Jump to content

[9 decembrie] 1961 - independenţa Tanzaniei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru tanzania

 

 

Situată pe coastele Africii de Est, la sud de ecuator, Tanzania are o suprafaţă de 945.000 kmp şi este mărginită de Uganda, Kenya, Mozambic, Malawi, Burundi, Rwanda, Zambia, Oceanul Indian. 

Populaţia ţării, de peste 45 de milioane de locuitori, este formată din popoarele indigene şi subpopulaţiile arabe, asiatice şi europene. Aici trăiesc peste 120 de grupuri etnice care vorbesc peste 100 de limbi, în principal swahili, cu o puternică influenţă arabă, şi engleza. Cei mai cunoscuţi locuitori sunt Masaai, în veşminte roşii, ce locuiesc în partea de nord a ţării, şi etnicii Swahili, un amestec de arabi, indieni şi bantu (grupul etnic predominant), adăpostiţi de Zanzibar, Pemba şi întreaga zonă de coastă. În priveşte cultele ţării, cea mai mare parte a populaţiei este reprezentată de islamism (35%), urmată de creştinism (30%), anumism şi alte culte (35%), aşa cum arată şi "Enciclopedia Statelor Lumii" editura Meronia -2016.

Concentrată în mediul rural, populaţia Tanzaniei este bazată pe agricultura de subzistenţă. Există concentrări de populaţie şi în centrele urbane (inclusiv Dar es Salaam - capitala administrativă, Mwanza, Tabora şi Mbeya), la poalele muntelui Kilimanjaro, precum şi de-a lungul coastei lacului Malawi. De-a lungul acestei coaste se găsesc şi cele mai multe locuinţe suburbane, precum casele Swahili, cu o structură dreptunghiulară, construite din piatră sau pământ, cu un acoperiş ondulat pe un cadru de lemn. Fiecare grup etnic are o structură unică de casă tradiţonală. De exemplu, casa tradiţională Haya are forma unui stup de albine şi este înconjurată de o plantaţie de banane. Interiorul acesteia este împărţit în încăperi rezervate pentru bărbaţi, femei, copii, încăperi de gătit, dar şi una specială pentru a onora strămoşii. Casele tradiţionale sunt înlocuite treptat de case în stil "european", rectangulare, realizate dintr-o varietate de materiale, inclusiv cărămidă, lemn, pământ şi paie.

Lunga şi bogata istorie a Tanzaniei este reflectată în arhitectura centrelor urbane de coastă, prin numeroase ruine de moschei arabe, cimitire şi structuri de case, ce pot fi găsite la situri precum Kaole, la sud de Bagamoyo. Pe coastele Africii de Est se întâlneşte o împletitură a culturii şi civilizaţiei negre şi arabe cu cea portugheză, indiană, britanică, germană, reflectată în clădiri, obiceiuri, mâncăruri. Ruinele celei mai mari moschei din Africa de Est, Marea Moschee din Kilwa Kisiwani, datând din secolul al XII-lea, au intrat în Patrimoniul UNESCO (1981). Alături de acestea au mai fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO: Rezervaţa naturală Ngorongoro (1979), Parcul Naţional Serengeti (1981), Rezervaţia faunistică Selous (1982), Parcul Naţional Kilimanjaro (1987), Oraşul de piatră Zanzibar (2000), Picturile rupestre din zona Kondoa (2006).

Monumentele reprezentative ale ţării sunt "Askari" sau "soldat" ce comemorează pierderea trupelor africane în timpul Primului Război Mondial şi "Uhuru" sau "Torţa libertăţii" ce simbolizează independenţa obţinută de Tanganyika faţă de Marea Britanie, în 1961. Acestea se află în Dar es Salaam, însemnat centru cultural şi de învăţământ unde se găsesc patru universităţi, mai multe colegii, şi societăţi ştiinţifice, un muzeu naţional unde poate fi văzut craniul unui Om Australopitecus, vechi de peste un milion de ani, un muzeu al satului cu obiectele artizanale tradiţionale, şi o grădină botanică. 

Reprezentative pentru cultura Tanzaniei, sunt interesantele stiluri de sculptură şi de pictură, între care se remarcă "Tingatinga", picturi colorate care tind să domine pieţele locale. Cei mai buni sculptori ai Tanzaniei provin din grupul etnic Makonde, mai răspândit în sud, ce produc sculpturi fine din lemn local, de esenţă tare, în special figurine şi măşti.

