Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[16 septembrie] 1975 - independenţa Papua Noua Guinee


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru papua new guinea

 

 

 

 

Papua Noua Guinee (în limba tok pisin locală: Papua Niugini) este o țară insulară situată în vestul Oceanului Pacific (în Melanezia), la nord de Australia și la est de Indonezia, (9°30'S, 147°07'E). Împarte insula Noua Guinee cu provinciile Papua și Papua de Vest ale Indoneziei. Capitala este Port Moresby.

 

Denumire oficială a statului este Independent State of Papua New Guinea (Statul Independent Papua Noua Guinee), iar în limba tok pisin, Independen Stet bilong Papua Niugini.

 

Suprafața statului Papua Noua Guinee este de 462.840 km2(din care 9980 km2 reprezintă apele interne), ocupând jumătatea estică a Insulei Noua Guinee(a doua ca mărime pe Glob) și cca 600 de insule vulcanice și coraligene, cum ar fi Arhipelagul Bismarck, Arhipelagul Louisiade, Arhipelagul Solomon și Insulele D'Entrecasteux.

 

Papua Noua Guinee este o zonă activă din punct de vedere seismic, fiind inclusă în zona The Ring of Fire, activitatea vulcanică reprezentând 75% din totalul pe plan mondial.

 

Relieful este predominant muntos, format din 2 lanțuri muntoase, de origine vulcanică, ale insulelor principale, și prelungirea acestora în insulițele vecine. Activitate vulcanică există în Arhipelagul Bismarck(Mt. Ulawun, 2.305 m) și în Insulele Bougainville(8985 km2). Altitudinea maximă este în Muntele Wilhelm(4509 m). Câmpiile, în general mlăștinoase, se află preponderent în sudul insulei.

 

Clima este una tropicală, cu influențe montane și musonice. Principalii curenți de aer sunt Musonul nord-vestic(umed), care apare în perioada decembrie-martie și alizeele sud-estice(uscate) în perioada mai-octombrie. Precipitațiile sunt variate, între 1270 mm la Port Moresby și 5840 mm în depresiunea vestică. Temperatura medie zilnică este de 27°C, dar în munți temperaturile scad noaptea la 4°C, iar ziua 32°C. Umiditatea relativă este ridicată uniform.

 

Savana și pădurile tropicale ocupă cea mai mare parte din suprafață, unde se găsesc copaci valoroși(cedru, kwila), orhideei tropicale, liane și ferigi. În zonele joase de coastă apar diverse specii de mangrove, specii de palmieri, cum ar fi Sago(fosilă vie, neschibată în ultimii 200 de milioane de ani) și casuarine. Între 900 m si 1200 m apar păduri de pin. Mai sus cresc licheni, mușchi și alte tipuri de floră alpină.

 

Fauna este una bogată, asemănătoare celei australiene. Cuprinde peste 650 de specii de păsări, cum ar fi pasărea Paradisului, cazuarul, pasărea umbrar și cca 222 de specii de mamifere(în special rozătoare și marsupiale), majoritatea nocturne. În categoria artropodelor se remarcă fluturi și tarantule uriașe. Reptilele sunt și ele numeroase(Crocodilul de Noua Guinee).

 

Hidrografia este densă, cu adevărate fluvii (Fly, Purari, Sepik), mai ales ca debit.

 

Cele mai importante resurse naturale sunt aurul, argintul, cuprul, gazele naturale, cheresteaua.

 

Primii locuitori ce au ajuns aici, acum 40.000 de ani, erau originari din Asia De Sud si Sud-Est. Către 6000 î.Hr. se stabilesc papuașii iar după 3000 î.Hr. melanezienii și ulterior polinezienii. Insula Noua Guinee a fost descoperită pentru prima dată de navigatorul portughez Jorge de Meneses în 1526 care îi dă numele de „Ilhas dos Papuas”(Insulele Papuașilor), dar navigatorul spaniol Ortiz de Retez, în anul 1546, îi schimbă numele în Noua Guinee, datorită asemănării băștinașilor cu populația africană din jurul Golfului Guineei. Insularitatea Noii Gunineei este stabilită de spaniolul Váez de Torres în 1606, lucru reconfirmat de navigatorul englez James Cook. Primele colonii europene apar abia la sfârșitul sec. XIX. Partea vestică a insulei devine colonie olandeză(în 1828), iar cea de est este împărțită în 1884 între Imperiul German și Marea Britanie. În 1906, Marea Britanie cedează partea sa din insulă Australiei. În timpul Primului Război Mondial(1914), colonia germană este cucerită de Australia, pe care o administrează sub mandat al Societății Națiunilor între 1919 și 1946 și până în 1975 sub mandat ONU. În timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial(1942-1943) este ocupată de trupele japoneze și devine un teatru de luptă aprig disputat. La sfârșitul războiului, întreagă parte estică a insulei revine Australiei sub numele de „Teritoriul Papuei și al Noii Guineei”(1949). În 1973 iși obține autonomia iar la 16 septembrie 1975 independența. După obținerea independenței, statul se confruntă cu mișcări secesioniste(în special în Insulele Bougainville) și războaie civile. În 2001 este semnat un acord de pace între guvern și secesioniști, iar la 11 decembrie 2003 este semnat cu Australia, la Adelaide un acord prin care Australia va ajuta Papua Noua Guninee în menținerea siguranței, a ordinii publice, combaterea corupției și a criminalității prin trimiterea a 230 de polițiști și 70 de funcționari și juriști australieni. Totodată Australia s-a angajat să trimită anual Papuei Noii Guineei cca 240.000.000 de dolari(20% din PIB-ul statului Papua Noua Guinee).

 

 

SURSĂ: Wikipedia.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.