Jump to content

[14 august] 1971 - independenţa Bahrainului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru bahrain

 

 

 

 

Stat insular situat în Golful Persic, în Asia de Sud-Vest, Regatul Bahrain, cu o suprafaţă de 760 km pătraţi, este un arhipelag format din insula Bahrain (563 kmp) şi din alte 32 de insule mai mici (Al Muharraq - 17,4 kmp; Sitra - 9,9 kmp; Umm Na'asan - 9,9 kmp ş.a.), conform volumului ''Enciclopedia statelor lumii'', ediţia a XIV-a (2016).

 

Capitala statului este Manama. Limba oficială a Regatului Bahrain este araba, iar principalele culte sunt islamismul (cca 70 la sută, sunniţi şi şiiţi), creştinismul ş.a.

 

În trecut reprezenta o bază importantă pe ruta comercială spre India, fiind stăpânit de-a lungul secolelor de sumerieni, Ahemenizi, seleucizi, parţi, Sasanizi. Bahrainul a fost cucerit şi stăpânit în secolul al VII-lea de arabi, care au impus limba şi religia, se arată în volumul ''Mică enciclopedie de istorie universală'' (Bucureşti, 1988). Ulterior s-a aflat sub stăpânire portugheză (1521-1602), persană (1602-1783), fiind ocupat apoi de arabii sunniţi emigraţi din Kuwait, care întemeiază, în 1783, un şeicat de sine-stătător, condus de dinastia al-Khalifa.

 

În urma tratatelor din 1820, 1847, 1856 şi 1861, Bahrainul devine de facto un protectorat britanic, Marea Britanie fiind responsabilă pentru relaţiile externe şi apărarea teritoriului. În 1932, Bahreinul este primul stat din Golf unde se descoperă petrol, potrivit www.mae.ro. Descoperirea zăcămintelor de ţiţei (2,4 milioane tone extrase în 1935) a influenţat decisiv viaţa economică a şeicatului, care devine unul dintre cele mai înfloritoare state de la Golful Persic.

 

În perioada 1968-1971, Bahrainul a făcut parte din Federaţia Emiratelor din Golful Persic, iar la 14 august 1971 şi-a proclamat independenţa de stat. Tot în 1971 a fost admis în ONU. Din anul 2002 este monarhie constituţională, se mai arată pe site-ul www.mae.ro.

 

Relieful insulei Bahrain este reprezentat de un deşert nisipos, altitudinea maximă fiind atinsă de muntele Jebel Dukhan (135 m). Clima este aridă, cu precipitaţii scăzute, temperaturi relativ mici iarna (16 grade Celsius în luna ianuarie) şi foarte ridicate vara (atingând adesea 42 grade Celsius în luna august).Vegetaţia naturală este aproape inexistentă, iar fauna este săracă. Regatul Bahrain deţine rezerve de petrol şi gaze naturale. Prelucrarea petrolului reprezintă una din ramurile principale ale industriei, alte domenii fiind prelucrarea aluminiului şi reparaţiile navale.

 

Capitala Manama, situată pe ţărmul nordic al insulei Bahrain, este şi unul dintre principalele porturi ale ţării. Oraşul a cunoscut o dezvoltare rapidă începând din a doua jumătate a secolului XX, când a devenit cel mai important centru industrial al ţării (rafinarea petrolului local şi din import, şantiere de reparaţii navale ş.a.). Din punct de vedere turistic, capitala Manama oferă hoteluri de o calitate ireproşabilă, restaurante, mall-uri, un souk, precum şi toată gama de facilităţi de care are nevoie un turist pentru a-şi petrece vacanţa perfectă, se arată pe site-ul www.globi.ro. În Manama pot fi vizitate Muzeul Naţional (fondat în 1998), numeroase moschei (precum Marea Moschee) etc.

 

Regatul Bahrain oferă un amestec fascinant de cultură orientală şi occidentală, arată, de asemenea, site-ul www.globi.ro. Pot fi întâlnite aici, deopotrivă, clădiri înalte şi clădiri mai mici, tradiţionale, iar siturile istorice şi obiceiurile antice se îmbină cu dezvoltarea modernă şi stilul de viaţă cosmopolit. Dintre vestigiile arheologice le amintim pe cele ale civilizaţiei Dilmun, de tip sumerian, între care se numără sit-ul Qal'at Al-Bahrain (cunoscut şi ca Fortul Bahrain), inclus, din 2005, în Patrimoniul UNESCO.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.