De asemenea, se remarcă muzica şi dansul acestei ţări ce domină o mare parte din Africa de Est, prin ritmul viguros şi versurile atrăgătoare şi uşor de reţinut. O tradiţie poetică şi muzicală veche, numită "taraab", se află pe insula Zanzibar, al cărei stil a devenit popular prin lucrarea lui Siti Bint Saad, primul cântăreţ african care a făcut înregistrări în 1928. Cel mai faimos muzician născut în Tanzania a fost Freddie Mercury.

Cu atracţii precum Muntele Kilimanjaro, numit şi "Acoperişul Africii", Parcul Naţional Serengeti, Craterul Ngorongoro sau Lacul Tanganyika (cel mai adânc lac din Africa, cunoscut pentru speciile unice de peşte), această ţară uimitoare reprezintă o destinaţie deosebită pentru iubitorii naturii şi a vieţii sălbatice, iar pentru mulţi este destinaţia supremă pentru safari. Pe cât de multă aventură şi exaltare oferă safari-ul din savană, pe atât de multă linişte şi relaxare oferă plajele exotice incluzând şi ţărmurile cu nisipuri albe din Zanzibar.

Relieful Tanzaniei este muntos în nord-est, unde se află Muntele Kilimanjaro, imense cratere vulcanice ca Ngorongoro, sau vulcani stinşi ca cei din Muntele Meru. La nord şi vest se găsesc Marile Lacuri, Lacul Tanganyika şi Lacul Victoria, cel mai mare lac din Africa, iar centrul este dominat de platouri extinse, situate la o altitudine medie de 1.500 m, care coboară gradual spre coastă. Marele platou Unjamwezi se întinde între Riftul Central-african şi Riftul Est-african, la circa 1.200 m deasupra nivelului mării. Platourile sunt acoperite de savane vaste în care se remarcă "acacia", un arbore cu coroana sub formă de umbrelă, alături de faimosul baobab, care s-a adaptat climatului secetos. Pădurea uscată, situată în vestul şi sudul Tanzaniei, caracterizată de un climat secetos, face loc treptat densei păduri tropicale umede de pe versanţi. Coasta este acoperită de mangrove, mai ales la gurile râurilor. În afară de acestea, zona este dominată de palmieri care produc nuci de cocos şi de plantaţii de acaju şi de sisal.

Aproape 30% din teritoriul Tanzaniei este ocupat de rezervaţii şi multe de parcuri naţionale întinse şi importante din punct de vedere ecologic, cu fauna sălbatică, între care Parcul Naţional Mikiumi, Rezervaţia Selous, cea mai mare arie protejată din Africa, Parcul Naţional Serengeti ("Ţară nesfârşită" în limba masailor) unul dintre cele mai frumoase zone protejate din lume, îndeosebi datorită faunei. Anual, acest parc găzduieşte cea mai mare migraţie de zebre şi antilope gnu din lume, un fenomen natural impresionant. Peste trei milioane de animale străbat permanent câmpiile parcului de la mari turme de antilope de toate felurile (impala, zebre, gazele), la girafe, lei, leoparzi, gheparzi, hiene, bivoli, elefanţi, rinoceri, sau hipopotami. De asemenea, trăiesc aici circa 500 de specii de păsări, între care vulturul, flamingo, barza, struţul, dar şi reptile precum crocodilul şi multe specii de şerpi. 

În ce priveşte bucătăria tradiţională, aceasta are puternice influenţe arabă şi indiană, manifestate în principal în mâncăruri pe bază de fructe de mare, şi arome bogate şi picante. În Zanzibar, numită şi Insula Condimentelor, dar şi în oraşele de coastă abundă indieni şi restaurante pan-africane şi tot în Zanzibar există şi o lungă tradiţie de a vinde produse alimentare de la tarabe stradale. Regimul alimentar tanzanian se bazează în mare măsură de amidon, precum mei, sorg, fasole, pilaf şi mălai. Din acestea se prepară un aluat "ugali", cel mai popular fel de mâncare în zonele rurale, care se serveşte cu o tocană din peşte, legume sau carne, într-un vas comun. Un fel de mâncare răspândit în această ţară este şi Chipsi mayai, un fel de omletă ce conţine cartofi prăjiţi, iar "Pilau" (pilaf) este un orez condimentat cu curry, scorţişoară, chimion, ardei iute şi cuişoare. Băutura cea mai populară în această ţară este Chai. Dintre băuturile alcoolice merită încercat Konyagi, un amestec de rom alb, sau berile Safari Lager şi Kilimanjaro.

Obiceiurile culinare diferă potrivit grupului etnic şi religiei, astfel că unele grupuri au interdicţie la anumite mâncăruri, iar altele au reguli stricte despre aşezarea mesenilor. Dieta Maasai este unică, fiind formată doar din câteva alimente: carne, lapte, grăsime animală, scoarţă de copac şi miere.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.