Jump to content

7 cărți care îmbunătățesc cultura generală


Wizzle
 Share

Recommended Posts

 barbat-citeste-1536x1024.jpg

 

Cultura generală o acumulăm în special în perioada adolescenței, dar nu e niciodată târziu să învățăm lucruri care să ne fie de folos, într-un fel sau altul, sau care pur și simplu să ne facă mai deștepti, cu viziuni mai largi și să ne dea posibilitatea să purtăm conversații interesante în situații diverse.

Primele surse cu care-ți poți clădi o cultură generală profundă sunt cărțile. Nu Internetul, nu Facebook, ci cărțile. Citește mai mult și vei vedea că acest lucru se va reflecta în relațiile tale cu ceilalți, care te vor privi drept o persoană educată și agreabilă. Editura Herald ne propune 7 titluri de cărți care îmbunătățesc cultura generală:

1 Masoneria și înțelesul ei tainic, de Walter Leslie Wilmshurst

cărți cultură generală

Masoneria a fost dintotdeauna un subiect de interes, care, prin misterul din spatele său, a sporit nevoia oamenilor de a cunoaște mai multe despre el. Cartea lui Wilmshurst oferă o interpretare mistică asupra organizării și ritualurilor masonice, deschizând o dezbatere asupra simbolului în masonerie și continuând cu o prezentare a diverselor ritualuri din practica acestui ordin.

2 Spartanii, o istorie legendară, de Paul Anthony Cartledge

cărți cultură generală

Augh! Augh! Augh! Nu este doar un sunet războinic, larg propagat în ultima vreme și pe la noi, odată cu vremurile (apuse) ale succeselor fotbalistice dinamoviste. Spartanii au fost un popor cu o cultură influentă până în zilele noastre, iar pasionații de istorie ar trebui să cunoască mai multe despre evenimentele și momentele cruciale din istoria Spartei, alături de cele mai interesante elemente legate de cultura, principiile de viață, conducătorii și alte fapte interesante.

3 O istorie a ateismului, de Ovidiu Morar

cărți cultură generală

Un volum în care, așa cum spune Alexandru Anghel în prefață, vei întâlni, expunându-și argumentele antiteiste sau antiteologice și antiecleziastice, gânditori care au contribuit, în mai mare sau mai mică măsură, la făurirea societății europene moderne. Ateismul înglobează, în viziunea autorului, diferite poziții exprimate în diferite perioade de către liber-cugetători și deiști, al căror conținut poate intra în bagajul argumentativ al unei poziții raționale atee.

4 Mahatma Ghandi, de Romain Rolland

autobiografia-gandhi.png

Toată lumea a auzit de Mahatma Ghandi, dar puțini cunosc cu adevărat ce rol uriaș a avut în India acest bărbat care a renunțat la o carieră bănoasă, de avocat, pentru a mobiliza numeroasa populație a Indiei împotriva xenofobiei și nedreptăților săvârșite de Imperiul Britanic. Cartea descrie pe larg personalitatea lui Ghandi, autorul punând accent pe credința lui în hinduism, pe lipsa de fanatism și orgolii, pe modestie și pe contrastele cu care a reușit să-și cucerească propriul popor.

5 Odiseea umană. De la viața în copaci la înțelegerea cosmosului, de Leonard Mlodinow

cărți cultură generală

Lumea științei – atât de greu de înțeles pentru unii, dar atât de pasionantă și plină de sensuri pentru alții! Mlodinow a scris o carte în care îi invită deopotrivă pe cei din prima cât și din a doua categorie, să se îmbarce într-o călătorie care să-i poarte prin incitanta istorie a evoluției umane și prin evenimentele-cheie din dezvoltarea științelor, oferindu-le o perspectivă fascinantă și inedită asupra caracteristicilor unice ale speciei și societății noastre. Cea care ne-a ajutat să evoluăm de la uneltele din Epoca de Piatră la limbajul scris și, în final, la înalta tehnologie de azi.

6 Istoria samurailor, de Robert Calvet

cărți cultură generală

Pentru cultura japoneză, samuraiul reprezintă, printre altele, imaginea forței, preciziei și eficienței în luptă. Autorul Robert Calvet oferă cititorilor un adevărat manual al samuraiului, dedicat celor care vor să cunoască și să înțeleagă atât regulile care au dominat lumea vechilor războinici niponi, cât și universul cultural extrem de complex în care trăiau, și care nu poate fi asemănat cu nicio altă lume creată vreodată. O civilizație a renunțării și a singurătății, în care sacrificiul ritual al propriei vieți pare un sfârșit inevitabil.

7 Etruscii, de Lucy Shipley

cărți cultură generală

Etruscii au reprezentat o civilizație importantă, care și-a pus o amprentă majoră asupra Italiei antice. Și totuși, puține lucruri sunt cunoscute despre ei, fiind considerați un popor misterios, cu o limbă și o cultură care au dispărut în bună măsură. Autoarea Lucy Shipley își propune, însă, o abordare diferită vizavi de acest popor care, printre altele, a inspirat artiștii renascentiști, a făcut schimburi comerciale cu grecii și a influențat dezvoltarea romanilor. O descriere în amănunt a istoriei etruscilor, trecând prin dovezile arheologice care ne ajută să înțelegem mai multe despre existența acestora.

 

 

 

 

academiabarbatilor.ro

Edited by Wizzle
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.