Jump to content

[26 iulie] 1965 - independenţa Maldivelor


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru maldives flag

 

 

 

 

Ziua naţională a Republicii Maldive este aniversată pe 26 iulie, fiind marcată proclamarea independenţei statului, în 1965. În urma unui referendum, Maldive s-a proclamat republică la 11 noiembrie 1968. 

 

Maldive este o republică prezidenţială, în care preşedintele este atât şeful statului, cât şi şeful guvernului, asistat de un vicepreşedinte şi un cabinet. Legislativul este reprezentat de un parlament unicameral (Majlis - Adunarea Cetăţenilor), care are 77 de membri (din 2009), termenul unui mandat fiind de cinci ani, potrivit "Enciclopediei statelor lumii" (2016). Republica Maldive a fost membră a Commonwealth-ului între 1982 - 2016.

 

Constituţia Maldivelor, potrivit căreia preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi în mod direct prin vot universal, având dreptul la două mandate de cinci ani, a fost adoptată în 2008. Cabinetul este format din vicepreşedinte, miniştrii guvernului şi procurorul general. Cu excepţia vicepreşedintelui, membrii cabinetului sunt numiţi de preşedinte.

 

Abdulla Yameen este preşedintele în exerciţiu, din 17 noiembrie 2013, şeful guvernului şi comandantul-şef al forţelor armate. Este fondator şi fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Progresist din Maldive (PPM). 

 

Maldive este o ţară insulară situată în Oceanul Indian, la aproximativ 600 km sud-vest de Insula Ceylon (Sri Lanka), insulele fiind proeminenţe ale unui platou submarin discontinuu. Este cel mai mic stat asiatic, atât din punct de vedere al populaţiei (estimată la 375.876 iul. 2017/ worldometers.info), cât şi al suprafeţei, având 298 km uscat. Este, de asemenea, statul cu cea mai mică altitudine maximă din lume (2,4 m pe InsulaVilingili din atolul sudic Addu; 80% din suprafaţă se află sub 1 m altitudine). 

 

Este un arhipelag format din 1.199 de insule, dintre care 200 sunt locuite iar 80 au amenajări turistice. Insulele sunt grupate în 26 de atoli şi trei insule izolate împărţită în 20 de regiuni administrative. Insulele sunt dispuse într-un lanţ dublu orientat spre nord-sud pe o lungime de peste 800 km şi o lăţime de 130 km. 

 

Desfăşurate în regiunea Ecuatorului, au un climat cald, musonic, moderat de brize marine, cu temperaturi medii anuale ridicate între 26° C - 28° C pe timp de noapte şi între 30° C - 32° C în timpul zilei. Distanţa dintre Ecuator şi ocean menţine o umiditate cuprinsă între 70% şi 90%. Recifurile de apărare protejează insulele de efectele distructive ale musonilor. 

 

Insulele principale sunt două Gran Malvinas şi Soledad. Capitala, Male, este cel mai mare oraş al ţării, situat pe Atolul Kaafu, concentrând un sfert din populaţia ţării. Menţionat în documente pentru prima dată de geograful arab Ibn Battuta, în secolul al XIII-lea, oraşul devine, în secolul al XVI-lea, capitala Sultanatului Maldive şi în 1965 a statului independent. Are patru districte: Henveiru, Galolhu, Maafanu şi Machangolhi. 

 

În decembrie 2004, două treimi din capitală au fost inundate de valul tsunami provocat de cutremurul (9,1-9,3 grade pe scara Rchter) cu epicentru în largul insulei indoneziene Sumatra. 

 

În Male se află principalul port şi aeroport, fiind şi cel mai mare centru economic al ţării. Aici se regăsesc mici întreprinderi de prelucrarea a peştelui, a uleiului de cocos, de construcţii a vaselor pescăreşti şi de prelucrare textilă a fibrelor de palmier. 

 

Capitala este şi un important centru turistic şi de cultură, în care se află unităţi de învăţământ, două institute de cercetare, două biblioteci, Muzeul Naţional şi monumente istorice.

 

Limba oficială este o limbă indo-europeană numită Dhivehi (sau maldivian). Islamul este religia de stat. Populaţia este concentrată în capitală sau în unele insule din atoli. Locuitorii din Maldive nu stau, de obicei, pe insulele dedicate turismului, acestea fiind complet ocupate de sate de vacanţă de lux. 

 

Turismul reprezintă principala contribuţie la PIB. Principalele zone destinate turismului dispun de plaje cu nisip alb şi fin, formaţiuni coraligene, lagune, un peisaj exotic, care compun în ansamblu o "lume de vis". Creşterea fluxului de turişti a fost favorizată de amenajarea, în ultimele două decenii ale secolului al XX-lea, a câtorva zeci de mini-staţiuni, îndeosebi în apropierea capitalei.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.