Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[6 decembrie] 1917 - independenţa Finlandei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru finland flag

 

Republica Finlanda sărbătorește la 6 decembrie Ziua națională, marcând proclamarea independenței în 1917. O țară nordică din Europa, mărginită de Norvegia, Suedia, Federația Rusă, Marea Baltică, Finlanda, are o suprafață de 338.424 kmp și o populație de 5,48 milioane locuitori (estimare 2016), potrivit www. mae.ro și "Enciclopediei Statelor Lumii" (2016).

 

Denumită "Țara celor 1000 de lacuri" este o țară cu ieșire la Marea Baltică prin intermediul Golfului Botnic la vest și Golfului Finic la sud, cu un relief scund, cu altitudini medii de 152 m, marcat de trecerea ghețarilor cuaternari și aproximativ 188.000 de lacuri precum și un număr similar de insule potrivit www.globi.ro, cele mai multe găsindu-se în arhipelagul Turku.

 

Teritoriul țării este format din șase provincii: Finlanda de Sud, Finlanda de Vest, Finlanda de Est, Oulu, Laponia, Aland. Religia este reprezentată de protestanți (luterani 84,2%), ortodocși 1,1% și atei 13,5%. Limba oficială a țării este finlandeza, o limbă aglutinantă ce aparține familiei de limbi ugro-finice, grup care cuprinde estona, lapona și maghiara. A doua limbă oficială în această țară este suedeza.

 

Cultura finlandeză, adânc înrădăcinată în folclor, a fost modelată de numeroasele războaie dintre Suedia și Rusia, fapt reflectat în limbajul și obiceiurile regiunii Karelia din Finlanda, dar și în regiunile suedeze Ĺland sau Ostrobotnia. Cea mai cunoscută culegere de poeme folclorice este Kalevala, o epopee națională cu puternice influențe asupra literaturii și muzicii a cestei țări. Publicată pentru prima dată în 1835, ea cuprinde 50 de de cântece și poeme folclorice colectate și sistematizate de medicul, folcloristul și filologul Elias Lonnrot E. Lönnrot. Cei mai cunoscuți artiști ai țării sunt compozitorul Jan Sibelius (1865-1957), arhitectul și proiectantul Alvar Aalto (1898-1976), precum și regizorul de film Aki Kaurismaki.

 

Arhitectura este reprezentată de construcții din piatră și lemn, fără decorațiuni speciale. În Helsinki, capitala și cel mai mare oraș al țării, arhitectura este în principal neo-clasică, cu geometrii clare, precise. Cele mai reprezentantive construcții ale arhitecturii medievale sunt Catedrala, dar și castelul din orașul Turku (Capitală Europeană a Culturii în 2011).

 

Finlanda este cunoscută pentru numeroasele sale muzee extrem de interesante și atractive, cele mai multe aflându-se în capitala Helsinki: Muzeul Național al Finlandei; Muzeul în aer liber Seurasaari, unde sunt expuse case în stil tradițional finlandez; Muzeul Designului; Muzeul artelor aplicate; Muzeul de Artă Contemporană Kiasma. Un oraș al muzeelor și al galeriilor de artă este și Oulu unde pot fi admirate muzeul de artă, un muzeu zoologic, unul speologic și unul dedicat electricității. Pe insula Turkansaari se află un fabulos muzeu în aer liber, în Riihimakki se află Muzeul de sticlărie finlandeză, iar în Tampere sunt aproximativ 20 de muzee, variind de la cel de artă dedicat artistei Sarah Hilden, ce conține o colecție de artă finlandeză și universală contemporană, la muzeul Lenin și renumitul muzeu dedicat păpușilor și costumelor naționale. 

 

Deosebit de atractiv în ce privește arhitectura ultramodernă, îmbinată cu peisaje naturale pitorești, este chiar capitala Helsinki cu statut de port, situată pe malurile Golfului Finic, un braț al Mării Baltice. Orașul include peste 300 de insulițe și aproximativ 120 km de coastă. Printre principalele atracții culturale ale capitalei finlandeze sunt: monumentul Sibelius, care îl înfățișează pe renumitul compozitor Jean Sibelius; Stadionul Olimpic; Grădina Zoologică, una dintre cele mai vechi din lume, înființată în 1889 și adăpostind aproximativ 200 de specii de animale și 1.000 de specii de plante provenind din tundra arctică, dar și din regiunea pădurilor tropicale; dar și fortăreața maritimă Suomenlinna cunoscută și sub numele de ''Gibraltarul Nordului''. Aceasta este cea mai mare fortăreață de la Marea Baltică, un monument european unic reprezentativ al arhitecturii militare, ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO (1991). Un simbol istoric și cultural este Catedrala luterană, cea mai mare catedrală ortodoxă din vestul Europei. De asemenea, Biserica Temppeliaukio sau Biserica de piatră este un monument unic, construit în granit sub nivelul solului. Reprezentativ este complexul arhitectonic ce cuprinde grupul de clădiri în stil imperial din Piața Senatului: catedrala, sediul consiliului statal sau universitatea. În apropierea acestuia se află Palatul Prezidențial, parcul Espa, dar și simbolul orașului, fântâna de bronz numită Havis Amanda, realizată la Paris în 1906 și mutată în Helsinki în 1908. 

