Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

5 insule croate pe care să le vizitezi vara asta


Wizzle
 Share

Recommended Posts

insule-croate-1540x1024.jpg

 

 

 

Coasta croată de la Marea Adriatică se întinde pe o lungime de 2000 km și se poate lăuda cu nu mai puțin de 1200 de insule de diverse mărimi, presărate în largul ei, care fac din Croația o destinație cu atât mai căutată de către amatorii de mare și soare.

 

Unele dintre acestea sunt insule pline de vegetație, altele sunt doar niște stânci, altele nu au nimic pe ele în afara unui far transformat în loc de cazare pentru călătorii insoliți, unele au căprioare, altele sunt insule pentru nudiști, pentru sculptori, pentru surferi, pentru petrecăreți, pentru prizonierii lui Tito, pentru colecția de animale ale lui Tito, pentru pescari, unele sunt cunoscute pentru peșteri, altele pentru vinuri, altele pentru pastele cu anșoa… și așa mai departe.

 

Peste 80% dintre ele nu sunt locuite. Am selectat în cele ce urmează cinci dintre cele mai cunoscute insule ale Croației, pentru a le lua în calcul ca alternative de vacanță:

Vis

vis insule croate

Foto: 123rf.com

 

În privința insulei Vis, principala atracție este legată de peștera albastră Biševo, care se ascunde ca Aladdin, în afara țărmurilor ei. Vis a servit, între 1950 și 1989, drept bază militară a Iugoslaviei, fiind interzisă prezența oricărui străin pe teritoriul ei. În prezent, încă are aerul unui paradis pustiu, vizitatorii fiind seduși de frumusețea ei rudimentară. Pe insulă există două orașe – nordicul Vis și Komiža, aflat în partea de sud-vest – suficiente pentru a-ți găsi un loc de cazare și a porni în explorarea enclavelor cu plaje.

 

Poți ajunge în Vis luând un feribot din Split – distanța e parcursă în două ore și jumătate iar imediat după ce vei păși pe insulă vei avea senzația că cineva te-a adus în scenariul filmului Mamma Mia. Insula are mai multe atracții interesante, între acestea numărându-se și Fort George, o moștenire britanică a Războaielor Napoleonice, o cetate transformată astăzi în locație pentru pretreceri.

Rab

rab insule croate

Foto: Pixabay

 

Aflată în partea de nord, în Golful Kvaner, Rab este o insulă care a ajuns prima oară în lumina reflectoarelor în 1938, atunci când regele Edward al VIII-lea a dus-o aici în voiaj pe soția lui, Wallis Simpson. La scurt timp după ce a ajuns, s-a lepădat de hainele regale și s-a aruncat în mare. Așa a început povestea unei insule care a devenit apoi, din în ce mai mult, prietena nudiștilor de pretutindeni.

 

Rab are un vibe liniștit și rustic, fiind flancată de stânci protectoare, astfel că plajele ei nu sunt lovite de vânturile puternice din munți. Micuțul, dar vivacele orășel, e o adunătură de case cu acoperișuri de teracotă și biserici cu turnuri care brăzdează cerul. Localnicii sunt foarte mândri de moștenirea lor culturală, iar insula se bucură anual de zeci de petreceri organizate cu ocazia multiplelor festivaluri estivale.

Korčula

korcula insule croate

Foto: Pixabay

 

Grecii au fost cei care au luat inițial în primire această insulă, dar ei nu au găsit altceva decât păduri dense și întunecoase, motiv pentru care au botezat insula Korkyra Melaina (Korčula cea Neagră). Acum, insula – a doua cea mai populată din Marea Adriatică – e cunoscută pentru vinul alb pe care-l produce (dintr-un soi endemic de struguri), pentru sătucurile de pescari, care-și păstrează farmecul, și, în continuare, pentru pădurile frumoase.

 

Orașul Korcula este numit adesea „micul Dubrovnik”, datorită zidurilor medievale ce-l înconjoară, având suficient de multe atracții pentru turiștii curioși: poți vizita, de pildă, o frumoasă catedrală, dar și o galerie dedicată lui Marco Polo, croații susținând sus și tare că renumitul explorator s-ar fi născut aici, lucru negat cu vehemență de către venețieni.

Brač

brac insule croate

Foto: excursion-split.com

 

Un drum scurt cu feribotul, de la Split, și ai ajuns pe Brač, cea mai mare dintre insulele central-dalmate, cu o populație de circa 14.000 de locuitori, cu propriul aeroport (Bol) și cu cel mai înalt vârf muntos dintre toate insulele mării Adriatice.

 

Brač atrage ceva mai puțină lume decât o face Hvar, iar principala ofertă pe care o pune pe tava turistică este legată de istorie. O istorie bogată, din moment ce a fost locuită încă din apoca neolitică. La aceasta se adaugă uleiul de măsline dar și zonele stâncoase de coastă, care oferă un peisaj spectaculos.

 

Unul dintre cele mai cunoscute locuri din Brač este Zlatni Rat, o plajă aflată pe o limbă de pământ ce străpunge marea, pentru a defini un peisaj exotic. Zlatni Rat se află la 2 km distanță de orașul Bol, plaja fiind accesibilă după o plimbare de 20 de minute din această localitate. În lunile de vară, există un trenuleț turistic care transportă lumea aici la fiecare jumătate de oră.

Hvar

hvar insule croate

Foto: Pixabay

 

Probabil ai auzit deja despre Hvar, poate cea mai cunoscută insulă croată. Dacă ești posesor de iaht în mod cert ai petrecut măcar o vară navigând în jurul coastelor însorite ale acestei insule. Hvar are reputația de a fi una dintre cele mai magnetice destinații turistice din Croația, iar motivele sunt numeroase.

 

De la centrul bogatului oraș Hvar, până la modestele localități de coastă, precum Stari Grad și Jelsa, vei face cunoștință cu istoria locului și cu moștenirile culturale. Pe Hvar își găsesc locul atât locațiile luxoase, căutate de semi-celebritățile Croației, cât și cele care ademenesc familiile în căutarea unei vacanțe frumoase la mare. O medie de 2724 de ore de soare pe an spune multe despre potențialul acestei superbe insule croate.

 

 

 

academiabarbatilor.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.