aceasta fiind prima înfrângere a unui rege persan în istorie, de până atunci.

 

După ce cucerește Egiptul și fondează în delta Nilului orașul Alexandria, Alexandru cel Mare pătrunde în inima Imperiului Persan, traversează râurile Tigru și Eufrat obține victoria de la Guagamela, unde învinge din nou armata lui Darius, formată de această data din 1.000.000 de soldați. Alexandru cel Mare cucerește apoi și Persia Orientală, ajungând până în India.

 

Următoarea campanie de cucerire avea să fie supunerea Arabiei, dar în data de 10 iunie 323 î.e.n. Alexandru moare la vârsta de 32 de ani, cel mai probabil de friguri sau malarie. Teritoriile cucerite de Alexandru cel Mare au fost pe rând pierdute de către generalii săi, iar visul lui Alexandru de a distruge complet Imperiul Persan s-a stins odată cu el.

 

 

SURSĂ: Lecţia de istorie.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.