Jump to content

[30 noiembrie] 1966 - independenţa Barbadosului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru barbados

 

 

Statul Barbados marchează, la 30 noiembrie, sărbătoarea naţională, celebrând proclamarea independenţei în 1966.

Barbados este o ţară insulară şi face parte din Arhipelagul Antilele Mici. Este situat între Marea Caraibelor şi Oceanul Atlantic, având o suprafaţă de 430 kmp şi o populaţie de 285.994 locuitori (estimare noiembrie 2017), potrivit www.worldometers.info. 

Insula, ocupată în 1627 de englezi, devine colonie a Coroanei în 1663. Administrat separat din 1885, inclus în Federaţia Indiilor de vest între 1958 şi 1962, Barbados şi-a proclamat, la 30 noiembrie 1966, independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului. 

Capitala, Bridgetown este un oraş situat pe malurile golfului Carlisle din sud-vestul Insulei Barbados, la gurile râului Constitution. Fondat în 1628, sub numele de Indian Bridge, devine în 1885 centru administrativ al insulei, iar în 1966 al statului independent. Este un oraş port - prima poartă a de intrare în Antile dinspre Europa şi dispune şi de două aeroporturi: Grantley Adams şi Seawell. Oraşul vechi Bridgetown şi garnizoana sa, din secolele al XVII-lea - al XIX-lea, au fost incluse în 2011 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Bridgetown este centru turistic şi cultural al ţării, găzduind sediul unei secţii a University of the West Indies, un institut de cercetare a mediului tropical, două biblioteci, muzee, Parlamentul, o serie de clădiri din sec. al XVIII-lea (între care George Washington's House) şi mai multe monumente, precum fortul St. Anne, Catedrala St. Michael (sec. al XVIII-lea), sau statuia amiralului Nelson.

Barbados este considerată cea mai dezvoltată ţară din zona Caraibe şi cu cel mai ridicat nivel de trai din America Latină. Axată multă vreme pe cultura şi prelucrarea trestiei de zahăr s-a diversificat ulterior. Serviciile, în principal din turism, contribuie cu 80% la PIB. Predomină turismul balneo-maritim. Datorită climatului plăcut şi a plajelor frumoase, precum şi a hotelurilor luxoase, Barbados este supranumit "Riviera Indiilor de Vest".

Unul dintre obiectivele de interes turistic este Sam Lord s Castel, un frumos castel alb din sec. al XIX-lea, aflat în cel mai sudic punct al insulei. O altă destinaţi turistică atractivă este Bathsheba, o staţiune modernă situată în estul ţării, cu plaje cu nisip foarte fin. Cele mai multe activităţi care se pot întreprinde pe insula Barbados au legătură cu Marea Caraibilor. Astfel, turiştii pot alege un tur cu submarinul Atlantis, o plimbare cu catamaranul sau o noapte la un club aflat pe plajă.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.