Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[15 septembrie] 1821 - independenţa Nicaraguei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru nicaragua

 

 

 

 

 

La 15 septembrie, Nicaragua (oficial, Republica Nicaragua) sărbătoreşte Ziua naţională, dată la care, în 1821, şi-a proclamat independenţa.

Ţara, cu o suprafaţă de aproximativ 130.000 kmp, este situată în America Centrală Istmică, între Honduras, la nord, şi Costa Rica, la sud, fiind mărginită la vest de Oceanul Pacific, iar la est, de Marea Caraibilor conform "Enciclopediei statelor lumii" (2016). Este cel mai întins stat din America Centrală.

Managua este capitala şi totodată cel mai mare oraş al ţării, conform http://visitnicaragua.us/. León, Matagalpa, Masaya, Granada, Chinandega, Tipitapa, Jinotega, Bluefields şi Puerto Cabezas sunt alte oraşe importante.

După cum menţionează "Enciclopediei statelor lumii" (2016), în Nicaragua se disting două regiuni naturale principale: una muntoasă, în vest, şi alta de dealuri joase şi câmpii, în est. Regiunea vestică, muntoasă, predominant vulcanică (40 de vulcani, dintre care 12 sunt activi), cu altitudini nu prea mari (Mogotón - 2.107 m, cel mai înalt punct din ţară, San Cristóbal - 1.690 m, Momotombo - 1.865 m etc.) este fragmentată de văi largi şi depresiuni tectonice. Jumătatea estică are un relief scund, de dealuri şi câmpii joase, între care Costa de Mosquito/Miskito, în lungul ţărmului Mării Caraibilor.

Nicaragua este aşezată într-o zonă activă din punct de vedere seismic, anual, aici având loc sute de cutremure, dintre care unele cu urmări grave. În 1931 şi din nou în 1972, seismele au distrus practic capitala Managua, conform http://countrystudies.us/.

Râurile sunt numeroase, dar scurte, cele mai multe dintre ele (Río Coco, Río Grande de Matagalpa, Río San Juan, Prinzapolka, Escondido etc.). Dintre lacuri, se remarcă Managua/Xolotlán (1.035 kmp) şi Nicaragua/Cocibolca (8.157 kmp), cele mai mari din America Centrală. Râul Tipitapa leagă cele două lacuri cu apă dulce.

Clima este tropicală, nuanţată de relief, cu variaţii termice reduse în câmpii (temperatura medie este 26,7 grade Celsius) şi mai pronunţate în regiunea muntoasă şi cu precipitaţii bogate. Periodic, uraganele au provocat mari distrugeri. Uraganul Joan, care a lovit ţara în 1988, a forţat sute de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele şi a provocat daune enorme, în mare parte pe coasta Caraibilor.

Vegetaţia forestieră, luxuriantă, ocupă ceva mai mult de o pătrime din suprafaţa ţării. Întâlnim, de asemenea, savană. Fauna, variată, include pume, jaguari, pecari, maimuţe, crocodili, iguane, broaşte ţestoase, păsări felurite. În apele cristaline ale Mării Caraibilor se găsesc recife bogate şi pline de culoare, iar coasta Pacificului oferă o privelişte de neuitat - pot fi observate balenele, mamifere mari şi elegante.

Datorită numeroşilor vulcani şi nenumăratelor lacuri, râuri şi lagune, Nicaragua este cunoscută sub numele de "Ţara lacurilor şi a vulcanilor", notează site-ul http://visitnicaragua.us/. Nicaragua este mândră de extraordinar sa diversitate ecologică, oferind peste 70 de ecosisteme unice. Printre numeroasele rezervaţii naturale şi parcuri naţionale pe care le deţine se numără şi Rezervaţia Biologică Indio Maiz, care cuprinde mai mult de 3.000 kmp de pădure tropicală şi găzduieşte sute de specii de animale, insecte şi plante, un paradis luxuriant în care putem întâlnim pume, jaguari şi lamantini, dar şi o mare varietate de păsări.

Populat în epoca precolumbiană de triburi amerindiene (chorotegi, caribi) şi descoperit de Cristofor Columb în timpul celei de-a patra călătorii spre Lumea Nouă (16 septembrie 1502), teritoriul nicaraguan a fost cucerit de spaniolul Francisco Fernandez de Córdoba, în 1523-1524, potrivit "Enciclopediei statelor lumii" (2016). Până la 15 septembrie 1821, când şi-a declarat independenţa, a făcut parte din Căpitănia Generală Guatemala administrată de Spania. Între 1822 şi 1823, Nicaragua a fost inclusă în Imperiul Mexican, iar între 1823 şi 1838, a intrat în componenţa Federaţiei Provinciilor Unite ale Americii Centrale, alături de Guatemala, El Salvador, Costa Rica şi Honduras. S-a proclamat stat de sine stătător la 30 aprilie 1838.

Cu numeroase lucruri de văzut şi de făcut, Nicaragua constituie o destinaţie de vacanţă interesantă. De la plaje cu nisip fin, ape turcoaz şi vulcani uimitori, până la păduri tropicale şi recife de corali, are atât de multe de oferit, încât turiştilor, care se pot bucura de o serie incredibilă de experienţe, le poate fi greu să aleagă. Este fără îndoială una dintre cele mai liniştite şi mai relaxante ţări pe care le poţi vizita vreodată. Dar dacă eşti în căutare de aventură, oportunităţile sunt nelimitate. Activităţile pot fi variate, de la moderate până la extreme: soare şi plajă, scufundări şi snorkeling, surfing, pescuit sportiv, înot, alpinism, ciclism montan, drumeţii, excursii şi multe altele. Poţi privi un apus de soare, poţi vizita o plantaţie de cafea, te poţi bucura de o plimbare călare, poţi vedea nenumărate animale în habitatul lor natural, poţi urca pe un vulcan ori poţi petrece ore întregi explorând oraşe pitoreşti. Amatorii de aventură pot face "sandboarding" pe vulcanul Cerro Negro (un fel de snowboarding, dar pe nisip... vulcanic) - Cerro Negro este un vulcan activ, a cărui ultimă erupţie a avut loc în anul 1999, unul dintre cei mai "tineri" vulcani de pe planetă.

În capitala Managua, oraş situat în vestul ţării, pe malul sudic al lacului cu acelaşi nume (Managua a fost declarat capitală naţională în cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea, în 1858, pentru a încheia rivalitatea dintre oraşele Granada şi León), de interes sunt: Palatul Naţional al Culturii (Palacio Nacional de la Cultura), Catedrala Veche (Antigua Catedral de Managua sau La Catedral Metropolitana de Santiago Apóstol de Managua), Catedrala din Managua (La Catedral Metropolitana de la Inmaculada Concepción de María de Managua), Parcul Central.

Oraşele Granada şi León impresionează, la rândul lor, prin arhitectura colonială impunătoare. Vestigiile vechiului oraş León/León Viejo şi Catedrala din León sunt, astăzi, obiective din Nicaragua incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În ceea ce priveşte bucătăria locală, trebuie spus că porumbul este un aliment de bază. Acesta se foloseşte ca ingredient în multe feluri principale, dar şi în băuturi şi deserturi. Nicaragua este cunoscut pentru preparate precum "gallo pinto" (un amestec de orez prăjit şi fasole roşie), "nacatamales" (un aluat din mălai - tamales, umplut cu carne, apoi fiert) şi "caballo bayo" (un platou cu delicatese tradiţionale ce trebuie consumate cu tortilla de casă).

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.