Jump to content

[5 august] 1960 - independenţa Burkinei Faso


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru burkina faso

 

 

 

 

 

Denumită, începând cu 1919, “Volta Superioară” (Haute-Volta), țara a adoptat în 1984, la propunerea președintelui Thomas Sankara, actualul nume - Burkina Faso - care în limba localnicilor înseamnă „țara oamenilor integri”.

 

În 1896, teritoriul corespunzător actualului stat burkinabez devenea o colonie franceză care, ulterior (în 1904), era inclusă în Africa Occidentală Franceză (în cadrul coloniei Haut Senegal Niger).

 

După proclamarea independenței, la 5 august 1960, Volta Superioară a cunoscut 4 lovituri militare de stat, ultima în 1987. În urma asasinării șefului statului, Thomas Sankara, puterea a fost preluată de Blaise Compaoré, înlăturat de la putere printr-o revoltă populară, în octombrie 2014, și înlocuit cu Michel Kafando, președinte interimar până la organizarea de alegeri, câştigate în noiembrie 2015 de Roch Christian Kaboré.

 

În ciuda sărăciei – Burkina Faso este una dintre cele mai sărace țări ale lumii – situația internă s-a menținut oarecum stabilă, cu mișcări sociale care nu au fost de natură să afecteze regimul, însă dezbaterea privind o eventuală modificare a Constituției, care ar fi permis o nouă candidatură a președintelui Blaise Compaoré în 2015, a născut un important curent contestatar în rândul partidelor opoziției și a societății civile, care a dus la înlăturarea de la putere a președintelui, la 31 octombrie 2014.

 

Noul președinte interimar, Michel Kafando, fost Ministru al Afacerilor Externe și fost Ambasador la ONU, a fost numit la conducerea temporară a statului printr-un consens al liderilor militari, grupurilor religioase și organizațiilor civice, principalele sale atribuții fiind legate de redresarea economică a țării și organizarea alegerilor prezidențiale și legislative, în octombrie 2015.

 

În luna octombrie 2015, cu mai puțin de trei săptămâni înaintea alegerilor generale, ofițeri ai Regimentului pentru Securitatea Președintelui (RSP), sub conducerea generalului Gilbert Dienderé, au organizat o lovitură de stat, însă intervenția comunității internaționale și lipsa de suport din partea Forțelor Armate burkinabeze au dus la eșuarea puciului și la întoarcerea la calendarul stabilit deja al alegerilor generale.

 

La 29 noiembrie 2015, Roch Marc Christian Kaboré, președintele Mișcării Populare pentru Progres (MPP) a fost votat de un număr de 53.49% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, fiind astfel declarat câștigătorul alegerilor și noul președinte al Republicii Burkina Faso.

 

 

SURSĂ: Ministerul Afacerilor Externe.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Eu unul consider astfel de miscari sa le numim asa, destul de destabilizatoare si in acelasi timp auto distrugerea unei tari, pe langa faptul ca se afla intr-o zona foarte instabila si aceasta fiind Africa, consider ca o tara sa se poata dezvolta in aceasta zona pe deplin are nevoie de un regim dictatorial/comunist cel putin asa cred eu si cred asta pentru ca este o zona ce este foarte inapoiata in timpsi pe langa asta e si o zona foarte diversificata din punct de vedere religios cat si etnic(triburi multe) care din nou joaca un rol destul de mare in destabilizarea unei tari in zona africana, de aceea astfel de evenimente se intampla cel mai des in Africa.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.