Jump to content

[28 octombrie] 1886 - inaugurarea Statuii Libertăţii


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru statue of liberty

 

 

În urmă cu 130 de ani, la 28 octombrie 1886, avea loc inaugurarea oficială a Statuii Libertății pe Liberty Island din New York, în prezența președintelui Grover Cleveland (1884-1888; 1893-1897) și a câtorva mii de americani. Acesta a declarat cu acel prilej: ''Nu vom uita că libertatea și-a găsit aici căminul; nici nu vom permite ca altarul ales să fie neglijat''.

 

Lucrarea monumentală situată pe Liberty Island, în vecinătatea Ellis Island, insulă pe unde au trecut de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la mijlocul secolului al XX-lea mii de imigranți către Statele Unite, a fost dăruită Statelor Unite de către statul francez, la 4 iulie 1884, ca semn de prietenie între cele două națiuni, dar și cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea Independenței celor 13 colonii engleze. Până în 1956, Liberty Island era cunoscută sub numele de Bedloes Island.

 

Ideea unui monument dedicat Statelor Unite a fost avansată de politicianul francez Edouard de Laboulaye, cunoscut, ulterior, sub numele de "Tatăl Statuii Libertății", notează site-ul www.libertyellisfoundation.org. Născut pe 18 ianuarie 1811 în Paris, acesta era un expert în elaborarea Constituției Statelor Unite și un susținător al președintelui Abraham Lincoln în timpul Războiului Civil American. Edouard de Laboulaye a crezut în "legea comună a popoarelor libere", un ideal în care fiecare persoană se naște cu un drept inalienabil, sacru la libertate. 

 

Construcția statuii, care se numea ''Liberté éclairant le monde'' — ''Libertatea luminează lumea'', a început în Franța, în 1875, și a fost realizată de sculptorul Frederic Auguste Bartholdi (1824-1904). Inginerul structurii a fost Gustave Eiffel, autorul Turnului Eiffel din Paris, iar metoda de fabricare a fost procesul de matrițare. Monumentul este construit din plăci subțiri de cupru, bătute în forme de lemn, acestea fiind montate pe un schelet de oțel. Statuia a fost finalizată la Paris, în iunie 1884.

 

În 1885, editorul Joseph Pulitzer a făcut un apel la publicul american să doneze bani pentru realizarea soclului, chiar în paginile ziarului său ''New York World''. S-a strâns suma de 100.000 de dolari. Peste 80% din donații au fost sub un dolar.

 

La începutul aceluiași an, statuia a fost demontată în 350 de bucăți și îmbarcată cu destinația Statele Unite, la bordul fregatei franceze ''Isere''. Au fost necesare 214 de lăzi pentru transportarea acesteia. Sosirea sa a fost primită în sunet de fanfară, însă a fost depozitată până în momentul în care piedestalul a fost gata. 

 

Construcția piedestalului din beton îmbrăcat în granit, conceput de Richard Morris Hunt, a fost încheiată în 1886. S-a trecut la asamblarea statuii, care a presupus o muncă extrem de dificilă și periculoasă. Echipa care a lucrat la ridicarea colosului era formată în majoritate din imigranți, care au lucrat însă extraordinar, cu viteză și, totodată, cu acuratețe.

 

La 28 octombrie 1886, ''Lady Liberty'', cum îi mai spun americanii, a fost inaugurată.

 

Statuia reprezentând personificarea feminină a libertății stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei. Aceasta are o torță în mâna dreaptă și o tăbliță în stânga. Tăblița are scris pe ea "JULY IV MDCCLXXVI" — 4 iulie 1776, data la care a fost semnată Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.

 

În mâna dreaptă, statuia are o făclie aurită, iar pe cap se află o coroană împodobită cu șapte fascicole de lumină și 25 de ferestre.

 

Torța inițială a statuii a fost prima parte construită în 1876. La 4 iulie 1984, torța care prezenta semne de coroziune, a fost înlocuită cu o alta acoperită cu foiță de aur de 24K, care este luminată de un proiector pe timp de noapte. Torța originală se află în prezent în holul monumentului. 

 

La 15 octombrie 1924, Statuia Libertății a fost desemnată monument național, iar din 1984 se află pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

 

Prima renovare a statuii a avut loc între 1982-1986, președintele Ronald Reagan (1981-1989) înființând în acest sens Fundația Ellis Island — Statuia Libertății, în vederea sprijinirii efortului sectorului privat și creșterii fondurilor pentru renovarea și conservarea statuii.

 

Cântărind peste 220 de tone, monumentul are o înălțime de 46,5 metri fără soclu și de 93 de metri cu acesta. În interiorul său se află o scară cu 354 de trepte pe care se poate urca, însă, după atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitarea la interior a fost interzisă. Tot în interior se află și un muzeu inaugurat la 5 iulie 1986. În 2004 s-a redeschis pentru vizitare baza monumentului. În 2011, după ceremoniile prilejuite de împlinirea a 125 de ani, statuia de pe Liberty Island a fost închisă pentru lucrări de întreținere. Au fost renovate scările din coroană, s-au introdus echipamente mai moderne și măsuri suplimentare de securitate. 

 

În 26 octombrie 2012, coroana a fost din nou deschisă pentru public. La câteva zile, însă, atât Liberty Island, cât și Ellis Island au fost lovite de uraganul Sandy. Statuia nu a fost afectată, însă cele două debarcadere, printre care cel folosit zilnic de mii de turiști, au fost spulberate de furtună. Rețelele electrice și de telefonie au fost distruse, iar aleile de promenadă devastate de apă și vânt. În acest context, Serviciul Parcurilor Naționale din Statele Unite, sub protecția cărora se află monumentul au hotărât închiderea celor două insule. La 4 iulie 2013, cu prilejul sărbătorii naționale, Statuia Libertății a fost redeschisă. Ellis Island a rămas închisă publicului.

 

Statuia Libertății primește în fiecare an peste 3,5 milioane de vizitatori și a generat în 2011 o activitate economică de 174 milioane de dolari.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.