Jump to content

[21 septembrie] 1964 - independenţa Maltei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru malta flag

 

 

 

 

Republica Malta sărbătoreşte Ziua naţională la 21 septembrie. La această dată, în 1964, Malta şi-a obţinut independenţa, devenind membru al Commonwealth-ului.

Malta este un mic arhipelag în partea centrală a Mării Mediterane, alcătuit din şase insule (Malta cea mai mare, 246 km pătraţi, Gozo, Comino, Cominotto, Filfala şi St. Paul, ultimele trei nelocuite), situat la 90 de km de Sicilia şi 290 de km de ţărmul Africii.

Insula Malta a fost locuită începând din jurul anului 5200 î.Hr. După ce fenicienii au colonizat Malta (cca. 1000 î.Hr.), insula a fost ocupată succesiv de greci (în anul 736 î.Hr., care au numit-o "Melita"), cartaginezi (în anul 400 î.Hr.) şi romani (în anul 218 î.Hr.). După dominaţia bizantină (secolele IV-IX), insula a fost cucerită de arabi în anul 870 şi apoi de normanzii (în 1091) proveniţi din Regatul Siciliei.

În 1530, Malta a fost "închiriată perpetuu" de Regatul Siciliei, Cavalerilor Ospitalieri, aparţinând unui ordin monastic militar cunoscut sub numele de Cavaleri de Malta, care au rezistat asediului turcilor din anul 1565, potrivit site-ului oficial al MAE. În 1798, Malta a fost ocupată de trupele napoleoniene. Maltezii, sprijiniţi de Marea Britanie şi Regatul Siciliei, s-au răsculat împotriva ocupaţiei franceze, insula devenind, în 1814, parte a Imperiului Britanic.

Malta şi-a obţinut independenţa la 21 septembrie 1964, devenind membru al Commonwealth-ului. La 13 decembrie 1974, Malta a devenit republică. La 8 martie 2003 a fost aprobată, prin referendum, aderarea ţării la Uniunea Europeană, care a avut loc la 1 mai 2004. La 1 ianuarie 2008, Malta a aderat la Zona Euro.

Limbile oficiale în Republica Malta sunt malteza şi engleza.

Insulele malteze au trei situri înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Acestea sunt capitala Valletta, templele megalitice şi Hypogeul de la Hal Saffieni.

Capitala Maltei, Valletta, este indisolubil legată de istoria Ordinului militar şi religios al Sfântului Ioan din Ierusalim, potrivit UNESCO. Construit după asediul din 1565 şi numit după marele maestru Jean Parisot de la Valette, oraşul fortificat are sute de monumente, toate dispuse într-un spaţiu relativ mic, care aşează Valletta în rândul celor mai concentrate zone istorice din lume.

Oraşul a fost fondat de arhitectul italian Francesco Laparelli da Cortona (1521-1570), iar planificarea a fost realizată de Girolamo Cassar. Fortificaţiile şi planul urban uniform al oraşului Valletta au fost inspirate din principiile arhitecturale ale Renaşterii italiene, în combinaţie cu tehnici de planificare urbană contemporană şi consideraţii estetice ale teoreticienilor urbanişti.

Îmbunătăţirile atribuite inginerilor militari şi arhitecţilor din secolul al XVIII-lea nu au afectat cu nimic această armonie. Alte câteva exemple în acest sens, date de experţii UNESCO, sunt monumentele: Auberge de Baviere, Biserica Naufragiului Sfântului Apostol Pavel, Teatrul Mantel, Biblioteca şi altele. 

Şapte temple megalitice se găsesc pe insulele Malta şi Gozo, fiecare rezultat al unei etape de dezvoltare culturală distinctă. Cele două temple de pe insula Gozo, datând din epoca bronzului, sunt impresionante pentru structurile lor gigantice. Templele "Hagar Qin", "Mnajdra" şi "Tarxien" sunt capodopere arhitecturale unice, având în vedere resursele limitate pe care le-au avut la îndemână constructorii lor. De asemenea, complexele "Ta'Hagrat" şi "Skorba" arată modul în care tradiţia de construcţie s-a transmis în Malta.

Templele megalitice din Malta ("Ggantija", "Hagar Qin", "Mnajdra", "Skorba", "Ta'Hagrat" şi "Tarxien") sunt clădiri monumentale preistorice construite pe parcursul mileniilor 4 şi 3 î.Hr. Acestea se află printre cele mai vechi clădiri din piatră care sunt încă în picioare şi sunt remarcabile pentru diversitatea lor de formă şi decor. Fiecare complex este o capodoperă arhitecturală unică şi o mărturie a unei culturi preistorice excepţionale renumită pentru realizările sale arhitecturale, artistice şi tehnologice remarcabile.

Hypogeul de la Hal Saffieni este un complex subteran tăiat în piatră, descoperit în 1902, în oraşul Paola. Este un monument care pare să fi fost conceput ca un cimitir subteran. Cimitirul a fost utilizat în perioada cuprinsă între anii 4000 şi 2500 î.Hr.

Planul acestei construcţii subterane cuprinde o serie de trei nivele suprapuse de camere tăiate în calcar moale, folosind doar unelte de silex şi obsidian, şi coarne de cerb. Cele mai vechi dintre cele trei niveluri este cel mai de sus. Un număr de deschideri şi camere pentru îngroparea morţilor au fost apoi tăiate în părţile laterale ale cavităţii. 

Hypogeul de la Hal Saffieni este un monument de o mare valoare. Calitatea arhitecturii şi starea de conservare remarcabilă fac din acesta un monument preistoric unic, arată UNESCO.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.