Jump to content

[25 ianuarie] 1942 - cea mai scăzută temperatură înregistrată în România


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru bod brasov

 

 

Pe 25 ianuarie 1942, la Bod, în depresiunea Brașovului, s-a înregistrat cea mai joasă temperatură din istoria României: -38,5 grade Celsius. ”Dacă ieșeai afară, înghețai instant”, au spus cei care au trăita acele vremuri. Au fost 17 morți de frig, iar lemnele de foc erau păzite de armată, pentru că lumea se bătea pe ele.

 

Bodul era plin se sași în acel început de ianuarie 1942. Cum, de altfel, se găsise dintotdeauna, de pe la 1250, când, documentar, fusese amintit întâia oară. Aici se născuse Damasus Durr, personalitate marcantă a lumii săsești, aici apăruse, la 1889, Fabrica de Zahăr, funcțională și astăzi, aici, în iarna lui 1933, fusese instalată prima stație de emisie pe unde lungi din România, donată direct de marele Marconi, părintele radioului, prin intermediul căreia regele dăduse, la 23 august 1944, comunicatul către țară.

 

România era în plin Război Mondial, soldații luptând, alături de nemți, contra rușilor, pe frontul din Crimeea. E 25 ianuarie 1942, ora 05.00, când termometrele stației meteo de la Bod înregistrează -38,5 grade Celsius, cea mai joasă temperatură din istoria României. ”Eram obișnuiți cu frigul, dar nici chiar așa. Seara, câinele era viu. Dimineața l-am găsit înghețat, în picioare, în fața cuștii”, spuneau localnicii. ”Era așa ger că dacă ieșieai afară mureai pe loc”. 17 persoane au decedat atunci. Există și o explicație: Bodul este așezat în Depresiunea Brașovului, iar frontul atmosferic rece rămâne, aici, mai multă vreme. Trenurile nu au mai funcționat, străzile s-au închis. ”Oamenii se omorau pentru lemnele de foc. Așa că soldații, puțini cum erau, le păzeau. Totul se raționalizase”, sunt imaginile de atunci.

 

Brașovul avea să mai cunoască două astfel de ”recorduri”, dar nu ”absolute” ca cel din 1942: 14 ianuarie 1985, -32,3 grade Celsius, și 25 ianuarie 2010, -30,2 grade. Interesant este faptul că aceeași stație meteo de la Bod înregistrase, pe 11 februarie 1929, o valoare negativă identică, -38,5 grade, dar recordul nu fusese omologat, drept pentru care data de 25 ianuarie 1942 deține supremația. 

 

Cea mai joasă temperatură înregistrată, vreodată, pe Pământ, a fost de - 89,2 grade Celsius, valorile stației Sovietice ”Vostok”, din Antarctica, pe 21 iulie 1983.

 

 

SURSĂ: Antena 1.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.