Jump to content

[4 august] 1919 - Armata Română ocupă Budapesta


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2017/08/armata-romana-ocupa-Budapesta-1919001.jpg

 

 

 

 

 

4 august 1919 este data la care Armata Regală Română a ocupat Budapesta. Evenimentul este important pentru că ofensiva Armatei Române a distrus Republica Sovietică Ungară, proclamată de comuniști. Astfel, ca urmare a intervenției românești, instalarea comunismului în Ungaria a fost amânată până după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Încheierea operațiunilor militare ale Primului Război Mondial, în noiembrie 1918, a găsit România într-o situație delicată. În acel an, Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu Regatul României, însă acest lucru a atras ostilitatea Rusiei Sovietice, care a declarat la un moment dat război României, însă, din cauza conflictelor interne cu Armata Albă, rămasă fidelă Familiei Imperiale Ruse, bolșevicii nu au putut organiza operațiuni militate de mare amploare contra României, ci au fost nevoiți să se mulțumească cu mici sabotaje și cu revolte ale unor săteni instigați de agenții bolșevici.

 

În schimb, în Ungaria, comuniștii au reușit să proclame Republica Sovietică Ungară, a cărei figură centrală era Béla Kun. În primăvara anului 1919, Béla Kun a decis să atace Cehoslovacia și România, cu scopul de a reocupa Transilvania și Slovacia și de a instaura un regim comunist în aceste teritorii. Armata cehoslovacă a suferit o serie de înfrângeri, însă, Armata Regală Română, alături de care au luptat contingente de voluntari ardeleni, români și sași, a respins ofensiva maghiară, apoi a trecut la contraofensivă.

 

În martie 1919, românii au trecut Tisa și au continuat înaintarea până când, în 4 august 1919, au ocupat Budapesta. Béla Kun a fugit în Austria, apoi în Rusia. Armata română a restabilit ordinea în Budapesta, apoi, în 14 noiembrie 1919, a început retragerea din Ungaria. Două zile mai târziu, în Budapesta a intrat amiralul Miklós Horthy, care a instaurat un regim conservator, ce a degenerat apoi într-unul reacționar, și, în cele din urmă, într-un regim fascist. Retragerea armatei române din Ungaria a avut loc în mai multe etape și s-a încheiat la începutul lui 1920. Ocupația românească a Budapestei a fost marcată și de unele gesturi colorate. Unul dintre soldații români a atârnat o opincă deasupra Parlamentului Ungariei, în semn de răzbunare simbolică pentru ocuparea Bucureștiului în 1916 de către trupele Puterilor Centrale, dar și ca un semn al victoriei românești în lupta pentru eliberarea Transilvaniei.

 

 

SURSĂ: RFI.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Eu unul consider acest eveniment unul remarcabil in istoria Romaniei, ar fi trebuit ca tara noastra sa isi pastreze intr-un oarecare numar trupele in Ungaria si sa-si extinda cat mai mult influenta acolo, astfel nu am mai fi avut parte de acest hate gigantic din partea lor si in acelasi timp dorinta asta mare a lor de a avea transilvania din nou. S-o spun asa, chiar ar fi trebuit sa mai pastram si noi din teritoriile lor :)) sa le dovedim intr-un fel ca nu este chiar cum doresc ei. Eu unul am uneori in cap filme cum ar fi Romania mare in prezent, daca stiti la ce ma refer, cu toate teritoriile pe care le-am avut candva cand a fost considerata Romania, Romania MARE. 

Edited by oC Renward
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.