Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[23 august] 1991 - deschiderea World Wide Web


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://cdn.onlinewebfonts.com/svg/img_532695.png

 

 

 

 

 

În urmă cu 27 de ani, pe 23 august, 1991, publicul larg a avut acces pentru prima oară la World Wide Web, proiectat şi lansat de programatorul englez Tim Berners-Lee, la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), în Elveţia.

 

Potrivit cnet.com, Internetul şi World Wide Web nu sunt interşanjabile. Internetul a fost prima oară conectat în 1969 şi se referă la reţeaua care transmite informaţia între noduri. World Wide Web se referă la spaţiul acestei reţele, unde informaţia, precum paginile web şi documentele, sunt stocate. World Wide Web ar fi neuronii, iar internetul sinapsele.

 

În 1980, Berner-Lee a creat o bază de date personală cu oameni şi modele de software la CERN. Aici el a desfăşurat utilizarea de hypertext, unde fiecare pagină este conectată de o altă pagină, deja existentă. În următorul deceniu, avea să meargă şi mai departe, iar în 1989 a propus ideea unui "sistem universal informaţional conectat" pentru a ajuta fizicienii să colaboreze, combinând internetul cu hypertextul.

 

În 1990, a construit HyperText Transfer Protocol, cunoscut ca HTTP; HyperText Markup Language (HTML); Uniform Resource Identifier (sau URL); primul web browser, primul server şi primele pagini web.

 


Prima pagină web, care poate fi găsită online la URL-ul original, a putut fi accesată începând cu 6 august, 1991. La acea vreme, era disponibilă doar utilizatorilor din cadrul CERN şi era o pagină scurtă care explica ce înseamnă de fapt World Wide Web.

 

Pe 23 august, 1991, noi utilizatori, nu din cadrul CERN, au fost invitaţi să se alăture pe pagina de web, marcând oficial aniversarea Zilei Internetului.

 

"Decizia de a face webul un sistem deschis a fost necesară, pentru a-l face universal. Nu poţi propune ca ceva să fie un spaţiu universal şi să îl deţii sub control", a explicat Berners-Lee.

 

Inventatorul Berners-Lee consideră că încă există loc pentru îmbunătăţiri, dar nu există nicio îndoială că webul a realizat lucruri minunate în cei 27 de ani de existenţă.

 

 

SURSĂ: Mediafax.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.