Jump to content

Advent Calendar începe din 1 Decembrie, detalii aici

Luni 22.11.2021 - Duminică 28.11.2021 / Black Week, detalii aici

Recrutăm designeri audio și video. Puteți aplica aici

 

Sign in to follow this  
D a n n

Cele 5 motive esenţiale care vor convinge şi un ateu că Dumnezeu exista

Recommended Posts

Se spune că, dacă eşti ateu, deja ai o convingere, aşa că nu mai poţi fi determinat să crezi în Dumnezeu. Dar asta nu înseamnă că preoţii nu pot să găsească motivele cele mai bune care să dovedească faptul că Dumnezeu există. Le poţi contrazice?

Părintele Eugen Tănăsescu de la Arhiepiscopia Tomisului  este cunoscut pentru felul în care duce cuvântul Bisericii în media. El însuşi blogger şi manager al postului de Radio Dobrogea, preotul a răspuns invitaţiei echipei "Adevărul" de a găsi zece motive care justifică existenţa Domnului.

 

 

1. "Absolutul există deja în mine"

Primul argument este cel aşa-numit al contingenţei. Părintele Tănăsescu spune că el "pleacă de la observarea raportului dintre limite şi infinit. În mintea mea există ideea unei fiinţe absolute, infinite, superioare oricărei alte fiinţe. Acestea sunt, practic, atributele divinităţii. Dacă mintea mea poate presupune acestea, înseamnă că Dumnezeu poate exista, căci nimic nu-L împiedică să existe, fiind absolut. E drept că argumentul nu demonstrează existenţa divinităţii, dar invită la cercetarea unei ipoteze, ca în ştiinţă. Prin urmare, ca să mă lămuresc, rămâne doar să Îl caut pe Dumnezeu." 

 

2. Totul are un început

Argumentul cauzalităţii pare să fie unul la fel de valid în ochii celor care se îndoiesc. El pleacă de la relaţia cauză-efect, crede preotul constănţean.    "Chiar şi ştiinţa presupune un Big Bang, ca un început al lumii. Această primă cauză a tuturor, inclusiv a Big Bangului, este divinitatea, cea care este singura capabilă să facă ceva “din nimic”, inclusiv viaţa. Mai mult, divinitatea nu este cauzată de nimic, Ea existând prin sine."

 

3. Toată creaţia vorbeşte tăcut despre El

Părintele Eugen Tănăsescu crede că dacă ne uităm la Univers şi la legăturile dintre diferitele lucruri care îl compun vom observa că există o anumită raţionalitate şi o frumuseţe care poate fi citită printre rânduri.  "Însăşi faptul că totul poate fi pus în anumite ecuaţii, legi, teoreme, etc. i-a făcut pe oamenii de ştiinţă oneşti să recunoască o ordine şi raţionalitate a lumii. Mai nou, chiar şi matematicienii susţin că Dumnezeu poate fi demonstrat matematic, deoarece El însuşi este Raţiune absolută. Pe de altă parte, frumuseţea lumii arată că raţiunea are ca scop înalt armonia", spune preotul.    Pe de altă parte, el recunoaşte că nu toate lucrurile din lume sunt frumoase şi că lumea în sine este imperfectă, dar omul are menirea să o îmbunătăţească. El dă vina pe aceste imperfecţiuni ca o cauză a cataclismelor. "Imperfecţiunile nu pot distruge ceea ce e frumos. Un peisaj care încântă ochiul demonstrează că lumea este făcută pentru a ne ajuta, nu pentru a ne distruge", spune Eugen Tănăsescu.

 

4. Religiozitatea există în fiecare om şi în fiecare cultură

Termenul de religiozitate este înţeles de către preotul constănţean ca o tendinţă a omului de a se lefa de valori, de a se supune lor şi a le urma.    "Credinţa în valori există în orice om. Problema este doar la definirea acestor valori. De aceea, de-a lungul timpului, divinitatea şi valorile ei au fost înţelese diferit, dar asta nu a desfiinţat divinitatea. Până şi ateismul crede că Dumnezeu nu există, iar evoluţionismul darwinist presupune că religiozitatea este o achiziţie culturală a omului. Ori chiar şi asta înseamnă două lucruri care confirmă divinitatea: că omul a achiziţionat religia de undeva (de unde oare dacă nu din descoperirea că Dumnezeu există) şi că, odată achiziţionată religia, ca parte a evoluţiei, nu mai are cum scăpa de ea, căci ar însemna involuţie", notează preotul Tănăsescu.
 

5. "Pentru că sunt chipul Său"

Caracteristicile omului se regăsesc în Dumnezeu, crede Eugen Tănăsescu.    "Acestea sunt: raţiune, sentiment, voinţă, putere de a stăpâni peste lucruri, morală. Asta înseamnă că omul este o icoană a divinităţii, care a sădit în el aceste caracteristici. Rămâne ca omul, prin educaţie, să desăvârşească acest “chip”, aceste caracteristici, pentru a ajunge la “asemănarea” cu Dumnezeu."

 

sursa

Share this post


Link to post
Share on other sites

ce-i asta

Share this post


Link to post
Share on other sites

:topic_closed:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.