Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[25 august] 1825 - independenţa Uruguayului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://flagpedia.net/data/flags/ultra/uy.png

 

 

 

 

 

Republica Orientală a Uruguayului sărbătorește ziua națională la 25 august, data proclamării independenței, în 1825.

 

Situată în sud-estul Americii de Sud și cu o suprafață de 176.215 kmp, Republica Orientală a Uruguayului are 19 departamente, potrivit mae.ro. Se învecinează cu Brazilia la nord și la nord-est, Oceanul Atlantic la est, estuarul La Plata (Rio de la Plata) la sud și cu Argentina la vest. Limba oficială a țării este spaniola. Capitala Uruguayului este Montevideo, iar printre alte orașe importante amintim Canelones, Salto, Paysandú, Maldonado, Las Piedras, Rivera, Melo, Mercedes, Minas.

 

În 1516, spaniolul Juan Diaz de Solis descoperă estuarul fluviului Rio de la Plata, însă rezistența amerindienilor caruas, cianas, yaros, precum și absența metalelor prețioase au făcut ca interesul spaniolilor pentru actualul teritoriu al Uruguayului să fie, până la începutul secolului al XVIII-lea, destul de redus, menționează volumul ''Mică enciclopedie de istorie universală'' (ediția 1988).

 

În 1680, portughezii și spaniolii înființează colonia Sacramento pe malul estic al fluviului Uruguay, iar în 1726 este întemeiat orașul Montevideo, sub numele de Ciudad de Felipe y Santiago de Montevideo. Teritoriul Uruguayului, cunoscut sub numele de ''Banda Oriental'', intră în 1776 în componența Viceregatului Rio de la Plata. După izbucnirea războiului de eliberare de sub dominația spaniolă, în 1811, și în urma succeselor obținute de generalul Jose Gerviasio Artigas, Uruguay devine obiect de dispută între Brazilia și Argentina. În urma luptei pentru independență, proclamată la 25 august 1825 de către Juan Antonio Lavalleja, Argentina și Brazilia recunosc, la 27 august 1828, independența Republicii Orientale Uruguay. În același an, Montevideo devine capitala Uruguay.

 

Secolul al XIX-lea a fost marcat de războaiele civile între liberali (colorados) și conservatori (blancos), potrivit mae.ro. La începutul secolului XX s-a înregistrat un progres economic consistent, bazat pe exportul de produse agricole către Europa, și a fost adoptată o legislație socială modernă, pe baza căreia Uruguayul devine, în prima jumătate a secolului XX, unul dintre cele mai democratice state latino-american ("Elveția Americii").

 

La 8 februarie 1973, forțele militare preiau controlul țării. La 30 noiembrie 1980 s-a organizat un referendum pentru aprobarea unui nou text constituțional, care ar fi urmat să asigure "instituționalizarea" regimului militar. Votul a fost contrar, iar ulterior au avut loc ample manifestări ale societății civile, care au determinat organizarea de alegeri generale la 25 noiembrie 1984. Candidatul Partidului Colorado, Julio Maria Sanguinetti, a câștigat alegerile prezidențiale și a preluat funcția de șef al statului la 1 martie 1985. După o alternanță a partidelor istorice (National / Blanco, între 1990-1994, și Colorado, între 1995-2004), alianța politică de stânga Frontul Amplu a câștigat alegerile parlamentare și prezidențiale din 2004, 2009 și 2014, potrivit mae.ro.

 

În ceea ce privește relieful, acesta face tranziția între platourile Braziliei și pampasul Argentinei, fiind alcătuit din câmpii înalte și coline domoale numite ''cuchilla''. Principalele cursuri de apă sunt: Uruguay, care formează granița cu Argentina, Rio Negro, Cuareim, Queguay.

 

Clima este subtropicală, cu influențe oceanice și cu precipitații apreciabile. Din punct de vedere al vegetației, aceasta este predominant ierboasă, cu pășuni cu ierburi grase. Vegetația arborescentă se găsește doar de-a lungul râurilor, iar pădurile ocupă doar cca 6 la sută din teritoriu.

 

Una dintre principalele atracții turistice din Uruguay este capitala Montevideo, situată în sudul țării, în partea nordică a estuarului La Plata (Rio de la Plata). Reprezentativ pentru acest oraș este principalul bulevard — 18 de Julio, unul dintre cele mai frumoase din America de Sud. Acesta leagă Piața Independenței, care se află la intersecția dintre Ciudad Vieja (cartierul istoric) și restul orașului, de cartierul Cordón, potrivit mae.ro. Montevideo, o metropolă cosmopolită, are o arhitectură deosebită, cu clădiri vechi, dar și noi, art-deco. Aici există o universitate care datează din anul 1849, mai multe biblioteci mari și muzee.

 

Colonia del Sacramento este un alt obiectiv turistic, renumit prin pavajul străzilor sale seducătoare, piețele înverzite sau arhitectura colonială portugheză de secol al XVIII-lea, potrivit globi.ro.

 

Alte zone de interes turistic din Uruguay sunt: zona litorală atlantică, cu renumita stațiune Punta del Este, alte stațiuni precum Piriapolis, La Paloma, La Coronilla, sau nord-vestul țării, cu stațiunile balneare Arapey, Dayman, Guaviyu.

 

În Uruguay există mai multe parcuri naționale și rezervații naturale, dintre care amintim Paso del Puerto, San Miguel, Cabo Polonio, Aguas Dulces.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.