Jump to content

[30 iulie] 1863 - naşterea lui Henry Ford


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru henry ford

 

 

 

 

 

 

Acum 155 de ani se năştea Henry Ford, părintele industriei auto din Statele Unite ale Americii. Henry Ford a văzut lumina zilei la 30 iulie 1863, în Michigan. Tatăl său era un englez născut în Irlanda, emigrat cu familia în SUA, iar mama sa era fiica unor imigranți belgieni. El a dovedit, de mic, abilități deosebite de mecanic, pornind de la reparația de ceasuri, continuând cu aceea a motoarelor cu aburi. Moartea mamei sale în 1876 îl determină să se desprindă de mediul familial și să se angajeze ca mecanic la Detroit, în 1879.

 

În 1891 ajunge să lucreze pentru Thomas Edison, devenind inginer-șef în 1893. În 1896, inventează un quadriciclu, adică un mijloc de locomoție cu motor și patru roți, pe care apoi îl perfecționează.

 

Cu banii câștigați din munca de inginer-șef, ajunge să întemeieze, după numeroase peripeții, în 1903, Compania Ford. În 1908, compania produce prima mașină din #istorie destinată populației, Ford Model T, care a fost produs din 1908, până în 1927, în 15.007.034 unități. Model T avea un motor în patru cilindri, dispuși într-un singur bloc, avea 2, 9 l capacitate și dezvolta 20 CP, permițând o viteză între 64 și 72 km/h. Consumul era între 11.1-18.7 l/100 km, motorul funcționând cu benzină sau etanol. Prețul inițial pentru un Ford Model T a fost de 850 dolari, însă în perioada de maxim avânt a ajuns să scadă sub 300 dolari.

 

Henry Ford a dorit ca muncitorii săi să îi fie loiali. În 1914, salariul unui muncitor la Ford a atins cota de 5 dolari/zi, dublu față de al oricărui alt muncitor în domeniul auto.


Acest salariu permitea ca bărbatul să muncească pentru a putea întreține familia, îngrijită de soția rămasă acasă. Ford a introdus benzile transportoare pe linia de producție, optimizând producția. El a angajat oameni care să studieze comportamentul profesional și social al muncitorilor. Ford considera că patronul trebuie să asigure bunăstarea muncitorilor, declarându-se adversar al sindicatelor și speculațiilor bursiere.

 

Model T a ajuns să fie asamblat în Europa, Asia, America de Sud, devenind cea mai populară mașină din lume. Înainte de Primul Război Mondial, el s-a declarat adversar al războiului, militând activ contra izbucnirii acestuia. Între 1919 și 1927, Henry Ford a publicat articole antisemite în ziarul ”The Independent Dearborn”, iar în 1920 a reunit o parte a acestora în pamfletul ”Evreul Internațional”.

 

El a avut mari dispute cu unicul său fiu, Edsel Ford, acesta murind în 1943 de cancer la stomac. Deja în 1938, Henry Ford suferise un atac cerebral, urmat de un altul în 1941, fapt ce a determinat intrarea în prima scenă a nepotului său Henri Ford II, fiul lui Edsel. După 7 aprilie 1947, nepotul său a dus Compania Ford la prestigiul pe care îl are astăzi, luptând pentru apărarea memoriei bunicului său. 

 

 

SURSĂ: Blasting News.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.