Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[26 iulie] 1847 - independenţa Liberiei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru liberia flag

 

 

 

 

Republica Liberia sărbătoreşte Ziua naţională la 26 iulie, dată la care, în anul 1847, şi-a proclamat independenţa. 

 

Stat situat în vestul Africii, pe coasta Oceanului Atlantic, Liberia se învecinează cu Sierra Leone, la vest, cu Guineea, la nord, cu Coasta de Fildeş, la est, şi cu Oceanul Atlantic, la sud. 

 

Cu o suprafaţă de 111.370 km pătraţi şi o populaţie de peste 4 milioane de locuitori (estimări realizate în 2014), potrivit www.mae.ro, Liberia este cea mai veche republică din Africa, locul de întoarcere al unor grupuri de sclavi afro-americani, începând cu anul 1822, în 1847 fiind creată Republica Liberia. 

 

Capitala Monrovia, situată pe ţărmul atlantic, a fost fondată în anul 1822, de către grupuri de persoane afro-americane venite din SUA, fiind denumită Christopolis, se arată în volumul ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016). În 1824, primeşte actuala denumire, Monrovia, în cinstea preşedintelui american James Monroe, iar în 1847, după proclamarea independenţei, devine capitala statului liberian independent. 

 

Potrivit www.globi.ro, Liberia are peste 550 km de plaje tropicale, întrepătrunse de zone sălbatice şi păduri tropicale veşnic înverzite. Câmpia litorală, care însoţeşte ţărmul atlantic, este joasă, având o lăţime de circa 25 km, se arată în ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016). Este dominată de un podiş bazaltic, cu altitudini ce variază între 400 şi 600 de metri, care este străbătut de numeroase râuri ce formează cascade spectaculoase. Potrivit www.worldatlas.com, cel mai lung râu al ţării este Cavalla, de 515 km. Numele i-a fost dat de către navigatorii portughezi din secolul al XV-lea, după specia de peşti cavala descoperită la gura de vărsare în Oceanul Atlantic. Alte râuri importante sunt Mano, Lofa, St. Paul, St. John şi Cestos, toate vărsându-se în Atlantic. 

 

În partea de nord, se află un sector muntos, ce se întinde până la graniţa cu Guineea, cu vârfurile Wuteve, de 1.440 metri, şi Nimba, de 1.752 metri, acesta din urmă fiind împărţit, însă, cu statele vecine, Guineea şi Coasta de Fildeş, conform www.worldatlas.com. 

 

Clima este tropicală, cu două anotimpuri, unul ploios şi unul secetos. Temperaturile sunt ridicate, cu variaţii mici pe parcursul anului, media fiind de 21 de grade Celsius, foarte rar depăşindu-se extremele de peste 37 grade Celsius. 

 

Vegetaţia este specifică pădurilor tropicale exuberante şi savanei, pe linia de coastă întâlnindu-se păduri de mangrove. Parcul Naţional Sapo, cea mai vastă pădure tropicală neexplorată din vestul Africii, reprezintă principala atracţie turistică a ţării, o zonă care abundă în faună, cu elefanţi, leoparzi, bizoni, hipopotami pitici şi maimuţe. Aceştia pot fi observaţi de la bordul unor ambarcaţiuni pe râul Sinoe.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.