Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[25 august] 1530 - naşterea lui Ivan cel Groaznic


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru ivan the terrible

 

 

 

 

 

 

Ivan a fost fiul mult așteptat al Marelui Cneaz al Moscovei, Vasili. S-a născut la 25 august 1530 când tatăl său avea 51 de ani. După doi ani, mama sa, Elena, aduce pe lume al doilea fiu, Iuri, iar după 3 ani, Marele Cneaz aflat pe moarte dictează testamentul definitiv: îl desemnează la tron pe fiul său Ivan care are aproape 3 ani, punându-l până la vârsta de 15 ani sub tutela mamei sale, Elena, și a boierilor. La scurt timp după aceea, după o domnie de 29 de ani, Vasili al III-lea moare. Mama lui Ivan, Elena Glinskaia, moare și ea în 1538, probabil otrăvită.

 

Urmează pentru tron lupte crâncene între boieri, care au fost însoțite de acte de o cruzime deosebită. Rămas orfan, în fața boierilor care se luptau pentru putere, Ivan se temea pentru viața sa. În timp ce boierii conduceau țara, Ivan și fratele său erau bătuți, înfometați și neglijați. Ivan își găsește o distracție în aruncarea animalelor mici de pe acoperișurile palatelor și asistă în continuare la adevărate lecții de cruzime și viclenie. Acestea probabil au fost lecțiile pe care le-a învățat Ivan și pe care le-a aplicat mai târziu.

 

La vârsta de 13 ani, când devine conștient de autoritatea lui, Ivan se răzbună, iar astfel, la data de 29 decembrie 1543, dă ordin să fie prins boierul Andrei Suiski și este lăsat să fie sfâșiat de câinii de vânătoare înfometați.

 

Domnia lui Ivan a fost marcată de o violentă paranoia. Când Ivan a suspectat un nobil că dorește să îi ia tronul, el l-a îmbrăcat ca pe un rege, l-a așezat pe tron, iar apoi l-a eviscerat. Ivan a înființat o unitate specială de poliție, care avea capete de câini agățate de șeile cailor. Cei care făceau parte din această unitate puteau ucide pe oricine, în orice moment, în public.

 

Odată, la urechile lui Ivan a ajuns un zvon conform căruia orașul Novgorod se răsculase. Drept urmare, a ucis fiecare persoană din oraș, iar pe arhiepiscopul orașului l-a cusut într-o piele de urs, și și-a asmuțit câinii asupra lui.

 

Deși pare greu de crezut, după aceste acte de nebunie, starea de sănătate a lui Ivan s-a deteriorat și mai mult, deoarece a început să aibă convulsii. În picturile care îl reprezintă, este  descris ca având nasul și fruntea proeminente. Acesta era probabil modul – să zicem, blând – prin care artiștii au redat calusurile pe care Ivan și le-a format de-a lungul timpului prin lovituri cu capul de podeaua de piatră în fața icoanelor. Ivan avea și convulsii provocate de furie. În timpul unei crize de nervi, și-a lovit nora gravidă în stomac, iar această lovitură i-a provocat tinerei avortul spontan. Furios, fiul său, țareviciul, un conducător capabil și promițător furios ridică vocea în fața suveranului. Ivan își lovește fiul la întâmplare cu bastonul său cu vârf de fier și îl rănește mortal, apoi este cuprins de remușcări. Acesta a fost momentul care a schimbat istoria.

 

Ivan, primul cneaz moscovit care s-a intitulat „țar”, a fost descendentul primului conducător al Rusiei, Ruric, cel care a reușit constituirea unui stat al slavilor răsăriteni. Cu singurul moștenitor al tronului înlăturat, Rusia a fost cuprinsă de haos după moartea lui Ivan, la 28 martie 1584. În cele din urmă, boierii au început să caute o familie nobiliară care ar putea conduce națiunea; iar la data de 21 februarie 1613, Adunarea Națională l-a ales în unanimitate țar al Rusiei pe Mihail Romanov.

 

 

SURSĂ: Asociaţia Redescoperă Istoria.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.