Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[13 noiembrie] 1954 - moartea lui Ewald von Kleist


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru ewald von kleist

 

 

 

Paul Ludwig Ewald von Kleist (n. 8 august 1881, Braunfels, Germania – d. 13 noiembrie 1954, Vladimir, Federația Rusă) a fost un feldmareșal german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, un destinatar al Crucii Cavaler a Crucii de Fier cu Frunze de Stejar și Săbii. Crucea de Fier i-a fost acordatǎ pentru recunoașterea curajului pe câmpul de luptă.

 

Născut în Braunfels într-o familie aristocratǎ, Kleist a fost educat într-o școală militară germană pe care a absolvit-o în 1900. A servit ca locotenent de husari și a comandant de regiment în Primul Război Mondial. După război, a servit ca comandant de o divizie de cavalerie între 1932 - 1935.

 

În august 1939, a fost rechemat la serviciu activ, având atunci cincizeci și opt de ani. În timpul invaziei în Polonia, Kleist a comandat Al 12-lea Corp Panzer. În Bătălia pentru Franța, a comandat Panzergruppe von Kleist, care consta din al 41-lea și al 19-lea Corp Panzer (sub comanda lui Heinz Guderian), comandând douǎ unitǎți spre Canalul Mânecii. În acest timp el a încercat sǎ-l tempereze pe Guderian, după ce însǎși nu a ascultat de comenzile acestuia pentru a opri înaintarea spre Canal, Gerd von Rundstedt care comanda Grupul de Armate A, a refuzat sǎ confirme aceastǎ comanǎ, iar armatele franco-britanice au fost prinse.

 

În aprilie 1941, Kleist comandǎ Panzergruppe I, care cuprindea corpurile III, XIV și XLVIII și Corpul XXIX Infanterie, care au condus invaziile în Iugoslavia și Grecia. Cu această formațiune a participat, și în Operațiunea Barbarossa ulterior ca parte din Grupul de Armate Sud.

 

În 1942 Kleist a fost trimis cu trupe în Caucaz, în scopul de a captura puțurile importante de petrol din zonǎ. La 22 noiembrie 1942, a fost pus la comanda Grupului de Armate A. Este promovat la gradul de mareșal în 1943. Este eliberat de comandă în martie 1944, atunci când a ordonat retragerea Armatei a 8-a când aceasta era în pericol de încercuire de către armata Roșie, încălcând astfel ordinul lui Adolf Hitler.

 

Kleist a fost capturat de forțele Statele Unite în 1945. În 1946 fost trimis în Iugoslavia comunistă să rǎspundǎ pentru crime de război. În 1948 a fost extrădat în Uniunea Sovietică, unde în 1952 a primit o sentință de 10 ani la fel pentru crime de război. A murit în captivitate în închisoarea Vladimir în 1954, fiind cel mai mare ofițer de rang german care a murit în captivitate sovietică.

 

 

SURSĂ: Wikipedia.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.