Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[15 august] 1714 - execuţia lui Constantin Brâncoveanu


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://fashion365.ro/wp-content/uploads/2014/07/portret-brancoveanu.jpg

 

Domnia lui Constantin Brâncoveanu este descrisă cu expresia „25 de ani de domnie fără războaie”, domnitorul fiind caracterizat de istorici ca un om „luminat”, modest, cinstit și incoruptibil, având virtuțile unui sfânt și caracterul unui adevărat politician.

 

Logofăt între anii 1682 și 1688, Constantin Brâncoveanu făcea parte din neamul Basarabilor, fiind strănepotul lui Matei Basarab, dar și nepotul stolnicului Constantin Cantacuzino.

 

A urcat pe tronul Țării Românești din dorința boierilor. Aceștia, refuzând să îi conducă un Cantacuzin, aproape că l-au forțat să preia domnia.

 

A fost uns domnitor la Mitropolia Bucureștilor, la ceremonie participând patriarhul bizantin Dionisie și mitropolitul valah Antim.

 

Atunci a rostit cuvintele: „Domnia aceasta eu nu o pohtesc ca să-mi înmulțesc grijile și nevoile, ci dumneavoastră m-ați pohtit și fără voia mea m-ați pus domn în vremuri ca acestea turburate, încongiurați de oști de vrăjmași, ci dar acum iar întreb: este-va cu voia tuturor?”.

 

După depunerea jurământului de către boieri, au ieșit cu toții din biserică, voievodul fiind întâmpinat cu salve de tun.

 

În acest timp, cadavrul fostului domnitor, Șerban Cantacuzino, zăcea pe catafalcul Bisericii Cotroceni, părăsit inclusiv de membrii familiei, însă noul domn i-a organizat o înmormântare creștinească.

 

Astfel ales, se poate spune că Brâncoveanu a fost primul conducător român ales în unanimitate.

 

Cancelariile marilor puteri l-au recunoscut, voievodul român demonstrându-le că este un diplomat remarcabil, pentru care pacea se află pe primul loc.

 

Cantacuzinii au uneltit împotriva lui Constantin Brâncoveanu timp de 25 de ani, oprindu-se numai în momentul când și-au atins scopul (dar deschizându-și propriul drum spre eșafod). În demersurile lor, Cantacuzinii i-au avut aliați pe boierii Bălăceni și pe boierii Știrbești (deși Brâncoveanu îi grațiase și-i scosese din închisoare).

 

Conștient de faptul că este domnitorul unei țări mici, Constantin Brâncoveanu a avut bune relații cu marile puteri, cu toți vecinii, dar și cu celelalte țări europene.

 

Contribuția lui la pace a fost semnificativă, o întreagă generație de locuitori ai Țării Românești nemaicunoscând războiul.

 

Astfel, timp de 25 de ani cultura și civilizația au progresat.

 

Constantin Brâncoveanu i-a influențat pe cei mai mulți dintre membrii Divanului, aceștia judecându-i aspru pe boierii care îi asupreau pe săraci.

 

Datorită tratativelor cu Poarta, Brâncoveanu, conștient de originea comună a celor trei țări românești, l-a impus domn în Moldova pe ginerele lui, Ianache Văcărescu, întrerupând, pentru scurt timp, dinastia Cantemir. Intenția era ca propria-i politică să prindă rădăcini și în Moldova, acesta fiind primul pas spre unitatea națională. În plus, dacă ar fi reușit, regimul fanariot nu ar mai fi existat.

 

Cantacuzinii și complicii lor au reușit să mituiască mari dregători turci, mințindu-l pe sultan că Brâncoveanu uneltește împotriva lui.

 

Împreună cu familia, Brâncoveanu, detronat în Joia Mare, este dus la Istambul, fiind închiși în Închisoarea celor șapte turnuri și torturați.

 

În ziua prăzmuirii Adormirii Sfintei Maria, pe 26/15 august 1715, șase membri ai familiei Brâncoveanu au fost executat în public: voievodul, patru fii ai lui (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) și ginerele domnitorului, Ianache Văcărescu.

 

Înainte de execuție, sultanul Ahmed al III-lea le-a propus să treacă la religia musulmană, pentru a rămâne în viață, dar românii au refuzat.

 

După doi ani de domnie, uneltitorul Șerban Cantacuzino și tatăl lui (stolnicul Constantin) au fost și ei decapitați la Istambul.

 

 

SURSĂ: Mara.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to [15 august] 1714 - execuţia lui Constantin Brâncoveanu
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.