Jump to content

Ce amenzi vor putea plăti românii la jumătate, în 15 zile de la sancționare


F4L John
 Share

Recommended Posts

politia-amenda-buletin-permis-de-conduce

 

Începând de la finalul acestei luni, termenul de 48 de ore pentru plata amenzilor la jumătate din minimul legal va fi prelungit la 15 zile. Practic, asta va însemna mai mult timp pentru a face rost de bani astfel încât să plătim o amendă diminuată pentru contravențiile rutiere, cele fiscale, pentru cele din legea asociațiilor, pentru faptele de hărțuire, de discriminare ș.a.m.d. De la momentul când agentul constatator ne face procesul-verbal ori ni se comunică documentul, vom avea la dispoziție 15 zile pentru a achita jumătate din limita minimă a amenzii prevăzută în lege.

 

Vom avea mai mult timp la dispoziție să scăpăm cu o amendă mult redusă ca valoare pentru contravențiile comise. Mai exact, din 24 august, când vor intra în vigoare unele modificări la Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul contravențiilor, termenul (deja arhicunoscut) de 48 de ore pentru a plăti jumătate din minimul amenzii stabilite de lege va deveni de 15 zile.

 

Cele mai importante amenzi pe care merită să le amintim sunt cele rutiere, desigur, pentru că în trafic se aplică cele mai multe amenzi contravenționale. Aici vorbim de toate amenzile rutiere, chiar și de cele pentru pietoni ori bicicliști. Pentru o amendă aplicată din clasa a II-a de sancțiuni, de exemplu, unde limitele sunt 580 și 725 de lei, chiar dacă polițistul aplică amenda maximă, vom putea plăti în 15 zile doar 290 de lei.

 

Notă: Tot 15 zile este și termenul pe care îl avem la dispoziție ca să contestăm procesul-verbal de contravenție.

Alte contravenții vizate de beneficiul acestui termen mai lung de achitare a amenzii la jumătate sunt, de pildă, cele din reglementarea asociațiilor de proprietari.

 

Reamintim însă că, de la finalul lunii septembrie, actuala lege a asociațiilor va fi înlocuită de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Acolo există, de pildă, amenzi substanțiale pentru cei care nu permit accesul în apartamente atunci când e vorba de urgențe ș.a. asemenea.

 

Apoi, amenzile pentru contravențiile fiscale vor putea fi plătite la jumătate în 15 zile, de la finalul lunii. Pentru că tot am trecut recent peste termenul-limită de depunere a declarației unice, cei care nu l-au respectat trebuie să știe că pot fi sancționați cu o amendă între 50 și 500 de lei. După aplicarea amenzii, contribuabilul va putea scăpa, practic, cu doar 25 de lei, dacă o plătește pe loc sau în următoarele zile.

 

Amenzile pentru faptele de hărțuire ori pentru faptele de discriminare se înscriu, de asemenea, în rândul celor pe care le vom putea plăti în 15 zile la jumătate.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.