Jump to content

Cum sa alegi liceul potrivit


AIM HoruS
 Share

Recommended Posts

liceu-militar

Viitor absolvent de gimnaziu, nu ştii cum va decurge viața! Acum te gândeşti la o meserie pe care eşti convins că o vei urma, dar următorii ani te vor face ori să îți schimbi decizia ori să fii sigur de alegerea ta!

Liceul reprezintă patru ani în care te vei forma ca om, vei cunoaşte multe tipuri umane şi vei trece prin multe evenimente cu rol formator.

Am să îți spun ceva: nu contează notele, media de admitere deoarece toate sunt subiective. Ele nu reflectă cu adevărat ce ştii! Într-adevăr, o medie de admitere mare îți garantează şanse bune de reuşită la admitere, dar chiar dacă media nu e cea aşteptată, nu te panica! Când ți se închide o uşă, ți se deschide un geam şi câteodată pe acel geam ajungi unde trebuia să ajungi!

Mai vreau să iți spun că, dacă după primul semestru de clasa a IX-a nu iți convine clasa/profilul, mută-te! Primii doi ani sunt oarecum decisivi, vei vedea cu adevărat la ce materii te descurci şi la care nu, vei vedea ce iți place şi ce nu.

Gândeşte-te la toate liceele, nu te limita la oraşul/județul tău. Uită-te şi la alte licee din țară şi de ce nu, din afară.

 

Liceele teoretice: real vs uman. „This is the big question. Which one?”

 

Real
Acest profil îți oferă Matematică-Informatică unde o să înveți multă matematică, informatică şi celelalte materii de real.

Pentru a vedea materiile de la mate-info intensiv Click aici!

Științe ale naturii: un fel de mate-info sau mate-fizică, dar mai degrabă mate-fizică.

Vei avea aceleaşi materii ca cei de la mate-info normal, diferența s-ar face din a XI-a.

*M1 se studiază la Mate-Info şi M2 la Științe. (M1, M2 se refară la gradul de dificultate la proba de matematică de la examenul de bacalaureat, M1 fiind mai greu decât M2.) Click aici pentru a-ți face idee despre disciplinele profilului.

Uman:
Filologie:

În toți aceşti ani vei face latină, dar vei scăpa de matematică, precum și de celelalte materii de real (fizică, biologie, chimie) din clasa a XI-a. Este un profil uşurel, dar istoria ţi-ar da câteva bătăi de cap şi (probabil) limba latină.

Filologie bilingv:

Dacă în mod normal faci două ore de engleză/franceză/spaniolă,etc, la bilingv engleză/franceză/germană/spaniolă vei face minim cinci (trei ore de limbă- gramatică, scriere; două ore de literatură şi o oră de Geografia Marii Britanii şi a S.U.A. (doar în clasa a IX-a), Istoria Marii Britanii şi a S.U.A. (doar în a X-a), Cultura şi Civilizație (în a XI-a şi a XII-a). Veți fi împărțiti pe grupe la orele de engleză, de exemplu: dacă sunteți 30 în clasă, o grupă va fi alcătuită din 15 elevi. Este un profil perfect pentru cei care vor să termine liceul ştiind o limba straină foarte bine.

P.S.: În a XII-a veți putea da un atestat prin care după liceu puteți preda limba studiată bilingv la gradiniță. Click aici!

Ştiințe sociale: dacă la filologie nu scapi de latină, aici situația se schimbă din a XI-a, când scapi de ea. Din păcate (sau nu), de matematică nu vei scăpa nici în a XII-a, dar nu dai bac-ul la ea, iar nivelul este M3 (mult mai ușoară decât matematica de Real) !

Pedagogic: după ce termini poți să devii educatoare/învățătoare. Vei face multă practică și te vei juca mult cu copii. Vei da bac-ul la matematică şi pentru că vei face foarte multă practică.

Liceu militar: sunt cinci licee militare în țară ale MAPN-ului: la Breaza, Alba Iulia, Câmpulung, Craiova şi Constanța. Admiterea aici nu e simplă: vei face o vizită medicală complexă, o testare psihologică şi fizică şi vei mai da un examen la liceul respectiv din română şi matematică care se va calcula cu media de admitere. Aceste cinci licee sunt gratuite. Pe durata liceul vei sta la ei, în cămin sau în cazarmă, dacă ne luăm după termenii militari. Mai există un liceu de marină la Constanța, dar acolo trebuie să plăteşti, liceul aparținând de Marea Britanie.

Important! Mai există licee cu profil sportiv, teologic, muzical, de coregrafie, de arte, de teatru,etc.
Liceu tehnologic:

Nu contează şcoala la care eşti, contează ca tu să inveți şi să te pregăteşti! Să ştii că poți să fii medic chiar dacă termini la uman/tehnologic!

Voi fi subiectivă aici şi vă spun că liceul pe care îl recomand este cel MILITAR. Mulți nu îl recomandă deoarece îl consideră dur. Dacă stați să vă gândiți toate licee par dure la prima vedere. Depinde doar de voi să le transformați în uşoare! Încă ceva de adăugat: liceul militar este pentru persoanele care vor o carieră în domeniu. Dacă vă veți transfera de la un liceu militar la unul civil va trebui să plătiți şcolarizarea. Există doar specializarea matematică-informatică acolo.

Câteva sfaturi:
– citiți foarte bine ghidul de admitere pe care o să îl primiți de la şcoală;
– nu vă lăsați influențați de ceilalți în privința liceului, este alegerea voastră;
– şi liceele economice, tehnice, sunt bune şi vă ajută mult de tot deoarece, spre deosebire de cele teoretice se face multă practică;
– dacă ştiți că nu vă descurcați la anumite materii, nu vă duceți la profilul unde accentul se pune pe ele;
– încercați să învățați logic pentru Capacitate (să nu vă treziți într-a IX-a că nu mai ştiti aria piramidei sau ce e romanul). Învățarea mecanică ajută pe moment, dar cea logică (gândită) va ramâne pe o perioadă îndelungată;
– ştiu că este greu, ştiu că celelalte materii cer mult de la voi, dar nu le acordați multă atenție, axați-vă pe Capacitate!
– nu învățați în ultimul moment.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.