Jump to content

[15 septembrie] 1821 - independenţa Hondurasului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://flagpedia.net/data/flags/ultra/hn.png

 

 

 

Republica Honduras sărbătoreşte Ziua naţională la 15 septembrie, dată care marchează aniversarea proclamării independenţei, în anul 1821. 

Honduras este situată în America Centrală Istmică şi are ca vecini Marea Caraibilor, Nicaragua, Oceanul Pacific, El Salvador, Guatemala, conform ''Enciclopediei Statelor Lumii'', ediţia a XIV-a. Are suprafaţa de 112.090 km pătraţi şi o populaţie de 8.893 milioane de locuitori (2016) potrivit site-ului www.mae.ro.

Republica Honduras reprezintă una dintre cele mai muntoase ţări din lume şi unica din America Centrală fără vulcani activi, potrivit ''Enciclopediei Statelor Lumii''. Munţii, cu altitudini sub 3.000 m şi cu numeroase râuri, reprezintă un sector din Cordillera Istmică şi apar sub forma unor lanţuri distincte, între care Sierra de Celaque, în extremitatea vestică, Sierra de Pija, Sierra de Yoro, Sierra de Paya, la est de marea depresiune centrală. Relieful muntos este tăiat de o depresiune care include în mare parte valea râului Ulua, veche cale de comunicaţie între Oceanul Pacific (Golful Fonseca) şi Atlantic (Golful Honduras). 

Capitala Tegucigalpa este un oraş aglomerat, adăpostit într-o vale la o altitudine de aproape 1.000 m. Are o climă plăcută şi este înconjurat de munţi acoperiţi cu pini. Numit Tegus de către localnici, oraşul a fost supranumit şi "dealul de argint", când spaniolii au întemeiat aici un centru de minerit în 1578, potrivit site-ului turistik.ro. Între obiectivele turistice din Tegucigalpa se numără: Grădina Zoologică Naţională, Parcul La Leona, Parcul El Picacho.

Alte atracţii turistice ale ţării sunt: Parcul Arheologic Ruinele de la Copan - mărturie a culturii indienilor mayaşi; Trujillo - fost port înfloritor şi capitala colonială a ţării, ce astăzi adăposteşte multe clădiri spaniole, o istorie fascinantă a piraţilor şi plaje tropicale superbe; de asemenea, arhipelagul exotic Bay Islands, insulele Guanaja şi Roatan, ce sunt protejate de un recif de coral, şi, nu în ultimul rând, refugiile de vietăţi sălbatice şi parcurile naţionale din ţară, ce oferă un peisaj primordial şi o mare varietate de floră şi de faună, păduri de pin, mlaştini de coastă şi râuri uriaşe. 

La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, principalii creatori de literatură din Honduras au fost Froylan Turcicos şi poetul Juan Ramon Molina. Printre operele primului, amintim ''Mariposas'' (1894), ''Anabel Lee'' (1906), ''El Vampiro'' (1910), ''Floresta sonora'' (1915). Scrierile lui Froylan Turcicos se disting prin implicaţiile politice şi prin intensitatea naraţiunii şi imagisticii. În memoria şi onoarea poetului Juan Ramon Molina, Biblioteca Naţională a Republicii Honduras îi poartă numele. Un alt nume de referinţă pentru literatura din Honduras este scriitoarea Lucila Gamero de Medina, autoarea celebrului roman ''Blanca Olmedo'', publicat în 1908.

În prezent, Juan Pablo Suazo Euceda este un apreciat scriitor din Honduras, fiind, în paralel, inginer agronom. Este cunoscut în special pentru romanul Segovia, publicat în 2008, în care a descris peisajele din La Mosquitia, o junglă din nord-estul ţării. Un alt exponent al literaturii contemporane din Honduras este Javier Abril Espinoza, câştigător, în 1996, al Premiului Pablo Neruda, pentru colecţia de poezie ''De aqui en adelante...''. 

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.