Jump to content

Ediția Iulie a concursului WOTM a început. Detalii aici

Ediția 8 de Miss & Mister B-Zone a început. Detalii aici

 

Recrutăm Designeri Audio și Video. Detalii aici

Sign in to follow this  
BIS aka OldNab

[15 noiembrie] 1917 - moartea lui Émile Durkheim

Recommended Posts

Imagini pentru emile durkheim

 

 

Émile Durkheim, născut pe 15 aprilie 1858 în Franța, a fost sociolog, psiholog social și filosof. A fost supranumit arhitect principal al științei sociale moderne și tată al sociologiei.

 

O mare parte din munca lui Durkheim a fost axată pe modul în care comunitățile ar putea să mențină integritatea și coerența lor în modernitate, într-o eră în care legăturile sociale și religioase tradiționale nu mai sunt asumate. Prima sa lucrare sociologică a fost „Diviziunea muncii în societate ” (1893). În 1895, el a publicat „Regulamentul metodelor sociologice ”, înființând astfel primul Departament European de Sociologie. „Formele elementare ale vieții religioase ” (1912) prezintă o teorie religioasă, în care Durkheim compară viața socială și culturală ale comunităților autohtone și moderne.

 

Una dintre preocupările sale majore a fost aceea ca sociologia să fie acceptată ca știință. A adus în atenția tuturor o altă față a pozitivismului, diferită ce cea a lui Auguste Comte. Pentru el, sociologia a fost o știință a instituțiilor, scopul acestora fiind descoperirea unor noi fapte structurale sociale.

 

De-a lungul carierei sale, Durkheim a încercat să analizeze și să soluționeze 3 dileme. În primul rând, a dorit să stabilească sociologia ca o nouă disciplină academică. În al doilea rând, a analizat modul în care comunitățile ar putea să mențină integritatea și coerența lor într-o epocă modernă, când fondul religios și etnic comun nu mai poate fi asumat. În acest scop, el a scris mult despre efectul legilor, religiei, educației și forțele similare asupra societății și integrității sociale. În cele din urmă, a fost preocupat de implicările practice ale cunoașterii științifice. Importanța socială a integrității a fost exprimată de-a lungul întregii sale munci.

 

Munca lui Durkheim se învârte în jurul studiului faptelor sociale, un termen inventat pentru a descrie fenomene care au o existență în sine, nu apar datorită acțiunilor indivizilor, dar au o influență coercitivă asupra lor. El a susținut că faptele sociale au de-a lungul generațiilor ca obiectiv existența independentă, și apar datorită scopurilor indivizilor ce compun comunitatea.

 

În ceea ce privește societatea în sine, Durkheim a văzut-o ca un ansamblu de fapte și instituții sociale. Chiar mai mult decât „ceea ce comunitatea este”, el a fost interesat să răspundă „cum este o societate creată” și „ce deține o societate împreună „. În privința diviziunii muncii, a încercat să răspundă la întrebarea „ce ține societatea legată ”. El presupune că oamenii sunt în mod inerent egoiști, dar normele, credințele și valorile (conștiințele colective) constituie baza morală a societății, care rezultă din integritatea socială. Conștiința colectivă este de o importanță esențială pentru societate, constituind o funcție necesară fără de care comunitatea nu poate supraviețui.

 

Émile Durkheim a murit pe 15 noiembrie 1917, la Paris, în Franța.

 

 

SURSĂ: EduSoft.

Edited by BIS aka OldNab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Topic deschis pentru următoarele 72 de ore.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.