Jump to content

STOP violenței împotriva femeilor - Declarația Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant


dabro.pdf
 Share

Recommended Posts

stop violesnta impotriva femeilor

 

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii au lansat o declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, care are loc în fiecare an în data de 25 noiembrie.

 

23/11/2018


„În perspectiva Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, ne reafirmăm angajamentul de a pune capăt violenţei împotriva femeilor si a fetelor.

 

Violenţa împotriva femeilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, care totusi continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume. Trebuie să schimbăm percepţia greşită potrivit căreia hărţuirea sau violenţa la adresa femeilor este un comportament normal şi acceptabil. Avem cu toţii responsabilitatea de a spune „nu", de a respinge în mod deschis actele de violenţă sau hărţuire şi de a sprijini victimele.

 

Violenţa împotriva femeilor este prezentă peste tot: acasă, la locul de muncă, în şcoli şi universităţi, pe stradă, în transportul public şi în mediul online. Violenţa poate lovi orice femeie, afectându-i viaţa de zi cu zi şi împiedicând-o să participe pe deplin în cadrul societăţii. Aproape jumătate dintre femeile din Uniunea Europeană s-au confruntat cu acte de hărţuire sexuală verbală, fizică sau online. Potrivit datelor Eurostat, 80 % dintre victimele traficului de persoane din UE sunt femei.

 

În întreaga lume, în fiecare an, aproximativ 12 milioane de fete care au mai puţin de 18 ani sunt căsătorite - o căsătorie de acest tip are loc la fiecare două secunde. Adesea, aceste fete rămân însărcinate la scurt timp după căsătorie, abandonează şcoala şi sunt expuse unui risc mai mare de violenţă domestică decât femeile care se căsătoresc la vârsta adultă. Până acum, cel puţin 200 de milioane de femei şi de fete au fost supuse mutilării genitale, care este practicată în continuare în aproximativ 30 de ţări. Femeile migrante sunt în mod special vulnerabile acestui tratament şi sunt mai expuse abuzurilor sau violenţei.

 

Eradicarea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor este o temă aflată în centrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta reprezintă primul pas către pacea şi securitatea mondială şi este o condiţie prealabilă pentru promovarea, protejarea şi respectarea drepturilor omului, a egalităţii de gen, a democraţiei şi a creşterii economice.

 

Uniunea Europeană a adoptat măsuri substanţiale pentru a asigura eradicarea definitivă a violenţei împotriva fetelor şi a femeilor. Măsurile pe care le-am întreprins încep să dea roade. Lucrurile au început să se schimbe.

 

În ultimii doi ani, am sprijinit peste 1,5 milioane de fete şi de femei oferindu-le servicii de protecţie şi îngrijire legate de mutilarea genitală a femeilor. 3 000 de comunităţi, reprezentând 8,5 milioane de persoane, au anunţat public că renunţă la această practică. Cu privire la căsătoria minorilor, UE a reuşit să sensibilizeze peste 1,6 milioane de persoane prin iniţiative menite să schimbe atitudinile şi practicile legate de drepturile fetelor.

 

Provocărilor mondiale trebuie să li se răspundă cu soluţii mondiale, care pot fi cel mai bine formulate şi apoi puse în aplicare în strânsă colaborare cu partenerii noştri internaţionali, prin intermediul unui multilateralism eficace. În luna decembrie a anului trecut, împreună cu OCDE, cu Consiliul Europei şi cu Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Emanciparea Femeii (UN Women), am convenit asupra unei acţiuni globale de combatere a violenţei împotriva femeilor. Ne intensificăm cooperarea şi am solicitat liderilor mondiali, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, să se alăture efortului mondial intensificat de combatere a violenţei împotriva femeilor.  (...)

Sursa și articolul complet: ec.europa.eu

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.