Jump to content

Ediția Iulie a concursului WOTM a început. Detalii aici

Ediția 8 de Miss & Mister B-Zone a început. Detalii aici

 

Recrutăm Designeri Audio și Video. Detalii aici

Sign in to follow this  
BIS aka OldNab

[10 noiembrie] 1483 - naşterea lui Martin Luther

Recommended Posts

Imagini pentru martin luther

 

 

 

 
Martin Luther s-a născut la data de 10 noiembrie 1483. Tatăl său, muncitor într-o mină de cupru, a încercat să-i asigure acestuia o bună instruire. Astfel, în 1501, Martin Luther a început studiile la Universitatea din Erfurt. Aici a citit pentru prima oară Biblia: „Această carte m-a încântat nespus şi nădăjduiam să fiu atât de norocos încât să am într-o bună zi o asemenea carte“, a spus Martin Luther, mai târziu.
 
Când avea 22 de ani, a intrat la mănăstirea Ordinului Augustin din Erfurt. Mai târziu, a frecventat cursurile Universităţii din Wittenberg, unde şi-a luat doctoratul în Teologie. În toamna anului 1517, a scris cele 95 de teze celebre în care acuza Biserica de abuz financiar, doctrinar şi religios. Deoarece dorea să încurajeze o reformă, nu o revoltă, Luther a trimis copii ale tezelor sale arhiepiscopului Albert de Mainz şi unor erudiţi.
 
Papa Leon al X-lea l-a ameninţat pe Luther cu excomunicarea dacă nu retrage cele scrise. Drept răspuns, Luther a ars în public bula papală prin care era informat cu privire la excomunicare. Mai mult de atât, a continuat să publice alte lucrări care încurajau o reformă a Bisericii, chiar şi fără consimţământul papei, care îl excomunică pe Luther.
 
Martin Luther este responsabil de traducerea în germană a ediţiei Scripturilor greceşti, aceasta numărându-se printre cele mai de seamă lucrări ale sale. Talentul de traducător al lui Luther s-a împletit cu talentul său de scriitor. Se spune că de-a lungul activităţii sale, ar fi scris câte un tratat la două săptămâni. Opera sa literară constituie un model de limbă vie şi de o oralitate cuceritoare.

 

Martin Luther, pastor şi doctor în Teologie, ale cărui reforme au dus la înfiinţarea Bisericii Evanghelice-Luterane, s-a stins din viaţă pe 18 februarie 1546, în oraşul său natal Eisleben.

 

 

SURSĂ: Ziua de Constanţa.

Edited by BIS aka OldNab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Topic deschis pentru următoarele 72 de ore.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.