Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[28 noiembrie] 1960 - independenţa Mauritaniei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru mauritania

 

 

Mauritania (oficial Republica Islamică Mauritania) sărbătoreşte Ziua Naţională la 28 noiembrie, dată la care, în anul 1960, şi-a proclamat independenţa.

Statul, cu o suprafaţă de 1.030.700 kmp, se află în Africa de Vest, având ieşire la Oceanul Atlantic. Se învecinează cu Marocul (Sahara Occidentală), cu Algeria, cu Mali şi cu Senegalul conform www.mae.ro. Capitala este Nouakchott, iar alte oraşe importante sunt Nouadhibou, Kiffa, Kaedi, notează şi "Enciclopedia statelor lumii" (2016).

Ariditatea caracterizează cea mai mare parte a ţării. Dunele de nisip, mai mult sau mai puţin fixate, orientate de vânturi fierbinţi şi puternice (harmattanul, alizeele), reprezintă imaginea clasică a naturii Mauritaniei. Cum pe teritoriul Mauritaniei deşertul se întâlneşte cu oceanul, ţara poate fi numită Sahara atlantică. Câmpia, care constituie cea mai mare parte a reliefului, este dominată/întreruptă de unele podişuri între care Adrar (în nord), Adafer (în centru), Assaba (în sud). Cu o înălţime de 915 m, Kediet Ijill, este cel mai înalt punct din ţară.

În vestul deşertului Sahara, pe teritoriul Mauritaniei, se găseşte "Ochiul Saharei", o formaţiune geologică deosebită, uriaşă şi misterioasă, cunoscută şi ca "Structura Richat", potrivit www.sciencealert.com. Structura, care are forma unui cerc cu diametrul de circa 40 de km, a fost descoperită în timpul misiunii spaţiale Gemini IV, în anul 1965.

După cum menţionează site-ul www.best-country.com, fluviul Senegal este cel mai important şi, totodată, singurul curs de apă permanent din ţară.

Clima, tropicală, este extrem de fierbinte, aridă, cu excepţia treimii sudice, singura zonă ce poate înfrunta deşertificarea, unde, în lungul fluviului Senegal, precipitaţiile pot ajunge la 600 mm/an (ţara este străbătută de Tropicul Cancerului).

Clima este un factor ce influenţează semnificativ tipurile de vegetaţie pe care le putem întâlni în timpul unei vizite în Mauritania. Ierboasă, discontinuă în Sahara, vegetaţia este dominantă în Sahel (stepa) şi în sudul extrem (savana cu pâlcuri de arbori tropicali). Fauna este adaptată uscăciunii excesive sau ierburilor de savană; în regiunea litorală se află Parcul Naţional Banc d'Arguin, important loc de iernat pentru o mare varietate de păsări migratoare (în 1989, acesta a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO), iar în zona de vărsare a Senegalului se găseşte Parcul Naţional Diawling, protejând, de asemenea, avifauna.

Numele statului derivă de la cel al vechiului regat antic al Mauretaniei (secolele II-I î.Hr.) din Africa de Nord, se arată în "Enciclopedia statelor lumii" (2016). În veacul al XI-lea, berberii din regiunea Adrar (Mauritania de astăzi) au avut un rol decisiv în fondarea dinastiei Almoravide din Maroc, cu capitala la Marrakesh, care controla întreg teritoriul dintre Spania şi Senegal, precizează şi site-ul www.mae.ro. În vremea dinastiei Almoravide, islamul este adoptat de majoritatea populaţiei din Mauritania de astăzi. Între secolele XI-XIV, Mauritania a fost spaţiu de contact între Sultanatul Maroc şi Imperiile Ghana, Mali şi Songhai (africane). Începând cu secolul al XV-lea, în nordul Mauritaniei se stabileşte tribul arab Bni Hassani, provenit din Egipt, fapt cu urmări majore în procesele de arabizare şi asimilare a islamului. La începutul secolului XX, Mauritania devine "protectorat" francez, iar din 1920, "colonie" a Franţei. Rezistenţa armată împotriva colonialismului a durat până în 1934. În 1960, ca urmare a unor acorduri negociate cu Franţa, Mauritania accede în mod paşnic la independenţa de stat (proclamată la 28 noiembrie 1960).

Mauritania este un teritoriu de o frumuseţe naturală unică, oferind câteva peisaje cu adevărat spectaculoase, scrie www.globi.ro. Capitala Nouakchott ("Locul vânturilor"), situată pe un platou arid, în apropierea ţărmului Oceanului Atlantic, oraş ce păstrează stilul arhitectural tradiţional berber, se numără printre zonele sau obiectivele turistice ale ţării (dintre atracţiile Capitalei: Muzeul Naţional al Mauritaniei; mai multe pieţe, printre care Nouakchott Silver Market; plajele; două dintre cele câteva sute de moschei - una "saudită" şi una "marocană", numite astfel după ctitorii lor).

De interes se bucură şi oraşul Atar (fostă capitală a Regatului Almoravizilor). Turiştii sunt atraşi, de asemenea, de Ouadane, Chinguetti, Tichitt şi Oualata - din anul 1996, toate aparţin Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cât despre bucătăria locală, aceasta include: "Thieboudienne" - preparatul, ce conţine peşte şi orez, cu un sos făcut, de obicei, din roşii, este considerat mâncarea naţională a Mauritaniei; Méchoui (miel întreg, fript); peşte condimentat; peşte uscat; orez cu legume; carne uscată; cuşcuş; Mahfe (carne de capră sau cămilă, într-un sos din arahide, bame şi roşii, alături de orez; poate fi făcut şi fără carne - pentru vegetarieni); Lakh (brânză sau iaurt cu nucă de cocos rasă, totul servit cu un terci dulce, din mei); bulgur cu fructe uscate; Maru we-llham (carne cu orez şi legume); Harira (o supă groasă, consistentă); Leksour (clătite cu carne şi cu sos de legume); budincă de avocado; Bonava (o tocană de miel); Al-Aich (pui, fasole şi cuşcuş). Printre băuturile preferate de localnici se numără Zrig (lapte de cămilă), smoothie din avocado, precum şi o băutură din fructe de baobab (Jus de Bouye). Ceaiul este consumat în orice moment al zilei. Ceaiul dulce mauritan este pur şi simplu ceai (verde) cu mentă şi cu zahăr. De regulă, este turnat în ceşti de la înălţime, pentru a se forma un strat gros de spumă deasupra. Totodată, există un ritual specific de servire a ceaiului. Astfel, oaspeţilor le sunt oferite trei căni cu ceai: prima - amară ca viaţă; a doua - tare ca dragoste, iar cea de-a treia - blândă ca sfârşitul tuturor lucrurilor (moartea), conform www.best-country.com şi www.internationalcuisine.com.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.