Jump to content

[27 august] 1928 - Pactul Kellogg-Briand


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://4.bp.blogspot.com/-jkPZtSD1VUU/T1OPtKb-OYI/AAAAAAAAAGA/A5OI3RsvILQ/s1600/kellogg-briand+pact.jpg

 

 

 

 

 

La 10 ani după intrarea Statelor Unite ale Americii în Marele Război, ministrul de externe francez, Aristide Briand, propune americanilor semnarea unui tratat bilateral, prin care războiul, ca modalitate de rezolvare a conflictelor dintre state, să fie condamnat. Proiectul a fost prezentat Secretarului de Stat Frank B. Kellogg, care a venit cu ideea de a-l extinde și la alte state, nu doar la cel american și cel francez.

 

Ideea a fost foarte bine primită la nivel internațional. După ororile Primului Război Mondial, toată lumea a fost atrasă de ideea condamnării războiului ca fiind ilegal. În plus, pentru că tratatul specifica în mod clar că se referea doar la războaiele de agresiune, nu și la cele defensive, multe state au acceptat aderarea fără nicio reținere.

 

Pactul Briand-Kellogg a fost semnat la Paris, pe 27 august 1928, inițial, de reprezentanții a 15 state. Ulterior, au aderat la acest Pact alte 47 de state, printre care și țara noastră. România a semnat tratatul în 4 septembrie 1928. La fel ca și tratatul Ligii Națiunilor, pactul Briand-Kellogg propunea principii și idei pacifiste grandioase. Textul pactului este unul suplu, cu doar trei articole, însă niciunul nu se referă la sancțiuni pentru statele care nu îl respectă. De atlfel, la doar câțiva ani după semnarea tratatului, în anii '30, s-a dovedit că el nu a avut niciun efect în stăvilirea intențiilor cotropitoare ale unora dintre statele semnatare.

 

Inutilitatea Pactului a devenit clară în 1931, în momentul în care Japonia, stat aflat chiar printre primii semnatari ai pactului, invadează Manciuria. Atunci a fost momentul în care celelalte state au realizat că nu au cum să impună termenii tratatului sau să-i sancționeze pe cei care îl încalcă.

 

 

SURSĂ: RFI.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.