Jump to content
Sign in to follow this  
BIS aka OldNab

[29 noiembrie] 1852 - moartea lui Nicolae Bălcescu

Recommended Posts

Imagini pentru nicolae balcescu

 

 

 

 

 

Nicolae Bălcescu s-a născut la Bucureşti, într-o familie de mici nobili şi a studiat la Liceul Sfântul Sava. La vârsta de 19 ani, s-a înrolat în armată, iar doi ani mai târziu, este arestat şi condamnat la trei ani de închisoare, sub acuzaţia de complot împotriva domnitorului Alexandru I. Ghica.


În 1843, este eliberat şi, tot în acest an, împreună cu Ion Ghica şi Christian Tell, înfiinţează organizaţia revoluţionară secretă „Frăţia. În anul 1846, pleacă la Paris, unde înfiinţează „Societatea Studenţilor Români, din care mai făceau parte Ion Brătianu, Mihail Kogălniceanu, C.A. Rosetti, Ion Ionescu de la Brad.
 
În 1848, după ce participase la revoluţia franceză, s-a întors la Bucureşti, pentru a participa la revoluţia ce se desfăşura aici. Pentru o scurtă perioadă de timp, Bălcescu a fost atât prim ministru de externe, cât şi secretar de stat al Guvernului Provizoriu. A susţinut votul universal şi reforma agrară, idei ce nu au fost agreate de unii revoluţionari.


Pe 13 septembrie 1848, Nicolae Bălcescu este arestat de către autorităţile otomane, apoi se refugiază în Transilvania. Şi-a petrecut restul vieţii în diferite oraşe din Italia şi Franţa. Pe data de 29 noiembrie 1852, a decedat la Palermo, la vârsta de 33 de ani, de tuberculoză.

 

 

SURSĂ: Ziua de Constanţa.

Edited by BIS aka OldNab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Topic deschis pentru următoarele 72 de ore.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.