 

Nordul îndepărtat al țării, Laponia este dominată de cultura Sámi a marilor crescători de reni ce urmează un circuit seminomadic al vieții, de mii de ani. Aici obiceiurile și tradițiile sunt dominate de cea mai mare sărbătoare a țării, aceea a Crăciunului, Finlanda fiind cunoscută ca țara lui Moș Crăciun. Potrivit tradiției, cel care aduce Crăciunul, la 21 decembrie, este Sfântul Toma când se organizează și un târg cu numele acestuia, iar Sfântul Knut încheie perioada sărbătorilor de iarnă, la 13 ianuarie. Astfel, în fiecare an, în fata catedralelor din Finlanda se ridică câte un pom de Crăciun înalt de 30-40 metri, împodobit cu de toate. În Ajunul Crăciunului, în Laponia "orașul-reședință" al lui Moș Crăciun, la ora 12.00, un reprezentant al orașului proclamă "pacea de Crăciun". Din acest moment și până la încheierea sărbătorilor de iarnă, toți cei care tulbură pacea primesc pedepse dintre cele mai aspre. Acest obicei există de 600 de ani și se păstrează în întreaga țară. Tot cu acest prilej se cântă și imnul național, la care participă localnicii îmbrăcați în haine de sărbătoare. Timp de o săptămână înainte de Crăciun gospodinele fac curățenie și pregătesc mâncăruri și prăjituri speciale, iar bărbații merg în pădure, cu săniile, pentru a alege un brad cât mai frumos. În ajun se împodobește bradul, iar după-amiaza, finlandezii merg la sauna tradițională, specifică acestui popor, după care familiile se reunesc la masa festivă și așteaptă venirea lui Moș Crăciun. Cina festivă este compusă, de obicei, din cod fiert, bine condimentat, cu sos și garnitură de cartofi natur, friptură de porc, de pui, legume fierte, prăjituri și fructe. După masă, membrii familiilor merg la mormintele rudelor. 

 

Laponia este atractivă și datorită numeroaselor stațiuni de practicare a sporturilor de iarnă, alături de renumitul centru al sporturilor de iarnă Lahti unde se află și un muzeul dedicat acestora. Locuitorii acestei țări sunt considerați cei mai mari iubitori de schi. O călătorie în Laponia, însă, nu ar fi completă fără un popas la Castelul de Zăpadă din Kemi. Reconstruit în fiecare iarnă pe o suprafață de circa 13.000-20.000 mp, cu ziduri lungi de un kilometru, construcția se mândrește cu titlul de cel mai mare castel de zăpadă din lume. Aici, turiștii pot servi cina într-un restaurantul de zăpadă, unde mesele și scaunele sunt acoperite cu blană de ren sau pot vizita capela de zăpada, acolo unde cupluri din întreaga lume aleg să își unească destinele.

 

Finlanda este un paradis al apelor, o minune a naturii cu întinderi nesfârșite de decoruri sălbatice unde pot fi văzuți reni și elani, are o suprafață acoperită în proporție de peste 80% de păduri, din care circa 8.000 de kmp sunt organizați ca arii protejate în 35 de parcuri naționale. Pădurea reprezintă pentru această țară, una dintre cele mai importante resurse, Finlanda fiind cel mai mare producător de lemn din Europa și printre cei mai mari din lume. Pentru fabricarea produselor din lemn sunt folosiți molidul, pinul și mesteacănul. Aceste conifere predomină în pădurile finlandeze, dar se întâlnesc și plopi, arini, arțari și ulmi în partea sudică a țării, precum și circa 1.200 de specii de plante și ferigi și 1.000 de varietăți de licheni. 

 

În ce privește fauna țării aceasta este diversă și cuprinde peste 60 de specii endemice de mamifere, aproape 250 de specii de păsări, peste 70 de specii de pește și 11 de reptile și amfibieni, multe migrate din țările vecine cu mii de ani în urmă. Trăiesc aici: ursul brun (animalul național), lupul cenușiu, glutonul, elanul, linxul, vulpea polară, lebăda de iarnă, pasărea omătului sau ploierul auriu. Speciile de pești includ biban, crap, știucă, cod, hering, batoc sau somonul de Atlantic, favoritul pescarilor. De asemenea, de-a lungul coastei sunt întâlnite focile între Foca inelată de Saimaa, devenită emblema Asociației Finlandeze pentru Conservarea Naturii.

 

Clima țării este umedă, influențată de vecinătatea Mării Baltice, de mulțimea lacurilor și de masele de aer mai calde. Întrucât este situată deasupra paralelei 60 Finlanda are zile de vară lungi și răcoroase și zilele de iarnă scurte și reci. Temperaturile medii înregistrate vara sunt în jurul valorii de 16 grade Celsius, în timp ce iarna scad în jurul valorii de minus 9 grade Celsius. Clima este mai aspră în Laponia datorită poziționării în zona Cercului Polar. Aici zăpada acoperă teritoriul timp de 7-8 luni pe an, în timp ce în zona sudică, 4-5 luni pe an. În cele mai grele zile de iarnă în Laponia temperatura scade până la minus 45 grade Celsius.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.