Jump to content

[15 august] 1960 - independenţa Republicii Congo


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru congo republic

 

 

 

 

Republica Congo, situată în partea centrală a Africii, celebrează ziua naţională la 15 august. Data reprezintă proclamarea independenţei, în 1960. 

Teritoriul actualei Republici Congo a aparţinut, în Evul Mediu, regatului Congo, creat în secolul al XIII-lea. Populat, în majoritate, de triburi bantu, regatul atinge apogeul în secolul al XVI-lea. Estuarul fluviului Congo este descoperit în 1482 de navigatorul portughez Diogo Cao, potrivit Enciclopediei statelor lumii, ediţia a X-a. 

În 1886, teritoriul este ocupat de francezi şi unit, în 1886, cu Gabonul, în Colonia Congo Francez din Africa Ecuatorială Franceză, cu reşedinţa la Brazzaville (1910-1958).
La 15 august 1960, Congo îşi proclamă independenţa de stat. 

Conducerea centrală este asumată de un Consiliu Naţional al Revoluţiei, condus de Marien Ngouabi, cel care va pune bazele Partidului Congolez al Muncii, partid unic.

La 31 decembrie 1969, Congo devine Republică Populară, încercând apropierea de state socialiste, precum URSS şi China. Lucrurile se schimbă la conducerea statului Congo la 5 iunie 1991, atunci când Partidul Congolez al Muncii renunţă la marxism-leninism şi acceptă pluripartitismul. Primul preşedinte ales democratic a fost Pascal Lissouba, în 1992, al cărui mandat a durat până în anul 1997. 

Generalul Denis Sassou Nguesso devine preşedinte, în octombrie 1997, fapt care va genera un război civil între susţinătorii preşedintelui şi forţe rebele. În ianuarie 2000 se semnează un armistiţiu, pentru ca, în septembrie 2001, să fie adoptat un proiect de constituţie, aprobat de un referendum, la 20 ianuarie 2002. 

Nguesso este reales preşedinte în martie 2002. Reuşeşte să încheie un acord de pace cu liderul unei alte facţiuni rebele, miliţiile Ninja, conduse de pastorul Frederic Bitsangou. În ianuarie 2002, are loc un nou referendum, care prevede posibilitatea preşedintelui în funcţie de a candida fără o limită de mandate. La alegerile prezidenţiale din iulie 2009, preşedintele în funcţie, acelaşi Denis Sassou Nguesso, a ieşit învingător, lucru care s-a întâmplat şi la scrutinul din 20 martie 2016.

Capitala ţării este Brazzaville, oraş fondat în 1880 de exploratorul francez Savorgnan de Brazza. Mai mult de o treime din populaţia ţării locuieşte în capitală, în ciuda distrugerilor masive cu care oraşul s-a confruntat în 1997, ca urmare a războiului civil. Brazzaville rămâne cel mai important centru industrial al ţării, cu întreprinderi de prelucrare a lemnului, textile, ciment, precum şi un important nod financiar şi comercial. Printre cele mai importante monumente se numără catedrala St. Firmin, palatul Prezidenţial, casa de Gaulle. 

În patrimoniul UNESCO a fost inclusă aria protejată Sangha Trinational, cu o suprafaţă de 746.309 ha.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.