Jump to content

[15 septembrie] 1821 - independenţa Costa Ricăi


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru costa rica

 

 

 

 

Republica Costa Rica, stat situat în America Centrală Istmică, sărbătoreşte Ziua naţională la 15 septembrie, marcând, astfel, proclamarea independenţei, în anul 1821. 

Costa Rica se învecinează cu Nicaragua la nord, cu Marea Caraibilor în nord-est, cu Panama la sud-est şi cu Oceanul Pacific de-a lungul coastei sud-vestice. Având o dispunere de la nord-vest către sud-est, Costa Rica ocupă o suprafaţă de 51.100 km pătraţi şi are o populaţie de 4.872.543 locuitori (estimare iulie 2016), potrivit site-ului www.mae.ro. 

Descoperită de Cristofor Columb în anul 1502, în cea de-a patra călătorie a sa spre Lumea Nouă, potrivit site-ului www.mae.ro şi volumului ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016), Costa Rica a fost locuită, până în 1509, când a fost cucerită de spanioli, de triburile Chorotegas, Huetaras şi Bruncas. 

La 15 septembrie 1821, Costa Rica şi-a proclamat independenţa, alături de celelalte republici central-americane, fiind inclusă în Imperiul Mexican, în perioada 1821-1823. Din 1823 până în 1838, face parte din Federaţia Provinciilor Unite ale Americii Centrale, împreună cu Guatemala, Nicaragua, El Salvador şi Honduras. În 1838, se proclamă republică de sine stătătoare, se arată în volumul ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016). 

Secolele XIX şi XX i-au conturat statului Costa Rica o poziţie distinctă printre celelalte ţări central-americane, prin aceea că a reuşit să evite războaiele civile care au pustiit celelalte state latino-americane, consolidându-şi astfel, regimul democratic. Cu toate că în anii 1948-1949 s-a confruntat şi ea cu un război civil, Costa Rica a pledat, în mod deschis, pentru rezolvarea paşnică a conflictelor şi împotriva folosirii armelor. De altfel, în luna decembrie 1949, Costa Rica a desfiinţat prin lege forţele armate, iar în prezent se poate mândri cu cel mai ridicat nivel de trai din America Centrală. 

În ceea ce priveşte relieful ţării, câmpia de coastă este brăzdată de cinci lanţuri muntoase, dispuse de-a lungul întregului teritoriu: Cordillera Central, Cordillera de Talamanca, Cordillera de Tilaran, Cordillera de Guanacaste şi Cerros de Escazu, notează site-ul www.costarica.com. În Cordillera de Talamanca se află şi cel mai înalt vârf al ţării, Mount Chirripo (3.820 m), se arată în volumul ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (2016). 

Pe lângă numeroasele lanţuri muntoase, Costa Rica dispune şi de cel puţin 60 de vulcani, dintre care cinci sunt activi: Poas Volcano, Irazu Volcano, Arenal Volcano, Rincon de la Vieja Volcano şi Turrialba Volcano. Această abundenţă vulcanică se datorează existenţei a două plăci tectonice, Cocos şi Caraibică, care au provocat seisme puternice, ce au contribuit la formarea unui relief dominat de munţi înalţi şi de vulcani conici. 

Lanţurile muntoase sunt separate de o regiune colinară, situată chiar în centrul ţării, Valle Central sau Meseta Central, brăzdată de înălţimi vulcanice. 

Costa Rica oferă, pe coastele atlantice şi pacifice laolaltă, peste 1.000 de kilometri de litoral, potrivit site-ului www.globi.ro, cu ape calde pe toată durata anului. Plajele variază de la centre turistice populare, la întinderi deşertice, printre cele mai căutate numărându-se Punta Uva şi Manzanillo, ambele cu nisip alb, pe coasta răsăriteană, şi Jaco şi Hermosa, pe coasta pacifică, acestea din urmă fiind renumite pentru valurile care atrag numeroşi surferi. 

Potrivit site-ului oficial al Ambasadei Republicii Costa Rica la Washington, www.costarica-embassy.org, habitatele naturale din Costa Rica reprezintă aproximativ 6% din biodiversitatea mondială, Costa Rica cuprinzând 20 de parcuri naţionale şi 26 de arii protejate, pe lângă rezervaţii naturale şi sanctuare de animale sălbatice. Aici trăiesc peste 850 de specii de păsări. Potrivit site-ului www.globi.ro, Rezervaţia Carara are cea mai mare populaţie de papagali Ara, iar Parcul Naţional Manuel Antonio găzduieşte circa 100 de tipuri de mamifere, printre care maimuţa păianjen. De asemenea, în Parcul Naţional Tortuguero pot fi admirate ţestoasele ce-şi depun ouăle pe plajă. 

Frumuseţea acestei ţări se reflectă chiar în denumirea ei, Costa Rica însemnând ''coasta bogată''. Numele i-a fost dat ţării de către Cristofor Columb, care a fost impresionat atât de vegetaţia luxuriantă, cât şi de bijuteriile de aur pe care le purtau băştinaşii. Ţara se bucură astăzi de aceeaşi apreciere, datorată în mare parte diversităţii geografice şi microclimatului care o caracterizează, contribuind la atragerea unui număr foarte mare de vizitatori, în căutarea unei vacanţe de neuitat.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.