Jump to content

[15 septembrie] 1821 - independenţa Guatemalei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru guatemala

 

 

 

Republica Guatemala celebrează la 15 septembrie ziua naţională, dată la care în 1821 şi-a proclamat independenţa faţă de Spania, potrivit www.mae.ro.

Cu o populaţie de peste 15 milioane de locuitori (estimări în iulie 2016), din care metişi şi europeni 59,4%, indigeni de origine Maya 40,3%, alţii 0,3%, Guatemala are o suprafaţă de 108.889 km pătraţi şi este organizată administrativ în 22 de departamente, conform mae.ro.

Guatemala este o ţară a contrastelor, cu o puternică reprezentare a culturii indigene. Masivele muntoase, care sunt acoperite cu generoase covoare forestiere, găzduiesc ruine mayaşe, lacuri, vulcani, numeroase specii de orhidee şi variate specii de păsări exotice, toate acestea făcând din Guatemala una dintre cele mai frumoase şi atractive ţări din America Centrală, potrivit BBC.com.

Guatemala are trei situri care fac parte din lista patrimoniului mondial UNESCO: oraşul Antigua (1979), Parcul Naţional Tikal (1979) şi situl arheologic Quirigua (1981) care include ruine mayaşe.

Construită la începutul secolului al XVI-lea (1530) şi capitală a ţării până în 1773, când a fost distrusă de un puternic cutremur, localitatea Antigua reprezintă una dintre cele mai frumoase aşezări ale ţării, oferind turiştilor, în prezent, clădiri superb colorate, grădini tropicale, piaţete, fântâni arteziene şi străzi pietruite. Inspirate de caracteristicile Renaşterii italiene şi păstrând totodată şi elemente ale influenţei spaniole, Antigua este, din 1944, când a fost declarată din punct de vedere juridic aşezare-monument, o adevărată nestemată a Guatemalei, conform http://whc.unesco.org.

Actuala capitală şi cel mai mare oraş al ţării, Ciudad de Guatemala, a fost fondată în 1776, devenind capitală după Ciudad Antigua. Universitatea "San Carlos" construită în 1676, Universitatea ''Francisco Marroquin'' (1971) şi Conservatorul Naţional de Muzică (1880) sunt principalele puncte de interes. Acestora li se adaugă Palatul Naţional şi Catedrala (ridicată în 1815 şi parţial reconstituită). În Parcul Minerva există cea mai mare hartă în relief din lume.

Situat în pădurea tropicală din nordul Guatemalei şi inclus în patrimonial mondial UNESCO în 1979, Tikal este, de asemenea, una dintre atracţiile de top din această ţară, datorită frumuseţii şi minunilor sale naturale, întinse pe cele circa 57.600 de hectare de arie protejată, indică http://whc.unesco.org. Tikal a fost declarat monument naţional în 1931 şi parc naţional în 1955, fiind printre primele arii protejate ale statului Guatemala, conform http://whc.unesco.org.

Parcul arheologic şi ruinele de la Quirigua, una dintre principalele moşteniri ale civilizaţiei maya, se întinde pe o suprafaţă de peste 34 hectare şi este situat în departamentul Izabal din sud-estul Guatemalei. Zona este protejată de Constituţia statului şi de legea pentru protecţia patrimoniului cultural naţional şi a ariilor protejate. S-au păstrat pieţe de ceremonial, piramide, terase, ansambluri de scări, stele funerare, numeroase alte monumente estimate a fi fost construite între 426 şi 810 d.Hr., precum şi numeroşi monoliţi cu inscripţii atribuite civilizaţiei maya. Situl a fost descoperit în 1840 de călătorul Frederick Catherwood, de profesie arhitect, şi studiat mai apoi de arheologul Alfred Maudslay, în 1881. În perioada 2008-2012 a funcţionat un plan de management pus în aplicare de ministerul culturii şi sportului din Guatemala şi care a vizat protejarea, conservarea şi promovarea a cincisprezece obiective culturale şi a nouă zone naturale, indică http://whc.unesco.org. Totuşi, cea mai mare ameninţare pentru parcul arheologic rămân fenomenele meteo, în 1998 şi în 2010 înregistrându-se inundaţii considerabile, ceea ce a determinat autorităţile să declanşeze strângeri de fonduri pentru amenajarea unor facilităţi de protecţie ale zonei, potrivit sursei menţionate anterior.

Guatemela, republică prezidenţială (preşedintele statului este şi şef al executivului), încearcă să-şi revină după un conflict civil, care a durat 36 de ani şi s-a încheiat în 1996, şi care a opus insurgenţi mayaşi forţelor guvernamentale, scrie BBC.com. În acest conflict sângeros peste 200.000 de oameni, dintre care majoritatea civili, au fost ucişi sau au dispărut.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, Guatemala este una dintre cele mai active economii din America Latină în ultimii ani, cu o creştere a PIB-ului de la 3% în 2012 la 4,1% în 2015. În 2016, economia ţării a crescut cu 2,9 procente, iar pentru 2017 estimările Băncii Mondiale prognozează o creştere economică de 3,2%, indică http://www.worldbank.org/en/country/guatemala.

România a stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu Republica Guatemala la 7 decembrie 1990. Până în anul 2000, relaţia cu Guatemala a fost gestionată de Ambasada României în Costa Rica, iar din 2002 Ambasada României la Ciudad de México girează relaţiile cu această ţară, indică mae.ro.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.