Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ce sa faci cand ai un atac de panica? #1 [Atacul de panica]


Andrada
 Share

Recommended Posts

O inactivitate destul de mare, nu-i asa?

Ei bine, salutari si voua dragi membri ai comunitatii noastre. Din pacate editia ''Tu cum vorbesti cu tine?'' s-a incheiat, insa nu si topicurile cu subiecte diverse. In aceasta seara vom vorbi despre atacuri de panica. Unii dintre voi poate deja stiti cum se simt, deci va este usor acum sa recunoasteti unul. Acele momente de frica intensa, cu batai ale inimii la fel de intensificate, durere in zona pieptului, dificultati respiratorii, ameteala de cele ami multe ori amorteala, senzatii de lesin, acestea sunt asociate cu teama ca vei innebuni, ca vei face atac de cord ori ca vei lesina. Niste momente intense pe care toti ar vrea sa le evite.

 

Multe persoane care sufera de atacuri de panica incep sa citeasca, sa se informeze legat de cauzele acestora, de ceea ce pot face pentru a scapa de problema. Foarte multe persoane care au venit la primele sedinte la psiholog, au venit cu multe informatii legate de starile de panica si totusi cu mari greutati in a le face fata si in a le depasi. Este esential ca in primul rand sa intelegi ce ti se intampla intr-un atac de panica, evident ca vom discuta despre tot legat de atacurile de panica pe mai multe parti, prin urmare aici incepe prima parte din ''Atacul de panica''. In acest articol ne vom concentra pe ceea ce poti face efectiv atunci cand ai un atac de panica pentru a-l depasi cu bine. Majoritatea persoanelor simt atacul de panica ca si o stare foarte negativa si foarte intensa, care apare brusc si in care simt ca nu au nici un fel de control.

O parte din ceea ce traim in atacul de panica se intampla automat – acele prime senzatii fiziologice care pot sa fie diferite de la persoana la persoana – tahicardie, senzatie de ameteala, transpiratie sau dficultati respiratorii. In momentul in care apar aceste senzatii noi avem de ales felul in care alegem sa raspundem la ele – le putem amplifica sau le putem reduce. pe acest punct ne vom concentra in cele ce urmeaza.

 

 

Daca atunci cand constientizezi senzatiile iti spui ca vei pierde controlul, vei lesina, vei muri, ca ceilalti isi vor da seama ca ceva nu e in regula cu tine, ca trebuie sa iesi imediat din situatie, ca nu poti tolera situatia , atunci cel mai probabil vei avea un atac de panica. E ca si cum primele senzatii sunt o scanteie iar aceste ganduri sunt niste paie aruncate peste acea scanteie. Ce se va intampla cu ele? Vor lua foc si vor amplifica acea scanteie.In schimb daca dupa ce apar primele senzatii – acea scanteie – ne limitam la a le observa, la a le lasa sa existe fara a incerca sa ne aparam, sa fugim de ele, sa le amplificam sau sa ne gandim ce catastrofe ar putea sa declanseze, atunci acestea se vor stinge incet.

 

Ce sa-ti spui atunci cand ai un atac de panica?

 

In continuare am scris niste reguli. Daca ai atacuri de panica copiaza-le intr-un document si listeaza-le, pune-le undeva la indemana si atunci cand ai un atac de panica citeste-le cu voce tare. Poti si sa le citesti cu voce tare si sa te inregistrezi pe telefon iar cand ai un atac de panica sa le asculti. Atunci cand le citesti sau le asculti concentreaza-te pe semnificatia fiecarei fraze si incearca sa aplici fiecare pas.

 

Traiesc senzatii foarte intense si neplacute dar asta nu inseamna ca sunt periculoase, fiecare senzatie are rolul ei de protectie intr-o situatie de stres.                                                           

Pot sa ma concentrez pe a respira corect si asta va reduce simptomele legate de hiperventilatie.                                                                                                                                                        

Nu e nevoie sa ies din situatie, sa fug sau sa sun pe cineva, nu e o situatie periculoasa sunt doar senzatii fiziologice asociate fricii.                                                    

         E doar un semnal de alarma eronat intr-o situatie care nu e periculoasa.                                                                                                                                       Faptul ca imi vin in minte gânduri catastrofice – ca as putea muri, lesina sau innebuni nu inseamna ca intr-adevar se intampla asta,  am  trait  aceste stari de atatea ori si nu mi s-a intamplat nimic grav.                                                                                                                                                                                                                                      

Gândurile sunt doar gânduri nu sunt realitate.                                                                                                                                                                                         

Când un gand sau o senzatie devin prea intense ma pot concentra pe ceva simplu – pe a descrie ceea ce vad in jur, pe a numara descrescator din 7 in 7 de la 1000 si pot observa cum senzatiile scad daca nu le alimentez.

Pot sa accept starea de panica fara sa fug de ea, o accept, o observ si pot sa o tolerez.                                                                                                                       

Pot sa observ senzatiile pe care le am fara sa le amplific prin gânduri catastrofice, pot sa ma concentrez doar pe ceea ce traiesc acum fara a-mi amplificat senzatiile negative gandindu-ma la ce s-ar putea intampla.

Ma pot concentra pe a evalua cat de intensa e teama de la 1 la 10 si pe a vedea in ce fel oscileaza in functie de felul in care gândesc si ma raportez la ea.                

Observ cum senzatiile neplacute se reduc daca nu le alimentez cu gânduri catastrofice.                                                                                                                         

Ma gandesc la situatia prin care trec ancorandu-ma in realitate, desi a fost foarte intensa si neplacuta nu s-a intamplat nimic groaznic, a fost neplacut dar I-am facut fata.

 

 

Fiecare dintre noi poate sa traiasca la un moment dat un atac de panica, asta nu te face slab, poti sa il vezi ca pe un scurt circuit in sistemul tau de alarma. Important e sa iei masuri cat mai repede si sa schimbi felul in care reactionezi la ele. De multe ori e nevoie sa ceri sprijin pentru a putea depasi atacurile de panica, dar e o problema pe care o poti depasi, indiferent cat e de veche. Momentan cam atat, revin cu partea a doua a acestei teme cat de curand. Subiect abordat de Elena Nicoleta Dobre.

 

Link to comment
Share on other sites

practic, senzatiile si simptomele sunt asemanatoare cu ale unui avc sau a unui infarct si asta influenteaza asupra creierului, te mai doare cateodata inima te mai inteapa, te sperii si incep sa apara si alte simptome, cel mai periculos atac de panica e ala cand afli notele in teza la matematica, totusi se estimeaza o crestere a notei cu 10% daca individul face spume si incepe sa faca incantatii in papuasa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.