Jump to content

[8 noiembrie] 1923 - Puciul de la Berărie


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru beer hall putsch

 

 

Cu zece ani înainte de a veni la putere prin alegeri democratice, Adolf Hitler încercă să ajungă în fruntea Germaniei printr-o lovitură de stat. Aceasta a rămas în istorie drept „Puciul de la Berărie”, din pricina faptului că principalii complotişti şi-au pus la cale planul într-o berărie din München, Bürgerbräukeller.

 

Liderul lor era Hitler, fostul caporal care luptase în tranşeele Primului Război Mondial şi considera că distrugerea puterii şi prestigiului Germaniei se datora guvernării slabe. El a început să agite spiritele, ţinând, în toamna anului 1923, mai multe mitinguri, în Bavaria. Îngrijorat, premierul landului, Eugen von Knilling, i-a insărcinat pe trei ofiţeri de rang superior cu menţinerea ordinii. Dar Hitler a reuşit să-l convingă pe unul dintre cei trei, Von Kahr, să treacă de partea lui. Ofiţerul voia să restaureze monarhia, în cazul unei lovituri de stat reuşite, în vreme ce Hitler se visa Führer.

 

Planul lor a fost inspirat de „Marşul asupra Romei”, reuşit de Mussolini; dar, nemulţumit de lentoarea lui von Kahr, Hitler a preluat singur aplicarea planului. El voia să folosească Münchenul ca baza împotriva Republicii de la Weimar; adunaţi în berăria bavareză, complotiştii şi-au declarat intenţiile în faţa unei mulţimi de trei mii de partizani ai lor. Spre seară, clădirea a fost înconjurată de armată şi, în momentul în care Hitler a început să strige că guvernul de la Berlin a fost demis şi că el va forma un nou guvern, având sprijinul armatei şi al poliţiei, s-a pornit imediat un puternic schimb de focuri.

 

Conspiratorii au încercat să obţină sprijinul generalului Ludendorff, fostul erou de război, şi al studenţimii bavareze. Dar, în ciuda discursurilor patriotice ale lui Hitler, puciul părea sortit eşecului. O ultimă tentativă de a străpunge cordonul militar impus de autorităţi a eşuat, la primele zile ale dimineţii de 9 noiembrie. Hitler şi Goering au fost răniţi, primul dintre ei fiind făcut prizonier imediat. Judecat pentru trădare, el va fi condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care nu va executa, însă, decât opt luni. De acum, drumul spre putere îi era din nou deschis.

 

 

SURSĂ: Revista Magazin.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.